Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Ακρίβεια και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, παράγοντες κινδύνου για τις ΜμΕ

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Ακρίβεια και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, παράγοντες κινδύνου για τις ΜμΕ

Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ, Επίτιμου Διδάκτορος ΠΑΠΕΙ


Ο προβληματισμός των ανθρώπων της αγοράς συνεχίζεται αμείωτος, καθώς επιμένει η ακρίβεια, κάτι που επηρεάζει σαφώς την κατανάλωση. Ειδικά σε βασικά αγαθά η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική. Την ώρα, λοιπόν, που ο γενικός πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έφθασε στο 8,3%.

Το ότι πλέον το εισόδημα των πολιτών δεν επαρκεί παρά μόνο για την κάλυψη κάποιων ανελαστικών δαπανών αποδεικνύεται και από την πορεία της αγοράς στις εκπτώσεις. Μπορεί να μην υπάρχουν για την ώρα τα τελικά στοιχεία, καθώς απομένουν λίγες ημέρες για την ολοκλήρωση της εκπτωτικής περιόδου, η εκτίμηση όμως είναι ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων θα είναι μειωμένος κατά περίπου 15% με 20% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εμείς ως ΕΕΑ εμμένουμε στην πρότασή μας προς το οικονομικό επιτελείο για μείωση των έμμεσων φόρων, έτσι ώστε να μπει ένα «φρένο» στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών, ενώ είναι αναγκαίο να ενταθούν οι έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά από πολυεθνικές εταιρείες, που ελέγχουν και το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα γίνει πιο διαχειρίσιμο αν αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών και τονίζουν την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Στηρίζουμε τις όποιες κινήσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των καταναλωτών, αρκεί όμως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού να συνοδευτεί από μείωση του μη μισθολογικού κόστους, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

Δεν μπορούν να επιβαρύνονται πάντα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ήδη, και με το νέο φορολογικό, τα βάρη που πέφτουν στους ώμους τους είναι περισσότερα από όσα τους αναλογούν. Και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί η ανασφάλεια, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει ενισχυθεί και εξαιτίας των εξελίξεων με τα POS.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και προειδοποιεί με επιβολή προστίμων. Όταν, όμως, μόλις το 15% με 20% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, η κυβέρνηση περιμένει ότι το υπόλοιπο 80% θα τα καταφέρει σε μία εβδομάδα;

Επειδή το θεωρώ ανεφάρμοστο –λόγω και των πολλών τεχνικών δυσκολιών αλλά και της στάσης των τραπεζών στο θέμα της προμήθειας των POS–, έχω καταθέσει την πρόταση να δοθεί ένα ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο, κάτι σαν μεταβατική περίοδος, προκειμένου η αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι άνθρωποι της αγοράς δεν αρνούμαστε να εγκαταστήσουμε τα μηχανήματα. Δεν είμαστε, όμως, υπεύθυνοι και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Πώς θα επιβάλει, λοιπόν, πρόστιμα; Πιστεύουμε ότι θα έχουμε άμεσα θετικά νέα και θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν όσα πρέπει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ