Η μεθόδευση της ψήφισης νομοσχεδίων συμφερόντων της μειοψηφίας – Του Κ. ΚΟΥΣΑΝΤΑ

Η μεθόδευση της ψήφισης νομοσχεδίων συμφερόντων της μειοψηφίας – Του Κ. ΚΟΥΣΑΝΤΑ


Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ
Αντιστράτηγου ε.α.*


Καθημερινά βρισκόμαστε μπροστά σε πληθώρα εθνικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων και αλλαγών που γίνονται στην Ελλάδα με εισηγήσεις νέων νομοσχεδίων.

1.Εισήγηση νομοσχεδίου μειοψηφίας

Οι εισηγητές των νέων νομοσχεδίων πολλές φορές είναι εκπρόσωποι μιας μειοψηφίας συμφερόντων, οικονομικών ή κοινωνικών, που έχει μεγάλη πρόσβαση στο κομματικό σύστημα (κορπορατισμός). Οι εισηγητές, επιχειρηματίες, ξένοι πρέσβεις, εκπρόσωποι κοινωνικών τάξεων, όχι μόνο έχουν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα, αλλά μπορούν να ασκούν και πιέσεις ή να επηρεάζουν τον πρωθυπουργό, υπουργούς και συμβούλους τους. Μπορούν ακόμα και να μεθοδεύουν και μεταγραφές υπουργών και βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης στα κόμματα εξουσίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο εισηγητής των συμφερόντων της μειοψηφίας προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος των αλλαγών. Στη συνέχεια, το πολιτικό σύστημα προαναγγέλλει την αλλαγή, αλλά συναντά δυσκολίες στο να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη.

2.Προάγγελοι (προπομποί)

Για να κάμψουν τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης χρησιμοποιούν τους συστημικούς προάγγελους, αποστολή των οποίων είναι να βρουν εκείνα τα επιχειρήματα που τους ταιριάζουν και να τα συνθέσουν, προκειμένου να συνδράμουν την πολιτική εξαγγελία. Ακόμα και το δημοψήφισμα για εθνικά θέματα, που έχει ρίσκο αποτυχίας, δεν χρησιμοποιείται από το σύστημα. Τους φτάνουν οι 151 του Κοινοβουλίου. Διαφορετικά, η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περνούσε ποτέ.

Οι προάγγελοι, λοιπόν, πολλές φορές με το αζημίωτο, στηρίζουν κάθε πολιτική πρωτοβουλία, αφού το σύστημα δημιουργεί θέσεις και προσβάσεις παντού. Όχι πάντα όμως. Οι προάγγελοι των αλλαγών τους αρκεί να είναι αρεστοί στο σύστημα ή στην εκάστοτε πολιτική εξουσία.

3.Εργαλεία

Εργαλεία των προάγγελων ή των προπομπών είναι η θεωρητική επιστήμη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, η ωραιοποίηση ενός κόσμου ρομαντικού, μιας νέας κοινωνίας πραγμάτων και προσώπων. Όμως, τα επιχειρήματά τους πολλές φορές δεν μπορούν να πείσουν ακόμα και τους πιο καλόπιστους, ούτε καν τους πιστούς κομματικούς οπαδούς.

4.Επιχειρήματα

Ας δούμε κάποια έωλα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κατά καιρούς οι προάγγελοι στην Ελλάδα: «Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ευρώπη» – «Η Τουρκία άλλαξε και δεν χρειάζονται οι εξοπλισμοί» – «Απαιτείται συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο» – «Να τα βρούμε με την Τουρκία» – «Να πάρει η Τουρκία τα F16» – «Η Συνθήκη της Λωζάννης χρειάζεται αναθεώρηση» – «Η νομιμοποίηση των μεταναστών θα πρέπει να γίνει για το μάζεμα των ελιών» – «Με 700 ευρώ ζεις άνετα» – «Όποιος δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο να πεθάνει» – «Βαρέθηκα να λέω συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών» – «Τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο;».

5.Συστημικά ΜΜΕ

Μέσα στην αμφιταλάντευση αυτή της διαμόρφωσης της άποψης των πολιτών, έρχονται τα συστημικά ΜΜΕ να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν την τελική άποψη των πολιτών, με ειδήσεις που μονοπωλούν, αλλά δεν εκφράζουν τα προβλήματα της κοινωνίας, ενώ μεγαλοδημοσιογράφοι από τα συστημικά ΜΜΕ εκλέγονται βουλευτές ή ευρωβουλευτές, υπηρετώντας το κομματικό σύστημα, που τους βάζει στη λίστα.

Με τη σειρά τους, τα συστημικά ΜΜΕ προβάλλουν τα πρότυπα εκείνα που είναι αρεστά στο σύστημα χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις (τι γίνεται στο εξωτερικό, ποια είναι η μόδα, αυτό εισηγούνται οι ξένοι) και, φυσικά, δέχονται τις γενναίες –συχνές– οικονομικές κρατικές ενισχύσεις.

6.Κομματική πειθαρχία ή απειλή

Ακόμα και φροντιστήρια για τους βουλευτές έχει το σύστημα, μην τυχόν κάποιος δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και την κομματική πειθαρχία, ή ακόμα και ευθείες απειλές για διαγραφή.

Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα κυβερνάται από τις ίδιες οικογένειες 60 χρόνια τώρα, ενώ ακολουθούν και τα εγγόνια τους.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels). Είναι Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο Νατοϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία (Βαλένθια) ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν Εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ