Τα απογευματινά χειρουργεία  θα δώσουν τη λύση

Τα απογευματινά χειρουργεία θα δώσουν τη λύση

Πολύ θόρυβο ξεσήκωσε η απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη για την καθιέρωση λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Βέβαια πρόκειται για απόφαση η οποία είχε ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου επί της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό καταργείται η δωρεάν παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία και καταστρατηγείται το Σύνταγμα, που επιβάλλει την ισότητα των πολιτών απέναντι στις δομές του κράτους – και όχι μόνο.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική, γι’ αυτό και οι χειρουργοί έχουν ταχθεί υπέρ της απόφασης του υπουργού υγείας. Συγκεκριμένα, με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων θα μειωθούν οι λίστες αναμονής των πρωινών, ενώ οι χειρουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις μηνιαίες αποδοχές τους, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι χαμηλές, ανάλογα με τις σπουδές και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Και φυσικά δεν καταργείται η δωρεάν υγεία, αφού οποίος θέλει θα χειρουργείται το πρωί, χωρίς να πληρώσει τίποτα…

Φυσικά, για τα έκτακτα περιστατικά δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Μέχρι τώρα, όμως, τι συμβαίνει; Πολύ απλά, όταν ένας ασθενής πρέπει να κάνει ένα χειρουργείο και στο νοσοκομείο τον έχουν βάλει σε τρίμηνη αναμονή, δανείζεται χρήματα, αν δεν έχει ο ίδιος, και πάει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και χειρουργείται, γιατί δεν θέλει να περιμένει.

Εκεί βέβαια πληρώνει τουλάχιστον 5.000 ευρώ για την πιο συνηθισμένη επέμβαση. Τώρα θα έχει τη δυνατότητα να κάνει την ίδια επέμβαση –ή κάποια πολύ πιο δύσκολη– με 500 έως 900 ευρώ στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ. Οπότε θα κάνει τη δουλειά του με το ένα έκτο των χρημάτων που θα πλήρωνε στον ιδιώτη κλινικάρχη. Φυσικά, ούτε οι ασθενείς θα είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν απογευματινό χειρουργείο ούτε οι γιατροί. Όσοι θέλουν θα το κάνουν. Κατά συνέπεια, οι μόνοι που θίγονται από την απόφαση του υπουργού είναι οι ιδιώτες κλινικάρχες.

Γι’ αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατόν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στα κρατικά νοσοκομεία. Θα είναι μια πραγματική κατάκτηση για το ΕΣΥ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ