Η απάτη του αιώνα από τον ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους!

Η απάτη του αιώνα από τον ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους!

–Τις αυξήσεις που τους έδωσε τον περασμένο Μάρτιο τις ζητάει τώρα πίσω πολλαπλάσιες

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 περίπου 572.000 συνταξιούχοι προπληρώθηκαν τη σύνταξη του Μαρτίου και από λάθος πήραν –σύμφωνα με την ανακοίνωση, τότε, του ΕΦΚΑ– επιπλέον ποσά από 0,10 ευρώ έως 50 ευρώ. Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο. Ο μέσος όρος των 26 ευρώ ανακοινώθηκε από τον ΕΦΚΑ προκειμένου να υπάρξει πλασματική εικόνα για τα ποσά που θα πάρει πίσω.

Με εντολή του τότε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, δρομολογήθηκε άμεσα η ενεργοποίηση της ρήτρας αποζημίωσης, που προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της αναδόχου εταιρείας. Έναν χρόνο μετά, ο ΕΦΚΑ πήρε πίσω με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου το ποσό που έδωσε παραπάνω στον κάθε συνταξιούχο. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, σε κάποια από τα ενημερωτικά σημειώματα της σύνταξης είχε δώσει προσωποποιημένη πληροφόρηση στον κάθε συνταξιούχο για το ποσό που θα επιστραφεί. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Και αυτό διότι:

1. Ο ΕΦΚΑ δεν έδωσε ποτέ προσωποποιημένη πληροφόρηση, ώστε να ξέρει ο κάθε συνταξιούχος τι ποσό θα επιστραφεί.

2. Ο ΕΦΚΑ αποζημιώθηκε για το λάθος από την ανάδοχο εταιρεία και τώρα έρχεται να εισπράξει επιπλέον και άλλο ποσό από τους συνταξιούχους. Δηλαδή, βγαίνει διπλά κερδισμένος.

3. Για να μιλάμε με συγκεκριμένες αποδείξεις: Συνταξιούχος ο οποίος εισέπραξε στη σύνταξη του Μαρτίου 1.290,20 ευρώ είχε κρατήσεις 293,02 ευρώ. Η κανονική του σύνταξη είναι 1.231 ευρώ. Δηλαδή, πήρε παραπάνω 57 ευρώ και ταυτόχρονα έχασε λόγω των κρατήσεων 12 ευρώ. Έρχεται τώρα, λοιπόν, ο ΕΦΚΑ και του καταβάλει καθαρή σύνταξη 1.186,44 ευρώ και του έχει παρακρατήσει με την ένδειξη λοιπές οφειλές 76,66 ευρώ. Βέβαια, ο ΕΦΚΑ στο ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης δεν διευκρινίζει αν το παραπάνω ποσό που εισπράττει είναι τόκοι ή οτιδήποτε άλλο. Ο συνταξιούχος, βέβαια, για το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί και από την εφορία και αν είναι στο μεταίχμιο της αλλαγής κλίμακας, θα πληρώσει πολύ περισσότερα.

Με μια πρόχειρη έρευνα, κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και σε άλλους συνταξιούχους. Δηλαδή, ο ΕΦΚΑ βρήκε την ευκαιρία να εξαπατήσει τους συνταξιούχους και να κερδίσει πολύ περισσότερα από αυτά που έδωσε πέρυσι. Γιατί ποιος από τους 576.000 συνταξιούχους θα πάει να στηθεί στις ουρές για να διεκδικήσει το ποσό που του πήρε παράνομα ο ΕΦΚΑ;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ