Μήνυμα Δένδια προς την Αλβανία για την ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Μήνυμα Δένδια προς την Αλβανία για την ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Mήνυμα προς την Αλβανία να τηρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο κατά την ενταξιακή της πορεία, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τα Ιωάννινα, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 111η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση σήμερα, Τέταρτη 21 Φεβρουάριου 2024, στις εκδηλώσεις στα Ιωάννινα, για την 111η Επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης.

Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε την Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, όπου και τελέστηκε δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στη έδρα της 8ης Μ/Π Ταξιαρχίας για την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ακολούθως, ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, παρουσία επίσης του Προέδρου της Βουλής Των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, των προέδρων των κόμματων «Σπαρτιάτες» και «ΝΙΚΗ» Βασίλειου Στίγκα και Δημήτριου Νατσιού αντίστοιχα, της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα, του Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Βουλευτή Ιωάννη – Παναγιώτη Τσίμαρη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα.
Στις εκδηλώσεις παρέστη επίσης από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.
Παρευρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των τοπικών Αρχών και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο κ.Δένδιας δήλωσε:

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα Γιάννενα, 111 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό. Θα ήθελα να πω ότι η 21η Φεβρουαρίου 1913, αποτελεί μια ημερομηνία σταθμό στην ελληνική ιστορία. Επισφράγισε την νίκη του Ελληνικού Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους και επισφράγισε την ενσωμάτωση της Ηπείρου στο Ελληνικό κράτος.
Θα ήθελα να πω επίσης ότι η νίκη αυτή είχε έναν ευρύτερο χαρακτήρα. Τόνωσε το εθνικό φρόνημα, δημιούργησε τη μεγάλη Ελλάδα. Σήμερα τιμάμε όσους πολέμησαν και όσους έπεσαν για να επιτευχθεί αυτή η νίκη, για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Όμως, κάθε επέτειος έχει σημασία αν την προσλαμβάνουμε στο σύγχρονο και στο ευρύτερο νόημά της. Η σημερινή, λοιπόν, επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε την πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία της Ηπείρου. Η Ήπειρος, από τα πολύ παλιά χρόνια, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, αποτελεί πύλη ανθρώπων, πύλη εμπορίου, από και προς τη Δύση και χάρη στην ένταξη της Ελλάδας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική πύλη προς Ανατολάς.
Η Ελλάδα, όπως ξέρετε, είναι μια χώρα που είναι σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων και αναφέρομαι και στη γειτονική Αλβανία, η οποία όμως πάντοτε, στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να έχει υπόψη της και την ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι η απελευθέρωση του Ιωαννίνων δεν πρέπει απλά να αποτελεί μια ιστορική ανάμνηση. Πρέπει να νοηματοδοτεί την πορεία της Ηπείρου, μια πορεία χαραγμένη με πολλές μέχρι τώρα επιτυχίες για ένα λαμπρότερο ευρωπαϊκό μέλλον.
Και θα μου επιτρέψετε να σας πω, και ως Κερκυραίος και άρα γείτονας και φίλος της Ηπείρου, ότι είναι πολύ μεγάλη χαρά να παρατηρώ αυτό το μέλλον να δημιουργείται μπροστά στα μάτια μας.
Σας ευχαριστώ πολύ».


Σχολιάστε εδώ