Τα πολιτικά μηνύματα των εκλογών στην ΠΕΔΑ

Τα πολιτικά μηνύματα των εκλογών στην ΠΕΔΑ


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Με το ευρύ, όπως ήταν αναμενόμενο, ποσοστό του 57% ε­πανεξελέγη πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ.

Στην Ένωση ανήκουν οι 66 δήμοι του λεκανοπεδίου και στην ψηφοφορία παίρνουν μέρος όλοι οι δήμαρχοι αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται ή ορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων αυτών.

Συνολικά ψήφισαν 309 άτομα και έλαβαν ο Γιώργος Μαρκόπουλος από τη ΝΔ 176 ψήφους και 16 έδρες, ο Ανδρέας Ευθυμίου από το ΠΑΣΟΚ 77 ψήφους και 5 έδρες, ο Ηλίας Σταμέλος του ΚΚΕ 29 ψήφους και 3 έδρες και ο Γιώργος Γαβρίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ 21 ψήφους και 1 έδρα.

Με βάση τους συσχετισμούς, η επικράτηση του κυβερνητικού συνδυασμού ήταν σίγουρη, ενώ αναμενόμενο ήταν και το ποσοστό που πήρε ο κ. Μαρκόπουλος. Το πολιτικό μήνυμα, όμως, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι με διαφορά το δεύτερο κόμμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το ΚΚΕ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα άλλο μήνυμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμή του, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στην αποδοχή του Ευθυμίου και όχι στη συσπείρωση των εκλεκτόρων, καθώς αν υπήρχε συσπείρωση τουλάχιστον στους δημάρχους, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε ακόμα μία έδρα, ενώ μία έδρα ακόμα θα έπαιρνε και ο Γιώργος Γαβρίλης. Σύμφωνα με τον κανονισμό, εκτός από τις ψήφους, οι έδρες μοιράζονται και ανάλογα με τον αριθμό των δημάρχων που περιλαμβάνονται μεταξύ των υποψηφίων κάποιου συνδυασμού. Ο συνδυασμός του Μαρκόπουλου είχε 25 δημάρχους μεταξύ των υποψηφίων του, ενώ του Ευθυμίου μόλις δύο, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κανέναν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει δύο έδρες επιπλέον ο κ. Μαρκόπουλος και να τις χάσουν Ευθυμίου και Γαβρίλης.

Αυτό δείχνει ότι υπήρξε απροθυμία εκ μέρους των δημάρχων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να μπουν στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων που στήριζαν τα κόμματά τους, αν και γνώριζαν ότι αυτό θα ενισχύσει τη δυναμική της ΝΔ στο ΔΣ της Ένωσης.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στην ίδια εκλογική διαδικασία εξελέγησαν και 16 δημοτικοί σύμβουλοι ως εκλέκτορες στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, όπου θα εκλεγεί η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ. Από τους εκλέκτορες, οκτώ προέρχονται από τον Δήμο Αθηναίων και οι υπόλοιποι από άλλους δήμους, μεταξύ των οποίων και τρεις από τον Πειραιά, ο αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάκης Αβραμίδης, ο πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Γιάννης Βοϊδονικόλας και ο αντιδήμαρχος Αντώνης Μοραντζής, που προέρχονται όλοι από τον συνδυασμό του δημάρχου.

Επίσης, στο ΔΣ της ΠΕΔΑ εξελέγη ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης και στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ένωσης ο Βασίλης Κατσαφάδος, αμφότεροι από τον συνδυασμό Μώραλη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις από τους πέντε συμβούλους του δημάρχου Πειραιά που εξελέγησαν είτε στην ΠΕΔΑ είτε στην ΚΕΔΕ προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του δημάρχου πρόσκειται στη ΝΔ.

Ίσως κάτι να σημαίνει αυτό, ίσως και να μη σημαίνει τίποτα. Θα δείξει…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ