Μέτσολα: Η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα για τη ισότητα και τη καταπολέμηση του ρατσισμού
Η κα Μέτσολα, sε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχάρη την Ελλάδα για τον αγώνα της στο δρόμο της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και αναγνώρισε τα σημαντικά βήματα που έκανε η χώρα μας ως προς το θέμα της διαφάνειας, της ισότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ σήμερα στην όμορφη Αθήνα. Καθώς γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, υπάρχουν ελάχιστα καλύτερα μέρη για να βρεθεί κανείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το λαό αυτής της υπέροχης χώρας και εσάς προσωπικά, κύριε Πρωθυπουργέ, για την ηγεσία σας, για τη δέσμευσή σας, καθώς επίσης και για την αφοσίωσή σας.
Δεν ήταν τα πράγματα εύκολα, αλλά κάνατε εκστρατεία για να βγείτε από την ενισχυμένη εποπτεία. Αντιμετωπίσατε τις κρίσεις και το κάνατε αυτό εν τω μέσω της ενεργειακής μετάβασης, εν τω μέσω φυσικών καταστροφών, πολέμου και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Και αυτό βεβαίως δεν είναι μικρό κατόρθωμα.
Στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες μαζί με άλλα 400 περίπου εκατομμύρια Ευρωπαίους θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Και γι αυτό ακριβώς και επισκέπτομαι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ακούσω, για να καταδείξω την αξία της Ευρώπης και να αυξήσω την ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι εδώ για να ενθαρρύνω την ψήφο των νέων ατόμων που από φέτος ακόμη και από 17 χρονών μπορούν να ψηφίσουν. Και τώρα που η ψήφος, η επιστολική είναι μία πραγματικότητα, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δημοκρατία.
Μετά την 9η Ιουνίου θα υπάρχουν πάρα πολλά μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα υπάρχουν Έλληνες μεταξύ αυτών. Το ποιοι θα είναι αυτοί είναι στα δικά σας χέρια, οι οποίοι θα νομοθετούν πολιτικές οι οποίες θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης και είναι στο χέρι των Ελλήνων πολιτών να ψηφίσουν.
Με τον Πρωθυπουργό επίσης χρησιμοποιήσαμε αυτή την ευκαιρία για να συζητήσουμε και άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης και για τη στήριξη μας προς τους αγρότες και τον γεωργικό τομέα. Και εδώ είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανευρωπαϊκή κατάσταση και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θέλουμε να μείνει κανείς πίσω, όπως είπε και ο πρωθυπουργός.
Επίσης, συζητήσαμε για το κράτος δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα υιοθέτησε ένα ψήφισμα και αντιλαμβάνομαι ότι ο Άρειος Πάγος εξέδωσε γνωμοδότηση επ αυτού εχθές. Βεβαίως θα το αναλύσουμε αυτό και θα αναστοχαστούμε το περιεχόμενό του. Όμως θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο. Γι αυτό ακριβώς εμείς επιμείναμε ως Ευρωκοινοβούλιο να υπάρχει μία έκθεση για το κράτος δικαίου, η οποία θα εξετάζει όλα τα κράτη μέλη.
Γιατί το ζητήσαμε αυτό; Διότι επιθυμούμε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα θέματα και να είμαστε προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην πολιτικοποιήσουμε και να εργαλειοποιήσουμε σημαντικές συζητήσεις πάνω στο κράτος δικαίου. Και θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω και τα σημαντικά βήματα που έκανε η Ελλάδα ως προς το θέμα της διαφάνειας, της ισότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού. Είμαι ευγνώμων για την διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και είμαι βέβαιη ότι στις συζητήσεις μας θα μπορέσουμε να σημειώσουμε μαζί πρόοδο.
Και τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα για τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο. Ήταν μία σημαντική απόφαση στο κοινό μας ταξίδι για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σας ευχαριστώ πολύ.