ΑΓΡΟΤΕΣ: Η εικόνα μιλάει από μόνη της… Την επόμενη εβδομάδα συνάντηση των αγροτών της Θεσσαλίας με τον πρωθυπουργό

ΑΓΡΟΤΕΣ: Η εικόνα μιλάει από μόνη της… Την επόμενη εβδομάδα συνάντηση των αγροτών της Θεσσαλίας με τον πρωθυπουργό

Στο συλλαλητήριο το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγο, συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους ενώ την Πέμπτη θα καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας γέμισε από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά». «Ούτε αγρότες, ούτε τρόφιμα, ούτε μέλλον», έγραφε ένα πανό σε τρακτέρ στην Αθήνα.

Δείτε πως κατέγραψε το συλλαλητηριο των αγρωτών το Reuters

Τα κύρια αιτήματα είναι η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία ενώ τονίζουν ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί καθως η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής. Ακόμη σημειώνουν πως η τιμή της κιλοβατώρας πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά και να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας» όπως λένε.

Ένα από τα σημαντικότερα αίτημα είναι παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες, τονίζουν.

Οι αγρότες στο συλλαλητήριο ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στην ΚΑΠ σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Η κτηνοτροφία πέθανε σήμερα», έγραφε ένα πανό σε ένα τρακτέρ με ένα μαύρο φέρετρο κολλημένο στο μπροστινό μέρος του.

Τα σωματεία των Ελλήνων αγροτών που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που σήμερα θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες εντείνουν τις διαμαρτυρίες ενάντια στο κόστος, τους πράσινους κανόνες

Η διαμαρτυρία των αγροτών στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ιταλία, όπου αγρότες έχουν διοργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις.

 


Σχολιάστε εδώ