Έρχεται η τέλεια καταιγίδα στην Ευρώπη

Έρχεται η τέλεια καταιγίδα στην Ευρώπη

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Οι σώφρονες παρατηρητές των ευρωπαϊκών πραγμάτων ξέρουν ότι οι επικείμενες εκλογές είναι κομβικές για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα και η πιθανή επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Αν σε αυτά προστεθεί και μια μεγάλη άνοδος των αντιευρωπαϊστών, φιλορώσων σε μεγάλο βαθμό, αλλά και των δυνάμεων της Ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταλαβαίνει κανείς ότι η επομένη ευρωπαϊκή ημέρα προκαλεί περίσκεψη.

Η επικείμενη άνοδος της Ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί κοινό τόπο προβληματισμού για όλα τα κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου». Πέντε χρόνια πριν, όταν οι πολίτες των 27 κρατών-μελών είχαν ξαναπροσέλθει στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά.

Το κεντροδεξιό ΕΛΚ είχε βρεθεί στην πρώτη θέση, όπως αναμένεται να γίνει και φέτος, με 21%, με τους Σοσιαλιστές να έρχονται δεύτεροι, συγκεντρώνοντας 18,5%.

Στην τρίτη θέση ήταν το κεντρώο Renew Europe με 13%, ενώ στην τέταρτη οι Πράσινοι με 11,7%. Τα κόμματα της Ακροδεξιάς είχαν βρεθεί πιο πίσω, ξεπερνώντας μόνο τη δύναμη του κόμματος της Αριστεράς στην παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας, που θεωρείται και το πιο ακραίο, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, έχοντας ξεπεράσει τους Πράσινους και το Renew Europe.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές έχουν επίσης ξεπεράσει τους Πράσινους και είναι πλέον στην πέμπτη θέση.
Μια τέτοια σύνθεση είναι πολύ πιθανό, εκ των πραγμάτων, να δώσει στην Ακροδεξιά τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων στη νέα σύνθεση που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι πιθανό να οδηγήσει σε έναν συνασπισμό μεταξύ του ΕΛΚ και των δύο ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων, τα οποία για πρώτη φορά ιστορικά θα έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν την πολιτική της ΕΕ.

Μια άλλη πρόκληση την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ την επομένη των ευρωεκλογών είναι η εκλογή προέδρων των τριών θεσμών από τους οποίους διοικείται: Του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν τα κόμματα της Ακροδεξιάς συγκεντρώσουν αυτά τα ποσοστά, σίγουρα θα θελήσουν να παρέμβουν στις επιλογές προσώπων.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει ο Ούγγρος Όρμπαν, ενώ λίγους μήνες πιο μετά, αν ισχύσουν τα σημερινά δεδομένα, πλανητάρχης θα είναι εκ νέου ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως είπε ένας παλιός ευρωπαϊστής, «έρχεται η τέλεια καταιγίδα».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ