Κυβέρνηση σε ναρκοπέδιο

Κυβέρνηση σε ναρκοπέδιο

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ρήγμα στις σχέσεις Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου

«Ο στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», δήλωσε, μάλλον… ανακουφισμένος, ο Κυρ. Μητσοτάκης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, μετά το πέρας της ψηφοφορίας για την κύρωση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, πίσω από τα χαμόγελα ικανοποίησης υπουργών και στενών συνεργατών του για τα 175 «Ναι» υπέβοσκε ο προβληματισμός και η ανησυχία, βαθύτατη για ορισμένους για την επόμενη ημέρα.

Καθότι, μπορεί η κυβέρνηση να κατέστησε νόμο του κράτους ένα νομοσχέδιο-«ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εξήλθε με σοβαρά τραύματα από την όλη διαδικασία. 31 βουλευτές, μεταξύ αυτών και τέσσερα μέλη της κυβέρνησης, απείχαν από την ψηφοφορία, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις ή και τη διαφωνία τους με μια κορυφαία επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. Ακόμη, 21, προεξάρχοντος του Αντ. Σαμαρά, καταψήφισαν το νομοσχέδιο, επιλέγοντας να πάνε εντελώς κόντρα, αγνοώντας και την προτροπή του πρωθυπουργού να προτιμήσουν την… οδό της αποχής.

Και αυτά που συνέβησαν στη Βουλή είναι μόνο η αρχή, οι παράπλευρες απώλειες θα φανούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου, που θα φτάσει και πιθανότατα θα υπερβεί την 9η Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά πολλούς, αυτές (οι εκλογές) θα είναι ένα κρίσιμο crash test για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Πόσω μάλλον που η κυβέρνηση έχει ταυτόχρονα να διαχειριστεί πολλά ανοιχτά μέτωπα: Αγρότες, πανεπιστήμια, ενώ από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έχει απέναντί της και την Εκκλησία, λόγω του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, εξ ου και δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, που εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Τα μέτρα της Τροχαίας στην Αθήνα μετά την κάθοδο των αγροτών με τα τρακτέρ

Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη ημέρα μόνο ευοίωνη δεν προδιαγράφεται για την κυβερνητική παράταξη. Με το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αμφισβητεί και να διαφωνεί με κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης, η εκτίμηση παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενισχυμένη από την υπόθεση δεν είναι μόνο επιπόλαιη, είναι και εκτός τόπου και χρόνου.

Η ενότητα και η συνοχή της παράταξης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και οι πληγές είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν. Με την πρωτοβουλία του για τη νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας γύρισε την πλάτη του σε ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων της παράταξης. Αγνόησε επιδεικτικά τις αντιρρήσεις τους, απαξίωσε τις ανησυχίες τους.

Η δυσφορία, αν όχι η οργή, είναι… αναπόφευκτη. Το ερώτημα είναι αν οι ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια θα οδηγήσουν στο διαζύγιο των συντηρητικών ψηφοφόρων με τη Νέα Δημοκρατία του Κυρ. Μητσοτάκη.

Θα φανεί αυτό το επόμενο διάστημα και με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι απώλειες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, το πόσο σημαντικές θα είναι κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Σε περίπτωση που είναι μεγάλες και η Νέα Δημοκρατία απομακρυνθεί από το εκλογικό ποσοστό της, θα ξεκινήσουν οι περιπέτειες, πρωτίστως για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως πλέουν σε… πελάγη αισιοδοξίας, καθώς θεωρούν ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογίες, θα πιστώσουν στα πολύ θετικά της κυβέρνησης την πρωτοβουλία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πιστεύουν μάλιστα πως οι απώλειες που θα έχουν από τα δεξιά θα αναπληρωθούν με τα κέρδη από τα αριστερά!

Ρήγμα με την Εκκλησία, προσωρινό ή… αγεφύρωτο;

Βαθαίνει η ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία εν όψει ευρωεκλογών

Ρήγμα, προσωρινό ή… αγεφύρωτο θα φανεί στην πορεία, στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής καταδεικνύουν κινήσεις και γεγονότα με αφορμή τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εξέλιξη που θα έχει παρενέργειες σε πολλά επίπεδα και ίσως να εγκυμονεί κινδύνους για την κυβέρνηση εν όψει ευρωεκλογών.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι με τη στάση του Αρχιεπισκόπου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει καμία σχέση με όσα είπε στον κ. Μητσοτάκη στην προ καιρού συνάντησή τους. Λένε ότι ο κ. Ιερώνυμος είχε υποσχεθεί ότι θα τηρήσει μια πιο διακριτική στάση στην όλη υπόθεση και ότι θα αποφύγει κάθε είδους παρεμβάσεις. Αντιθέτως, τον άκουσαν παραμονές της συζήτησης στη Βουλή να ζητάει να ισχύσει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο.

Σε μια ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Κοινοβουλίου αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Ενδεικτικό της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου είναι και το γεγονός ότι προ ημερών από το Μέγαρο Μαξίμου διακινήθηκαν σενάρια περί διαδοχής του κ. Ιερώνυμου.

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρήξη με την Εκκλησία. Σημειώνουν ότι ένα τμήμα της κοινωνίας, βαθιά θρησκευόμενοι πολίτες, ίσως εγκαταλείψει την παράταξη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Θεωρούν δε ότι αυτό θα φανεί πιθανότατα στις προσεχείς ευρωεκλογές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ