ΙΝΕ ΓΣΕΕ: H ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟ 2024

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: H ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟ 2024

“Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, η κρίση ακρίβειας έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη και έχει επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, θέτοντας πολλές οικογένειες, ειδικά τις πιο ευάλωτες, σε κίνδυνο υλικής στέρησης και δραματικής πτώσης του βιοτικού τους επιπέδου, αναφέρει η ΓΣΕΕ, στην πρότασή της για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας το 2024 που κατέθεσε σήμερα η ΓΣΕΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας.

Και προσθέτει: “Ελλείψει αποτελεσματικών κυβερνητικών παρεμβάσεων δημοσιονομικής, θεσμικής και εισοδηματικής πολιτικής, η σωρευτική διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργα- ζομένων και ο κίνδυνος αύξησης της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας απειλούν την οικονομική και την κοινωνική βιωσιμότητα. Είναι λοιπόν θεμελιακής σημασίας ζήτημα για την κοινωνική σταθερότητα της χώρας και την ανθεκτικότητα της οικονομίας να γίνουν ενεργητικές παρεμβάσεις εισοδηματικής πολιτικής και να ενεργοποιηθούν θεσμικές διαδικασίες στην αγορά εργασίας για την προστασία της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομέ- νων και των οικογενειών τους.

Δεδομένου ότι οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις (που αφορούν μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα κ.λπ.) δεν έχουν αποκατασταθεί και υστερούν σημαντικά σε σύγκριση με το προ μνη- μονίων επίπεδό τους και οι μισθολογικές ωριμάνσεις των τριετιών για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων εξακολουθούν να είναι παγωμένες, με αποτέλεσμα την αδυναμία προσαρμογής των ονομαστικών αμοιβών στις μεταβολές των τιμών, ο κατώτατος μισθός έχει αναδειχθεί μετά το 2019 σε βασικό θεσμικό εργαλείο προστασίας του βιοτικού επιπέδου των μισθωτών.

Το ΓΣΕΕ (2021, 2022α, 2023) στις εκθέσεις του για τον κατώτατο μισθό έχει κατ’ επανάληψη επι- σημάνει ότι ο πρωταρχικός στόχος του θεσμού του κατώτατου μισθού είναι, λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό κόστος ζωής, η προστασία των εργαζομένων από μια χαμηλή αμοιβή η οποία δεν διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Ο κατώτατος μισθός προσδιορίζει το ελάχιστο όριο βιοτικού επιπέδου που είναι κοινωνικά αποδε- κτό στις δημοκρατίες, για εκείνους που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της κατανομής των αμοιβών.

Επιπλέον, συμβάλλει στη διασφάλιση ενός δίκαιου και ισότιμου μεριδίου των καρπών της προόδου και ενός ελάχιστου μισθού διαβίωσης σε όλους όσοι εργάζονται και χρειάζονται προστασία από την απληστία των δυνάμεων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να γίνει απο- λύτως αντιληπτό ότι ο κατώτατος μισθός ως θεσμός της αγοράς εργασίας αποτελεί δομικό στοι- χείο των πολιτικών για την εξάλειψη της φτώχειας και τη μείωση των ανισοτήτων, συμπεριλαμ- βανομένων των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών”.

“Εφόσον ο πρωταρχικός θεσμικός στόχος του κατώτατου μισθού είναι η διασφάλιση ενός αξι- οπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, τότε ο προσδιορι- σμός του ύψους του σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με τον προσδιορισμό του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, δεδομένων των οικονομικών και των κοινωνικών συνθηκών της κάθε χώρας και των αντιλήψεών της για την κοινωνική δικαιοσύνη. Η παραβίαση αυτής της αρχής αναφορικά με τον προσδιορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού συνεπάγεται την απο- δυνάμωση και την υπονόμευση του ίδιου του θεσμού και της σημασίας του για την κοινωνική συνοχή και για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη” τονίζει η ΓΣΕΕ.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την πρόταση της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό το 2024

6499_Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΕ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2024

 


Σχολιάστε εδώ