Γ. Ντουνιαδάκης στο “Π”: Φρεγάτα «Ύδρα»: Αποπλέει για το στόμα του λύκου

Γ. Ντουνιαδάκης στο “Π”: Φρεγάτα «Ύδρα»: Αποπλέει για το στόμα του λύκου

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
Μέλους του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ
για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας,
Υποναυάρχου ΠΝ ε.α.


Η επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν βαραίνει μόνο η τυχόν μεγάλη διάρκεια του επόμενου ταξιδιού. Το πλοίο δεν φεύγει, π.χ., για τις επιχειρήσεις έξω από τη Λιβύη ή τον Λίβανο, ούτε καν για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Sea Guardian».

Καμία σχέση με τις συχνές αποστολές για τη συνοδεία αεροπλανοφόρων, ακόμα και για αυτές που πραγματοποιούνται τα δύο τελευταία χρόνια, που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμα και σε αυτές έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο απειλές. Σοβαρές μεν, αλλά απειλές. Άλλωστε, οι απειλές αυτές διατρέχουν όλη τη χώρα, αφού έχει γεμίσει με βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως, δεν έχουμε απειλές αλλά κατευθυνόμενα βλήματα. Το πολεμικό πλοίο αναλαμβάνει ρόλο… γκολκίπερ πυραύλων. Για χάρη τίνος;

Στον νεαρό συνάδελφο του πλοίου ζητούν να κινδυνέψει για να προστατέψει επιχειρηματικά συμφέροντα και επιδιώξεις. Άλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, και η σημερινή, με την ουσιαστική στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τα δίνουν όλα για τους εφοπλιστές. Για παράδειγμα, έχει θεσμοθετηθεί «εθελοντική φορολογία» για τους εφοπλιστές, όχι όμως και για τον υπόλοιπο λαό ούτε, βέβαια, για τα στελέχη του ΠΝ. Η κυβέρνηση δεν δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, σε αντίθεση με τους… αναξιοπαθούντες πλοιοκτήτες. Ζητούν από τους συναδέλφους να γίνουν ασπίδα των εμπορικών πλοίων απέναντι στους πυραύλους, την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές τα περισσότερα πλοία τα έχουν υπό ξένη σημαία, όπως και χωρίς έλληνες ναυτεργάτες, και επιπλέον τα κατασκευάζουν σε ξένα ναυπηγεία.

Δεν πρέπει ο συνάδελφος να κοιτάξει κι αυτός το συμφέρον του; Αλήθεια, πόσο να κοστολογεί ο ίδιος τη ζωή του; Γιατί η «υπηρεσία», από κοινού με τους εφοπλιστές και τους παγκόσμιους δολοφόνους, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, τους υπόσχεται 120 ευρώ τη μέρα και εφάπαξ 1.500 ευρώ στην οικογένεια του κάθε «μισθοφόρου»; (Επίδομα κηδείας το είπαν κάποιοι, και είχαν δίκιο.)

Είμαστε ενάντια στις αποστολές όλων των ειδών έξω από τα σύνορα της χώρας μας και στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δεν μας διαφεύγει, ακόμα, ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση με αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, στο πλαίσιο των σχεδίων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αδυνατίζει την άμυνα των συνόρων μας. Αν χρειαστεί να τα προστατεύσουμε, μια φρεγάτα θα βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά. Αποδεικνύεται, επομένως, πού θα αξιοποιηθούν και οι χρυσοπληρωμένες από τον λαό Belharra, τα Rafale κ.λπ. Το έχει δηλώσει, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός: Σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό!

Ουσιαστικά, με τη φρεγάτα στην Ερυθρά «γίνονται πλάτες» στο Ισραήλ να συνεχίσει τη σφαγή και τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων. Κάνουν πλάτες στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σφαγιάζουν λαούς. Ήδη πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για γενίκευση του πολέμου στην περιοχή. Έχει, όμως, ο ελληνικός λαός να χωρίσει κάτι με τους άλλους λαούς; Τίποτα. Κουμάντο, όμως, δεν κάνουν οι λαοί. Γι’ αυτό και έχουμε πολέμους, καταστροφές, αδικία, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, φτώχεια, προσφυγιά. Η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο από μια άλλη κοινωνία, με άλλη εξουσία.

Το 1999, τότε που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε, με ελληνική συμμετοχή (διαχρονική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων), τον λαό της Γιουγκοσλαβίας, ο λαός είχε αντιδράσει έντονα. Μάλιστα, ένας ναύτης του Α/Τ «Θεμιστοκλής» αρνήθηκε να ακολουθήσει το πλοίο στην Αδριατική. Και δεν ήταν ο μόνος που είχε αντιδράσει… Έτσι και σήμερα, πυκνώνουν καθημερινά οι φωνές που λένε να μη λύσει κάβους η φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα. Και καλούν σε ξεσηκωμό: «Να μη λύσει κάβους η φρεγάτα “Ύδρα”! Κανένας ναύτης και στρατιωτικός σε ξένα νερά και εδάφη»!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ