Πότε δόθηκε η πρώτη εργατική αποζημίωση

Πότε δόθηκε η πρώτη εργατική αποζημίωση

Ένας θρυλικός πειρατής, συνέταξε την πρώτη συμφωνία που προέβλεπε αποζημίωση για ατύχημα εν ώρα εργασίας, στα τέλη Ιανουαρίου του 1695. Πρόκειται για τον κάπτεν Γουίλιαμ Κιντ από τη Σκωτία, ο οποίος δραστηριοποιούνταν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Η σύμβαση εργασίας που υπεγράφη αφορούσε όσους προσλάμβανε να εργαστούν στο «Adventure Galley», ένα υβριδικό πλοίο, που συνδύ­αζε τετράγωνα αρματωμένα πανιά με κουπιά, για να δίνει δυνατότητα ελιγμών τόσο σε συνθήκες ισχυρών ανέμων όσο και σε νηνεμία. Οι όροι έχουν ως εξής: «Το 1/4 της λείας θα μοιραστεί στο πλήρωμα. Εάν ένας άνδρας χάσει ένα πόδι ή χέρι κατά την υπηρεσία του, θα λάβει έξι εκατοντάδες κομμάτια των οκτώ (ρεάλ), όπως ήταν γνωστά τα δολάρια Ισπανίας».

Οι άγνωστοι θησαυροί μετέτρεψαν τον Γουίλιαμ Κιντ σε θρύλο. Ακόμη και σήμερα κυνηγοί χρυσού ψάχνουν για τον θησαυρό του, αλλά μάταια. Υπήρχαν φήμες ότι βρέθηκε θησαυρός του στη Μαδαγασκάρη, κάτι που ως τώρα δεν έχει αποδειχθεί.

Ο Γουίλιαμ Κιντ πέθανε στις 18 Μαΐου 1701, στο Γουάπινγκ του Λονδίνου, σε ηλικία περίπου 50 ετών. Καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού και το πτώμα του αφέθηκε σε δημόσια θέα στο Τίλμπουρι, δίπλα στον ποταμό Τάμεση.

Οι αρχές προέβησαν στην κίνηση αυτή για να είναι ορατός ο θάνατός του σε διερχόμενα πλοία, ώστε να αποθαρρυνθούν από το να καταλήξουν πειρατές. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο Κιντ ως το τέλος δεν φάνηκε να παραδέχεται κάποια από τις κατηγορίες που του είχαν προσάψει. Λίγο πριν εκτελεστεί δήλωσε ότι πραγματικά συγχώρεσε όλο τον κόσμο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ