ΗΠΑ Όρεγκον: Εντοπίστηκε κρούσμα βουβωνικής πανώλης

ΗΠΑ Όρεγκον: Εντοπίστηκε κρούσμα βουβωνικής πανώλης

 Χάρη στα σύγχρονα αντιβιοτικά όμως, η βουβωνική πανώλη δεν είναι πλέον θανατηφόρα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ένας κάτοικος της κομητείας Deschutes – μια αγροτική περιοχή του Όρεγκον – διαγνώστηκε με πανώλη, σηματοδοτώντας το πρώτο κρούσμα ανθρώπου στην πολιτεία εδώ και περισσότερα από οκτώ χρόνια. Το άτομο πιθανότατα μολύνθηκε από τη γάτα του, η οποία είχε αναπτύξει συμπτώματα, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Υγείας της Κομητείας Deschutes.

Τα οικιακά κατοικίδια μπορούν επίσης να μολυνθούν εάν κυνηγήσουν τρωκτικά μολυσμένα από πανώλη ή δαγκωθούν παρομοίως από μολυσμένο ψύλλο.

Τα κατοικίδια μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν τη μόλυνση στους ανθρώπους μέσω ιστών ή σωματικών υγρών, όπως σταγονίδια του αναπνευστικού από τον βήχα ή το φτέρνισμα. Εναλλακτικά, μπορεί να μεταφέρουν στο σπίτι ψύλλους που με τη σειρά τους δαγκώνουν ανθρώπους.



Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην πανώλη επειδή το σώμα τους δυσκολεύεται να καθαρίσει τη μόλυνση και είναι πιο πιθανό από κάποια άλλα κατοικίδια να κυνηγήσουν και να συλλάβουν τρωκτικά.

Η πανώλη είναι πολύ πιο σπάνια στους σκύλους.

Ο υπεύθυνος υγείας του Όρεγκον, Ρίτσαρντ Φόσετ, είπε στο NBC News ότι ο ασθενής που προσβλήθηκε από την πανώλη από το κατοικίδιό τους αρρώστησε πολύ. Συνήθως, μια λοίμωξη αυτού του είδους ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως κόπωση, πυρετό, ρίγη και πονοκέφαλο.

Η βουβωνική πανώλη επηρεάζει το λεμφικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονή στους λεμφαδένες. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα (σηψαιμική πανώλη) ή στους πνεύμονες (πνευμονική πανώλη). Ο ασθενής στο Όρεγκον άρχισε να βήχει στο νοσοκομείο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η ασθένειά του μπορεί να είχε προχωρήσει σε επικίνδυνο στάδιο.


Σχολιάστε εδώ