Το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία, το fund CVC και ο κ. Μητσοτάκης – Του Ν. Στραβελάκη

–Άστοχες ενέργειες και αναπάντητα ερωτήματα


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Με μια μεγαλειώδη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων, οι φοιτητές, καθώς και η πανεπιστημιακή και η εκπαιδευτική κοινότητα «υποδέχθηκαν» το νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Πιερρακάκη για την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας. Το νομοσχέδιο έ­χει προφανή θέματα συ­νταγματικότητας, αφού α­ντιβαίνει τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στο τελευταίο αναφέρεται ρητά ότι η Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα είναι δημόσια και δωρεάν.

Θα αφήσω, όμως, αυτήν τη διάσταση για ειδικότερους εμού και θα σταθώ στο ίδιο το νομοσχέδιο. Άλλωστε, οι καταλήψεις των σχολών και οι μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών σάρωσαν την παρελκυστική προπαγάνδα της κυβέρνησης και του μιντιακού συστήματος που τη στηρίζει. Κανένας δεν πιστεύει πλέον ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται από κάποιες «μειοψηφίες» που φοβούνται την πρόοδο. Ούτε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια φοβούνται τη σύγκριση με τα υποτιθέμενα «ελίτ» πανεπιστήμια του εξωτερικού, που θα έρχονταν στην Ελλάδα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι 18ο στην Ευρώπη και 89ο στον κόσμο, την ώρα που το Lehigh, το μόνο πανεπιστήμιο που έχει δηλώσει πρόθεση να εγκαταστήσει παράρτημα στη χώρα, είναι στη θέση 1.000 παγκοσμίως. Όσο για τα κολέγια που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην Ελλάδα, και αναγνωρίζονται μάλιστα επαγγελματικά δικαιώματα στα «πτυχία» που δίνουν, αυτά βρίσκονται σε θέσεις αξιολόγησης από 22.000 και κάτω, μαζί με πανεπιστήμια χωρών που εδρεύουν σε θεοκρατικά καθεστώτα. Να μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα με τη χαμηλότερη χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και στην εκπαίδευση συνολικά.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης επιδιώκει την πλήρη εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τίποτα περισσότερο. Θέλουν να θεσμοθετήσουν κάποια ιδρύματα που θα «πουλάνε» τίτλους σπουδών έναντι διδάκτρων, ένα είδος ανωτατοποιημένων ΙΕΚ. Όμως αυτό ενέχει τον κίνδυνο του απόλυτου εκφυλισμού. Γι’ αυτό ο κ. Πιερρακάκης έσπευσε να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ότι θα ισχύει η «βάση εισαγωγής» των πανελληνίων εξετάσεων και για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Φοβούνται και οι ίδιοι ότι, προς άγραν διδάκτρων, οι ιδιοκτήτες των ιδρυμάτων θα τα γεμίσουν με όποιον βρουν μπροστά τους.

Αυτό σημαίνει ότι η αναφορά σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα είναι ένα προπέτασμα καπνού. Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση ε­μπορικών επιχειρήσεων με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του πανεπιστημίου. Αυτό δεν περιορίζεται στην άμεση διαδικασία της πώλησης πτυχίων, η πιο επικίνδυνη πλευρά είναι η έμμε­ση. Ήδη το CVC, fund που έχει εξαγοράσει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, πλην Ιατρικού Κέντρου, θέλει να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της ιατρικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα ιδιωτικό ίδρυμα που χρεώνει δίδακτρα στην ιατρική σχολή 120.000 ευρώ τον χρόνο, για αμφιβόλου αξίας και αναγνώρισης πτυχία. Η ιατρική του σχολή βλέπει με τα κιάλια βέβαια τις ιατρικές σχολές των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Πώς είναι δυνατόν το ίδρυμα που θέλουν να ιδρύσουν από κοινού να μην είναι κερδοσκοπικό; Θέλουν να βγάλουν λεφτά από τα δίδακτρα αλλά και να χαρακτηρίσουν «πανεπιστημιακά» τα ιδιωτικά θεραπευτήρια που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του fund. Είναι προφανές ότι αυτό είναι επικίνδυνο για την ίδια την παροχή των υπηρεσιών υγείας.

Όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, που λέει και ο ποιητής. Όπως μας πληροφορεί η «ΕΦΣΥΝ», το εν λόγω fund, που έχει αγοράσει επίσης της Εθνική Ασφαλιστική, είχε προσλάβει στα κεντρικά του γραφεία στο Λονδίνο, και συγκεκριμένα στο τμήμα επενδυτικών σχέσεων, την κόρη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, Σοφία. Η Σοφία Μητσοτάκη παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Με δεδομένη την αναταραχή που έχει προκύψει στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της εμμονής της κυβέρνησης να φέρει στην Ελλάδα τριτοτέταρτα ιδρύματα του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να μας απαντήσει για τις σχέσεις του με τους επίδοξους επενδυτές στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Διαφορετικά, οι εμμονές του παύουν να είναι ιδεοληψίες και γίνο­νται ύποπτες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: thetoc.gr


Σχολιάστε εδώ