Θ. Ξανθόπουλος στο “Π”: Γάμος με το στανιό

Του
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δράμας,
Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου


Η Βουλή συζητά αυτές τις μέρες τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», την πρόταση νόμου δηλαδή που στη δημόσια συζήτηση έχει περάσει με τον τίτλο «Γάμος ομόφυλων ζευγαριών». Είναι μια πρόταση νόμου που αναμφίβολα κινείται σε θετική κατεύθυνση, ρυθμίζει ζητήματα πολιτών που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και την οποία, παρά τις επιμέρους διαφωνίες του, θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η θέση μας είναι σαφής εξαρχής. Η πρόταση νόμου έχει σχέση με τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και μόνον. Είναι αδιανόητο σε χώρα του πυρήνα της ΕΕ να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων: αυτοί που μπορούν να συνάψουν πολιτικό γάμο και αυτοί που δεν μπορούν, και μάλιστα αυτοί οι δεύτεροι να μην το δικαιούνται λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Αυτό είναι το «κινούν αίτιο» της επιλογής μας.

Η θέση αυτή είναι συνέχεια των νομοθετικών πρωτοβουλιών που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, του δικαιώματος επιλογής φύλου και της αναδοχής τέκνου από ομόφυλα ζευγάρια και εντάσσεται στη στρατηγική αντίληψη του κόμματος της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τα ατομικά δικαιώματα ΟΛΩΝ των πολιτών. Και ως αντιπολίτευση καταθέσαμε δύο φορές σχέδιο νόμου για τον γάμο πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, το οποίο όμως απέρριψε η κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που έχει μια ξεκάθαρη στάση στο ζήτημα αυτό, η στάση της ΝΔ χαρακτηρίζεται από συνεχείς παλινωδίες. Αρχικά, την πρόταση νόμου, η οποία αφορά, όπως αναφέρει ο τίτλος της, «τροποποίηση του Αστικού Κώδικα», δεν την εισηγείται, όπως είναι αυτονόητο, το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης κ. Άκ. Σκέρτσος. Ο δε αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδης είναι άφαντος, ενώ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Μπούγας δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει.

Στη συνέχεια δήλωσε την αντίθεσή του ο έτερος υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης κ. Μ. Βορίδης, ο οποίος επίσης δεν θα ψηφίσει την πρόταση νόμου, όχι απλώς για λόγους συνείδησης αλλά διότι είναι αντισυνταγματική. Δηλαδή, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης δηλώνει ότι η συζητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική και, αντί να παραιτηθεί, δηλώνει απλώς αντίθετος.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ένα κρεσέντο αντιθεσμικής συμπεριφοράς, υποκριτικής στάσης και αντιπολιτικής προσέγγισης, προτείνει στα μέλη της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας που δεν συμφωνούν με την πρόταση να απόσχουν από την ψηφοφορία. Το ζήσαμε κι αυτό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη, γεγονός πρωτοφανές για Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ωθεί τα μέλη της ΚΟ του κόμματός του σε αποχή.

Και το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός στηριζόμενος στη θετική ψήφο των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ώστε να υπερψηφισθεί το νομοσχέδιο και να μην υποστεί η κυβέρνησή του κοινοβουλευτική ήττα. Για εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η υπερψήφιση της πρότασης δεν κρίνεται με μικροκομματική λογική. Γιατί αφορά συνανθρώπους μας. Γιατί αφορά ατομικά δικαιώματα. Και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματα των πολιτών χωρίς κατοχύρωση για να υποστεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πολιτική ήττα. Γιατί η ήττα αυτή θα είναι όλης της κοινωνίας και όχι μόνον της ΛΟΤΑΚΙ+ κοινότητας.

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δείξει ότι είναι ένα κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, που απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Η ακροδεξιά, συντηρητική, φοβική πλευρά της, όμως, δίνει το σήμα ότι δεν εγκαταλείπει τη μάχη των ιδεών της και των συμβολισμών. Άδικα προσπαθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να πετύχει τη σύζευξη αυτών των δύο ψυχών. Είναι μια ετερόκλητη συμμαχία, ένας «γάμος με το στανιό», όπως λέει ο λαός μας. Και γι’ αυτό στο τέλος θα αποτύχει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: athina984.gr


Σχολιάστε εδώ