Ποιος θα λύσει τον γρίφο με τις δολιοφθορές στον αγωγό ύδρευσης Σαλαμίνας – Αίγινας;
–Τέσσερα κρούσματα σε τριάμισι χρόνια είναι πολλά…
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Μια δυσάρεστη έκπληξη, όχι αναπάντεχη όμως, γιατί είχε συμβεί άλλες τρεις φορές τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια, περίμενε τους Αιγινήτες την προπερασμένη Πέμπτη. Ξαφνικά στέρεψε το δίκτυο ύδρευσης και βρέθηκαν όλοι σε πολύ δύσκολη θέση, αφού δεν είχαν νερό ούτε να πιούν ούτε για τις συνήθεις χρήσεις, καθαρισμούς, πλυσίματα, πορίσματα κ.λπ.
Η αιτία ήταν εκείνη που τους είχε στερήσει το πολύτιμο αγαθό άλλες τρεις φορές στο παρελθόν. Η δολιοφθορά. Αμέσως επενέβησαν οι ειδικοί, άρχισαν έρευνες νια να εντοπισθεί το σημείο της δολιοφθοράς και η έκταση της ζημιάς και φυσικά για να βρεθεί τρόπος να υδροδοτηθεί το νησί.
Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι η ζημιά στον αγωγό έχει γίνει σε απόσταση 150 μέτρων από το άκρο της Αίγινας που… βλέπει στη Σαλαμίνα και σε βάθος 48 μέτρων. Κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για επαγγελματική δουλειά, αφού εκεί ούτε πλοία επιτρέπεται να αγκυροβολήσουν για να κάνουν ζημιά με τις άγκυρες, ούτε μπορεί να κατέβει ένας απλός κολυμβητής σε τέτοια βάθη.
Σε τέτοια βάθη κατεβαίνουν μόνο επαγγελματίες δύτες, με κατάλληλο εξοπλισμό και υποστήριξη από την επιφάνεια της θάλασσας με σκάφος. Κατά συνέπεια μιλάμε για πολύ οργανωμένη υπόθεση, για την οποία εκείνοι που την παρήγγειλαν πλήρωσαν αδρά. Προφανώς προσδοκώντας σε πολλαπλάσια κέρδη… Αν όμως υπήρχε η στοιχειώδης φύλαξη στον αγωγό, από τη στιγμή μάλιστα που είχαμε διαδοχικές δολιοφθορές, δεν θα υπήρχε περιθώριο για την επόμενη. Όμως κανένας δεν το σκέφτηκε ή κανένας δεν ήθελε να το σκεφτεί. Γιατί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είχε αναφερθεί επανειλημμένα ότι έπρεπε να υπάρχει φύλαξη στον αγωγό, αλλά δεν… ίδρωσε το αυτί κανενός.
Για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει, οφείλουμε να τονίσουμε ότι πριν γίνει ο αγωγός το νησί τροφοδοτείτο με υδροφόρα πλοία και ο δήμος πλήρωνε κάποια εκατομμύρια κάθε χρόνο. Μιλάμε, δηλαδή, για πολύ καλή δουλειά και καλοπληρωμένη, την οποία δύσκολα θα άφηναν αυτοί που την είχαν… Ακριβώς αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τώρα τη δικαιοσύνη αλλά και τις διωκτικές αρχές που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, μετά τη μήνυση κατ’ αγνώστων που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, επειδή ακριβώς οι υποψίες θα πέσουν σε εκείνους που είχαν τη δουλειά και την έχασαν με τον αγωγό, να έχουν κάνει κάποιοι άλλοι τη δολιοφθορά για δικούς τους λόγους.
Βέβαια, θα αναζητηθεί ποιοι εμπλέκονται σε όλη τη διαδικασία και φυσικά αυτοί θα πρέπει να αποδείξουν τελικά αν εμπλέκονται και σε ποιον βαθμό. Επίσης, θα πρέπει να εξετασθεί γράμμα προς γράμμα η σύμβαση, για να ξεκαθαριστεί ποιες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις έχει ο ανάδοχος εργολάβος του έργου. Γιατί την κάθε ζημιά στον αγωγό είναι υποχρεωμένος να την αποκαθιστά αυτός, με δικά του έξοδα, αν η ζημιά οφείλεται σε κατασκευαστική αστοχία, και με έξοδα της περιφέρειας, τα οποία βέβαια θα εισπράξει ο ίδιος, αφού αυτός έχει την ευθύνη της επισκευής, αν πρόκειται για δολιοφθορά.
Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Αίγινας έχει προβλέψει την ύπαρξη αντιδημάρχου νερού, και αυτό είναι κάτι που σίγουρα τον τιμά, γιατί δείχνει ότι είχε την πρόνοια να πάρει μέτρα για κάτι που υπήρχε περίπτωση να συμβεί και θα έπρεπε να υπάρχει ο δημοτικός μηχανισμός για να το αντιμετωπίσει.
Εκείνοι που θα πληρώσουν… τη νύφη, όμως, είναι για μια ακόμα φορά οι Αιγινήτες, που θα μείνουν για κάποιους μήνες χωρίς νερό της ΕΥΔΑΠ, δεδομένου ότι η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, και δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί αφενός γιατί το βάθος είναι μεγάλο και αφετέρου επειδή ο ανάδοχος έχει τα μηχανήματά του σε άλλη κατασκευή και δεν μπορεί να τα αποδεσμεύσει αν δεν τελειώσει.
Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να ψαχτεί καλά η σύμβαση. Και αυτό διότι, αφού δίνει, όπως λέγεται, στον ανάδοχο την ευθύνη των επισκευών, θα έπρεπε να βάζει και εύλογα χρονικά περιθώρια για την αποπεράτωση των εργασιών που απαιτούνται. Επειδή τα συμφέροντα είναι μεγάλα και τα λεφτά πολλά, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποιος ενδιαφερόμενος δεν θα… πιάσει τον ανάδοχο για να καθυστερήσει την αποκατάσταση, αφού δεν θα έχει συνέπειες, για δικό του όφελος; Δεν λέμε ότι σώνει και καλά θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά ποιος μπορεί επίσης να βεβαιώσει ότι δεν θα γίνει;
Ως εκ τούτου, απαιτείται έρευνα σε βάθος, από αδιάφθορους κρατικούς λειτουργούς, για να βρεθεί η άκρη. Γιατί άκρη υπάρχει…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: defence-point.gr