Καιρός: Φθινόπωρο μοτίβο με αστάθειες

Καιρός: Φθινόπωρο μοτίβο με αστάθειες


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


Από σήμερα μπαίνου με, αρχικά, σε φθινοπωρινό μοτίβο καιρού, διότι το αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων που επηρέαζε τη χώρα μας και όλη τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη εξασθένησε και άνοιξε ο δρόμος για συστήματα βαρομετρικών χαμηλών, που προσπαθούν να αναπτύσσονται στον Ατλαντικό και να σχηματίζονται στην Κε ντρική Μεσόγειο και να περνούν ανατολικά, επηρεάζοντας και τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Πάντως οι περισσότερες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε περιοχές της Δυτικής και Βορειοανατολικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια και σε πιο τοπικό επίπεδο και αυτό συμβαίνει επειδή τα συστήματα ανατροφοδοτούνται από τη θάλασσα.

Κυριακή – Δευτέρα: Άστατος θα είναι ο καιρός, καθώς ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες που θα είναι ιδιαίτερα έντονες στα δυτικά, σε περιοχές της Βορειοανατολικής Ελλάδας και στα νησιά του Ανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

 



Τη Δευτέρα, όμως, φαίνεται πως τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε μεγάλα υψόμετρα της βόρειας και κεντρικής χώρας. Οι νότιοι άνεμοι στις θάλασσες θα είναι ισχυροί, στα 7 – 8 και τοπικά έως 9 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, φτάνοντας τους 16 – 17 βαθμούς. Οι ενισχυμένοι νοτιάδες θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Τρίτη – Τετάρτη: Θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός κατά τόπους σε όλη τη χώρα, με το σύστημα να φεύγει προς την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα συστήματα που θα επηρεάζουν τη Βαλκανική Χερσόνησο θα στέλνουν υπολείμματα αστάθειας προς την περιοχή μας, με φαινόμενα πιο εξασθενημένου χαρακτήρα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι, στα 7 – 8 Μποφόρ, με ριπές ανέμου τοπικά 9 Μποφόρ στις θάλασσες.

Πέμπτη: Κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η στροφή των ανέμων σε βοριάδες, με τη θερμοκρασία να πέφτει σταδιακά από Βορρά προς Νότο και να φτάνει τους 14 – 15 βαθμούς. Μια νέα διαταραχή θα κάνει την εμφάνισή της από τα νοτιοδυτικά (Νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τη χώρα κατά τόπους, με έμφαση στην Ανατολική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να πνέουν ενισχυμένοι.

Παρασκευή – Σάββατο: Ψυχρός θα είναι ο καιρός, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές, στους 11 βαθμούς στα βόρεια και στους 13 – 14 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα. Φαινόμενα αστάθειας θα σημειωθούν στην Ανατολική Ελλάδα, με τον βορειοανατολικό άνεμο να είναι ενισχυμένος στο Αιγαίο και να φτάνει τα 8 Μποφόρ.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για ψυχρή εισβολήστο τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Η μακροπρόθεσμη εκτίμηση που δημοσιοποιήσαμε στα τέλη Γενάρη για τον μήνα Φεβρουάριο επαληθεύεται προς το παρόν σε μεγάλο ποσοστό.

 


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Mabel Amber, who will one day από το Pixabay

Σχολιάστε εδώ