Δεν ελέγχει το κόμμα ο Κασσελάκης

Δεν ελέγχει το κόμμα ο Κασσελάκης

ΘΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης, τους μήνες που είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθεί να ασκήσει τη δική του πολιτική, όμως το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά τον δικαιώνει.

Τα θέματα που ανακύπτουν έχουν γενεσιουργό αιτία την πλήρη καταβαράθρωση του κόμματος, γι’ αυτό και το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης των διαφόρων στελεχών τα ωθεί σε κινήσεις πολιτικής περιχαράκωσης. Άλλη μια πολιτική κίνηση έχει κάνει άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες.

Μια πολιτική εκδήλωση που βρίσκεται στα σκαριά έρχεται να ανάψει φωτιές στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Στο θέατρο «Άλφα», επί της οδού Πατησίων, την ερχόμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου διοργανώνεται μια συζήτηση τριών πολιτικών στελεχών με τίτλο «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων». Θα μιλήσουν ο Διονύσης Τεμπονέρας (ΣΥΡΙΖΑ), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) και η Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά).

Η κίνηση εντάσσεται στις πολιτικές ζυμώσεις του τελευταίου διαστήματος, με στόχο, όπως λένε ορισμένοι, την ανάγκη συνεννόησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η κίνηση αυτή, που έχει γίνει γνωστή εδώ και μερικές ημέρες, είναι μια πρωτοβουλία του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα και έχει προκαλέσει δυσφορία σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Ο λόγος της δυσφορίας δεν είναι άλλος από τα πρόσωπα, τα οποία χρεώνονται με φιλοδοξίες «δελφίνου», την ώρα που ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση παίρνει χαρακτηριστικά πολιτικής επιβίωσης για τις ηγεσίες τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος έχει ανοίξει τον βηματισμό του στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, έχει καταθέσει τη δική του πλατφόρμα με τίτλο «Μέτωπο Δημοκρατίας».

Με βαρύ επώνυμο στον χώρο της Αριστεράς, στέκεται πολύ κριτικά, σε κάθε ευκαιρία, απέναντι στην ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς, ωστόσο, να ξεπερνά τα όρια. Δεν ακολούθησε τη Νέα Αριστερά και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κυρίαρχο εσωκομματικό πόλο, διεκδικώντας ακόμη και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, από την πλευρά του, δείχνει έντονη εσωκομματική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα.

Την τριάδα των ομιλητών της εκδήλωσης συμπληρώνει η Έφη Αχτσιόγλου. Ως στέλεχος της νεοσύστατης Νέας Αριστεράς, έχει το βλέμμα της στην επόμενη ημέρα, αντιλαμβανόμενη ότι το νέο εγχείρημα θα κριθεί στις ευρωεκλογές.

Το παρασκήνιο γύρω από την εκδήλωση είναι έντονο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τεμπονέρας προσέγγισε ακόμη και την «Εφημερίδα των Συντακτών», προκειμένου η εφημερίδα να «αγκαλιάσει» την εκδήλωση, ωστόσο η κίνηση αυτή προκάλεσε εκ νέου έντονη δυσαρέσκεια σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Τις τελευταίες ώρες ακούγεται εκ νέου στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση για τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Φεβρουαρίου, αλλά η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να εκλεγεί μετά τις ευρωεκλογές!

Και μόνο η συγκεκριμένη είδηση καταδεικνύει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει αποχωρήσεις και αντιπαραθέσεις που μπορεί να πλήξουν το κόμμα πριν τις ευρωεκλογές.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει μια νέα εικόνα και δεν πείθει προβληματίζει πολλούς, καθώς διαπιστώνουν ότι το κόμμα έχει χάσει ακόμα και τους δικούς του ψηφοφόρους. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις το επιβεβαιώνουν: Μόνο το περίπου 50% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ταυτίζεται μαζί του και εξακολουθεί να τον στηρίζει.

Το αρνητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ότι χάνει και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν καταφέρνει να κερδίσει και το Κέντρο, αφού οι κεντρώοι ψηφοφόροι κατευθύνονται προς τη ΝΔ, καθώς αυτό που προέχει είναι να βρεθούν λύσεις στα μείζονα προβλήματα. Ενώ πολλοί στην Κουμουνδούρου παρατηρούν ότι η κλεψύδρα αρχίζει να αδειάζει για τον Κασσελάκη, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο τελευταίος δεν θα πέσει… αμαχητί όταν τεθεί θέμα.

Τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της ομάδας του κάνουν λόγο για «ελίτ» και «μηχανορραφίες, τονίζουν δε ότι «ανεξάρτητα από το πού αρχίζουν και πού θέλουν να καταλήξουν, δεν θα κερδίσουν» και επισημαίνουν ότι «όποιος τολμήσει να αντισταθεί σε μια πορεία από την κοινωνία και για την κοινωνία θα βρει πάρα πολύ κόσμο απέναντί του».

Με άλλα λόγια, ο κόσμος που θα βρει απέναντί του όποιος πάει να τον αμφισβητήσει θα είναι ο κόσμος της βάσης, υπονοεί ο Κασσελάκης, ο οποίος βέβαια διατείνεται ότι τα λέει για την κυβέρνηση, αλλά το μήνυμα απευθύνεται κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματός του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ