Άδωνις Γεωργιάδης στο “Π”: Το «brain drain» των γιατρών και πώς θα το ανατρέψουμε
Του
ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Υπουργού Υγείας
Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα τον καιρό των Μνημονίων είναι το «brain drain», η μετανάστευση, όπως ονομάστηκε, του ανθρώπινου δυναμικού προς χώρες του εξωτερικού. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των επιστημόνων που έφυγαν, με αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία, ήταν και γιατροί.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, από το 2008 μέχρι το 2023 περισσότεροι από 22.000 γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, έφυγαν στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης. Όλοι όσοι έφευγαν κατά κύματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, όλα αυτά τα χρόνια, αναζητούσαν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, κατάρτισης, εργασίας και αμοιβών.
Η Ελλάδα όχι μόνο έχασε ένα μεγάλο ποσοστό του κεφαλαίου της, με τη μορφή του ανθρώπινου δυναμικού για το οποίο είχε επενδύσει τεράστια ποσά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να το «εκμεταλλευτεί», αλλά ταυτόχρονα η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας υποβάθμισε την περίθαλψη του έλληνα ασθενούς.
Για την οικονομία της χώρας αποτελεί μια ασύμφορη επένδυση η εκπαίδευση και η κατάρτιση ιατρικού προσωπικού που δεν θα αποτελέσει εργατικό δυναμικό της ίδιας της χώρας.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτό το κύμα φυγής φαίνεται να μικραίνει, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις γιατρών που επαναπατρίζονται, κυρίως γιατί η οικονομία της χώρας μας έχει ανακάμψει σημαντικά. Θέλουμε όχι μόνο να ανακόψουμε το μεταναστευτικό ρεύμα των επιστημόνων αλλά και να προσελκύσουμε κι άλλους γιατρούς μέσα από μια αναπτυξιακή διαδικασία. Το «brain gain», δηλαδή η επιστροφή ελλήνων γιατρών από το εξωτερικό στη χώρα, έχει ξεκινήσει, αλλά με πολύ μικρά βήματα ακόμη σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ.
Τα εμπόδια που υψώνονται είναι πολλά, με τα βασικότερα να αφορούν τις εργασιακές και τις μισθολογικές συνθήκες στα ελληνικά νοσοκομεία. Για να διασφαλιστεί ότι οι έλληνες πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας με υψηλή ποιότητα και να περιοριστεί η μαζική μετανάστευση των γιατρών, θα πρέπει να ακολουθηθούν αποτελεσματικές πολιτικές. Στόχος είναι να γίνουν παρεμβάσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε ανθρωποκεντρικό επίπεδο (καλύτερες συνθήκες εργασίας), προκειμένου να προστατεύσουμε πλήρως το δικαίωμα των ελλήνων γιατρών να εργάζονται στην πατρίδα τους με κίνητρο και αξιοπρέπεια.
Από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που υπέγραψα ως υπουργός Υγείας ήταν η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, για την οποία πιστεύω σθεναρά ότι θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τους γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς θα αυξήσει κατά πολύ το εισόδημά τους.
Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση των κτιρίων, του εξοπλισμού και των υποδομών περισσότερων από 150 δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, θα βελτιώσει πάρα πολύ τις συνθήκες εργασίας για χιλιάδες γιατρούς και εργαζομένους στα νοσοκομεία μας.
Τέλος, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων μέσω προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, τόσο για το ιατρικό όσο και για το παραϊατρικό προσωπικό. Συνολικά, έχει σχεδιαστεί να γίνουν 10.000 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, εκ των οποίων οι 6.500 θα γίνουν εντός του 2024, και από αυτές περισσότερες από 1.500 αφορούν γιατρούς.