Αν. Δημοσχάκης στο “Π”: Οι έλληνες ομογενείς αποτελούν τους «πρεσβευτές» της χώρας και υπολογίσιμη δύναμη ισχύος πέραν των συνόρων!

Αν. Δημοσχάκης στο “Π”: Οι έλληνες ομογενείς αποτελούν τους «πρεσβευτές» της χώρας και υπολογίσιμη δύναμη ισχύος πέραν των συνόρων!

Του
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΠ. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ
Βουλευτή ΝΔ Έβρου


Με την υπερψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών θεσμοθετήθηκε η επιστολική ψήφος, με την οποία διευκολύνεται και ενθαρρύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που διαμένουν εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Ευελπιστώντας στις επικείμενες ευρωεκλογές του 2024 να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεχομένως να ήταν χρήσιμο όπως εξεταστεί η ίδρυση ενός κεντρικού φορέα ενημέρωσης, τακτοποίησης και υπηρέτησης των Ελλήνων του εξωτερικού, με αντικείμενο τον συντονισμό και την υλοποίηση των δράσεων και των λειτουργιών που εξυπηρετούν τις ανάγκες της ομογένειας αλλά και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Πρόκειται για ακόμη μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ενισχύεται έτι περαιτέρω η «φωνή» του Απόδημου Ελληνισμού. Καθώς, ως γνωστόν, πέραν των εθνικών μας συνόρων υπάρχει και άλλη μία Ελλάδα, που μεγαλουργεί, «ανθίζει» και διαπρέπει, χωρίς να λησμονεί τη μητέρα πατρίδα. Μια Ελλάδα ισχυρή, που οργανώνει κοινότητες και επιστημονικές ενώσεις, χτίζοντας σχολεία, εκκλησίες και πολιτιστικά κέντρα. Κατέχοντας ενεργό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών θέσεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης και λειτουργώντας ως θεματοφύλακας της μοναδικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και Ιστορίας. Η Ελληνική Διασπορά συνιστά την «καρδιά» και τη «φωνή» της Ελλάδος στον κόσμο!

Ως τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, υποστήριζα ότι η αξιοποίηση του Οικουμενικού Ελληνισμού αποτελεί αποστολή του ελληνικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η οργάνωση του Απόδημου Ελληνισμού σε νέες βάσεις. Χαρακτηριστικά, από το 2016 τόνιζα ότι βασική προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η συμμετοχή των αποδήμων στα κοινά της πατρίδας μας, κάτι που επιτυγχάνεται με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που φέρουν την υπογραφή και τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του δεσμού του Απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα συμβάλλουν οι γερουσιαστές και βουλευτές ελληνικής καταγωγής της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), οι οποίοι κοσμούν Κοινοβούλια και Γερουσίες ξένων χωρών ανά τον κόσμο. Μάλιστα, σε συνέχεια πρόσκλησής μου, είχαν επισκεφθεί για πρώτη φορά τον Έβρο τον Δεκέμβριο του 2018, δίδοντας προσθετική αξία και σημασία στον ακριτικό νομό.

Τρία χρόνια αργότερα, το προεδρείο της ΠαΔΕΕ επισκέφθηκε εκ νέου τον Νομό Έβρου, πραγματοποιώντας πλούσιο τριήμερο οδοιπορικό (12,13 και 14/5/2022), διαχέοντας την είδηση σε όλες τις άκρες της υφηλίου ότι η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 πέτυχε την πρώτη μεταπολεμική νίκη έναντι της γείτονος!

Από τις εμβληματικές Καστανιές, με το προεδρείο της ΠαΔΕΕ και με επικεφαλής τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Λεωνίδα Ραπτάκη, επισκεφθήκαμε τις πόλεις του νομού, επιδεικνύοντας γνήσιο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του τόπου μας, που μετατρέπεται σε επίκεντρο πολλών εξελίξεων.

Σε μια χρονική περίοδο πολλαπλών κρίσεων και σύγχρονων προκλήσεων, έχουμε ανάγκη να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με τους απανταχού Έλληνες. Οι ομογενείς μας, με τη στήριξή μας, δύνανται να καταστούν καλοπροαίρετοι και ουσιαστικοί προβολείς του Ελληνισμού και της πίστης μας!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ