Τη μια μέρα έδωσαν αυξήσεις στους δήμους μέσω ΚΑΠ και την επόμενη τις πήραν πίσω

Τη μια μέρα έδωσαν αυξήσεις στους δήμους μέσω ΚΑΠ και την επόμενη τις πήραν πίσω


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Συνεχίζει τα… καψόνια στους ΟΤΑ η κυβέρνηση, και μάλιστα στο θέμα των οικονομικών πόρων, που είναι πολύ βασικό και στην κυριολεξία… καίει την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που τα έξοδα ανεβαίνουν και η οικονομική διαχείριση γίνεται πολύ δυσχερής για κάθε οργανισμό.

Έτσι, στις αρχές του χρόνου ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε μετά βαΐων και κλάδων ότι οι Κρατικοί Αυτοτελείς Πόροι, γνωστοί ως ΚΑΠ, που θα δοθούν φέτος στην ΤΑ θα είναι αυξημένοι κατά 260 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου χρόνου.

Να σημειώσουμε ότι οι ΚΑΠ είναι η επιχορήγηση που δίνει το κράτος κάθε χρόνο στους δήμους και τις κοινότητες για να μπορούν να λειτουργούν και κυρίως να έχουν διασφαλισμένους τους μισθούς των εργαζομένων.

Φυσικά, οι δήμαρχοι έσπευσαν να… πανηγυρίσουν μετά την εξαγγελία, γιατί η αύξηση των ΚΑΠ ήταν πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, αλλά φαίνεται ότι είχαν δει μόνο το… τυρί και όχι τη φάκα. Γιατί η… φάκα ήρθε την επομένη, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιβάλλει στους ΟΤΑ τέλος ταφής αναδρομικά από το 2022. Οπότε, μέχρι τον Μάρτη θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος του 2022 συν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, που συνολικά ανέρχεται στο ποσό των 240 εκατ. ευρώ. Από τη μια λοιπόν δίνουν πρόσθετα χρήματα στους δήμους και από την άλλη τους τα παίρνουν πίσω!

Ποιο όμως είναι το τέλος ταφής, που… ανακάλυψε η κυβέρνηση για να μη δώσει ουσιαστικά πρόσθετους πόρους στους ΟΤΑ; Είναι το τέλος που θα πληρώνουν οι δήμοι για να δέχονται τα απορρίμματά τους οι χωματερές. Επειδή, σύμφωνα με το κράτος, μέχρι σήμερα οι δήμοι δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν χώρους υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών τους, για να χρησιμοποιούν τώρα τις υπάρχουσες χωματερές θα πληρώνουν ακριβά, με τέλη που θα φτάνουν τα 55 ευρώ ανά τόνο.

Εδώ, όμως, έχουμε ακόμα μία ανακολουθία του κράτους. Γιατί ουσιαστικά βάζει πρόστιμο στους δήμους επειδή δεν έκαναν ΧΥΤΑ, τη στιγμή που η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στις περιφέρειες. Δηλαδή, καλούνται να πληρώσουν τα… σπασμένα άλλων. Γι’ αυτό και πολλοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενοι μεγάλοι, αποφάσισαν να κάνουν από κοινού προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να βγάλουν αντισυνταγματική και άκυρη την απόφαση της κυβέρνησης και να… γλιτώσουν το πρόστιμο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ