Οι «αόρατες» εγγυήσεις των Αμερικανών για τη χρήση των F-16 από την Τουρκία

• Και η πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα χωρίς ανταλλάγματα

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Όλο και πιο βαθιά στη ζώνη επιρροής των ΗΠΑ βάζει την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσφέροντας κάθε λογής διευκολύνσεις και δαπανώντας τεράστια, για τα ελληνικά δεδομένα, ποσά για αμερικανικούς εξοπλισμούς, χωρίς όμως να εξασφαλίζει το μείζον, που είναι η εγγύηση της ασφάλειάς της απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει, τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν πραγματικό αγώνα προκειμένου, με όχημα την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, να εμφανίσει ως δικαιωμένη την επιλογή της αυτή, αποκρύπτοντας όμως το γεγονός ότι τελικά το ελληνικό αίτημα για τα πέμπτης γενιάς μαχητικά συνδέθηκε απολύτως από την Ουάσινγκτον με το ξεμπλοκάρισμα της πώλησης του πακέτου των F-16 στην Τουρκία.

Με την ταυτόχρονη υποβολή των δύο επιστολών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο αποδείχθηκε ότι για τους Αμερικανούς δεν μετράει ο πιστός και πάντα πρόθυμος σύμμαχος, ενώ η ελληνοαμερικανική σχέση, την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση ως αυτόνομη, είναι απολύτως εξαρτημένη από τις διαθέσεις και τις επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό αποτελεί ένα βαθιά ανησυχητικό μήνυμα, καθώς θα πρέπει, κάνοντας τις αναλογίες, να σκεφτεί κανείς τι θα συμβεί αν η Τουρκία επανέλθει στην πολιτική απειλών και εμπράκτων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας, με μια αμερικανική κυβέρνηση να κρατά και να τηρεί τις… ισορροπίες!

Η Αθήνα μάλιστα διαφήμισε, μέσω διαρροών, ότι η πώληση των F-16 προς την Τουρκία θα συνοδεύεται από αυστηρή επιστολή με όρους ώστε να μη χρησιμοποιούνται τα μαχητικά αυτά εναντίον συμμάχων χωρών, ωστόσο καμιά τέτοια επιστολή δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

 


ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2022 καλούσε τους αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να μην εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή».

Τώρα ο ίδιος δηλώνει ότι «δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα υπαγορεύσουμε στις ΗΠΑ σε ποιον θα πουλήσουν εξοπλισμούς, αυτό που θέλουμε είναι να μη χρησιμοποιούνται αυτοί οι εξοπλισμοί εναντίον συμμάχων»… Μια αλλαγή στάσης που κατέληξε τελικά σε ευχολόγια, καθώς μεσολάβησε η Διακήρυξη των Αθηνών, την οποία τηρεί πιστά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που προβλέπει, ενώ αντιθέτως η Τουρκία απλώς απαιτεί να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας…

Εξάλλου, αποδεικνύεται τώρα ότι και η ελληνοτουρκική προσέγγιση ήταν ένα ακόμη εργαλείο που χρησιμοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ξεκλειδώσει την απόφαση του Κογκρέσου για την πώληση των F-16 και το άνοιγμα του παραθύρου για νέους αμερικανικούς και δυτικούς εξοπλισμούς. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός δήλωσε (ραδιόφωνο ΣΚΑΪ) ότι δεν θα πρέπει να κοιτάζουμε τη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, αλλά την ηρεμία επί του πεδίου και ότι αυτό αποτελεί τη βάση για να χτίσουμε περαιτέρω…

Οι «υπνοβάτες» των Αθηνών!

Με τις δηλώσεις αυτές ο πρωθυπουργός, που αρνείται ακόμη και ρητορικά να αναφερθεί στον τουρκικό αναθεωρητισμό, ξεπλένει την Τουρκία, ο ηγέτης της οποίας θυμήθηκε και πάλι τη στιγμή που «πετάξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα της Σμύρνης», ενώ τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας εξυμνούν τον «αγώνα των ‘‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’’» και καθημερινά έχουμε, μέσω ΝΟΤΑΜs και NAVTEXs, αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Έτσι, οι προβληματικές εγγυήσεις που υποτίθεται θα δίνονταν από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο για το ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων δεν υπήρξαν ποτέ και το τελευταίο σενάριο που διακινήθηκε είναι ότι αυτές είναι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Μπλίνκεν έναντι της ηγεσίας του Κογκρέσου, αλλά είναι… απόρρητες! Εγγυήσεις που, ακόμη και αν υπήρχαν, θα ήταν αμφιβόλου κύρους και αποτελέσματος, καθώς αν η Τουρκία αποκτήσει τα F-16, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την εμποδίσουν να τα χρησιμοποιήσει για την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας…

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, τερματίζοντας απλώς τον εκβιασμό με την άρση του μπλοκαρίσματος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (που ακόμη όμως μένει μπλοκαρισμένη από τον φίλο του κ. Ερντογάν, τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν), κατόρθωσε να κερδίσει την άρση του εμπάργκο όπλων και από τον Καναδά, από τον οποίο προμηθεύεται συστήματα υψηλής τεχνολογίας, κρίσιμα για την κατασκευή των drones Bayraktar.
Μάλιστα, η Ουάσινγκτον, αμέσως μετά την αποστολή του αιτήματος της Τουρκίας για τα F-16 στο Κογκρέσο, έστειλε στην Άγκυρα τη γνωστή σε όλους αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Η τελευταία, εκτός από τους ύμνους στη «σύμμαχο Τουρκία», μετέφερε στην Άγκυρα την πρόταση να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, με μοναδικό όρο να εγκαταλείψει τους S-400, παραλαμβάνοντας άμεσα τα πρώτα έξι μαχητικά, και συγχρόνως να προσφερθεί από τις ΗΠΑ αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα αντίστοιχο των S-400, πιθανότατα Patriot.



 

Οι πανηγυρισμοί για τα F-35 άρχισαν να κοπάζουν στην Ελλάδα, καθώς άρχισαν οι δεύτερες σκέψεις. Και αυτό διότι ενώ στην επιστολή προς το Κογκρέσο για την Τουρκία αναφέρεται όλος ο σύγχρονος εξοπλισμός και τα οπλικά συστήματα που θα διατεθούν μαζί με τα F-16, στην επιστολή για τα ελληνικά F-35 δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά σε αυτά. Τα F-35 μπορεί να είναι μια υπερσύγχρονη πλατφόρμα, αλλά η ισχύς και αξιοπιστία του στρατηγικού αυτού όπλου εξαρτάται απολύτως από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

Συγχρόνως η Αθήνα, αιφνιδιαστικά, και ενώ υπήρχε η συζήτηση για αγορά πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία, αποδέχθηκε την προσφορά των Αμερικανών για την παραχώρηση τεσσάρων πλοίων LCS, τα οποία φυσικά δεν είναι φρεγάτες, ούτε κορβέτες, ενώ αποσυρθήκαν, ως προβληματικά, τρία χρόνια μετά την απόκτησή τους από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Κανείς δεν γνωρίζει αν τα σοβαρά προβλήματα που είχαν μπορούν να επισκευασθούν, αν έχουν τη δυνατότητα για πρόσθετο οπλισμό και φυσικά δεν είναι γνωστό το κόστος για όλα αυτά, ώστε τα δωρεάν πλοία να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για παιχνίδια

Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, που θεωρούν ότι τα πλοία LCS απέχουν πολύ από αυτό που έχει ανάγκη το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι, πλασάρεται η απόκτηση των LCS ως προσωρινή λύση για να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ναυπήγησης, και μάλιστα σε ελληνικά ναυπηγεία, της αμερικανικής φρεγάτας Constellation, η οποία βεβαίως είναι ακόμη στη φάση του σχεδιασμού της… Κινήσεις προσωρινές, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και μακρού χρονικού ορίζοντα, την ώρα που η Τουρκία ναυπηγεί πλέον τις δικές της φρεγάτες και κορβέτες…

Ωστόσο, αυτό που δεν θα πρέπει να λησμονούμε τελικά είναι ότι είναι σημαντική η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα όπλα, τα οποία όμως έχουν αξία και προσθέτουν στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας μόνο όταν έχεις την αποφασιστικότητα να τα χρησιμοποιήσεις όταν έρθει η ώρα. Και όχι να φορτώνεις τις επόμενες γενιές με χρέη για εξοπλισμούς που θα μείνουν δεμένοι στο έδαφος και στο λιμάνι προκειμένου να μη διαταραχθεί το «καλό κλίμα» και να μην ενοχληθούν οι σύμμαχοι Αμερικανοί…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ