Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι αρκετά συχνό και παρατηρείται κυρίως στους ενήλικες, σε ποσοστό 10% – 20% στις δυτικές χώρες, με μεγαλύτερη συχνότητα στον γυναικείο πληθυσμό.
«Είναι γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από απουσία κάποιας οργανικής νόσου, δηλαδή όλες οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές», αναφέρει ο Θεοδόσιος Πάρχας, γαστρεντερολόγος, διευθυντής της Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Metropolitan General».
Τα κυριότερα συμπτώματα
– Επεισόδια κοιλιακού πόνου, ο οποίος συνήθως υποχωρεί με την κένωση.
– Μετεωρισμός – διάταση της κοιλιάς.
– Διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές αυτών.
– Επιτακτικότητα κένωσης.
– Αίσθηση μη πλήρους κένωσης του εντέρου και παρουσία βλέννας στα κόπρανα.
Με βάση τα συμπτώματα, διακρίνονται τέσσερις τύποι του συνδρόμου: ΣΕΕ με διάρροια, ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα, μεικτός τύπος με εναλλαγές κενώσεων, απροσδιόριστος τύπος, όπου τα συμπτώματα ποικίλλουν.
Οι παράγοντες που πυροδοτούν επεισόδια έξαρσης
– Χρονικές περίοδοι με έντονο άγχος, έντονη σωματική και ψυχολογική κόπωση.
– Επεισόδιο κατάθλιψης.
– Στις γυναίκες, λόγω των ορμονικών μεταβολών, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται πιο έντονα ορισμένες μέρες της περιόδου.
– Η διατροφή, επίσης, παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς και η δυσανεξία σε ορισμένες τροφές.
– Αρκετά συχνά μπορεί να πρωτοεμφανιστεί και μετά από ένα απλό επεισόδιο γαστρεντερίτιδας, με τον ασθενή να ζητά τη βοήθεια του γιατρού γιατί νομίζει ότι έχει κάποιο μικρόβιο.
Ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνει κάποιος που έχει συμπτώματα
«Ο ασθενής που παρουσιάζει συμπτώματα στην πρώτη επίσκεψή του στον γιατρό θα υποβληθεί σε κάποιες βασικές εξετάσεις, αιματολογικές, ενδεχομένως και κοπράνων. Εάν υπάρχουν ευρήματα, τότε δεν θα πρόκειται για ΣΕΕ, αλλά για κάποια άλλη πάθηση, όπου θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις. Κολονοσκόπηση θα πρέπει να γίνεται για τις ηλικίες μεγαλύτερες των 45 ετών, καθώς επίσης και σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία, μικροσκοπική απώλεια αίματος από το πεπτικό (Mayer κοπράνων), μακροσκοπική απώλεια αίματος από το πεπτικό, σημαντική απώλεια βάρους, επίμονο κοιλιακό άλγος και επίμονες διαταραχές των κενώσεων», διευκρινίζει ο κ. Πάρχας.