Περιόρισαν ψάρια, λαχανικά και ζυμαρικά τα νοικοκυριά
Βάσει της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Παρά την αύξηση των κατώτατων αμοιβών, επιδεινώθηκε το βιοτικό επίπεδο των ευάλωτων νοικοκυριών την περίοδο 2021 – 2023, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Στην έκθεση σημειώνεται: «Οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στην κατανάλωση δείχνουν ότι οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκή ώστε να αποτρέψουν την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των ευάλωτων νοικοκυριών», με την επισήμανση ότι τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στις μεταβολές της ποσότητας των βασικών αγαθών που καταναλώθηκαν.
Μειώσεις παρατηρούνται στην ενέργεια (θέρμανση, υγραέριο, ηλεκτρισμός), ενώ τα φτωχότερα νοικοκυριά περιόρισαν και τις ποσότητες λαχανικών, ψαριών και ζυμαρικών που κατανάλωσαν. Μεγάλη ήταν επίσης η πτώση στην κατανάλωση κρέατος στο σύνολο των νοικοκυριών.
Το ψωμί, που είναι βασικό αγαθό, δεν υπήρχε δυνατότητα να περιορισθεί, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν περισσότερο τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης της τιμής του.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης, επισήμανε ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 31,2% στη διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά, ενώ οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και σε άλλα καύσιμα έφτασαν στο 39,1%, στα ενοίκια στο 8,3% και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την επισκευή και τη συντήρηση της κατοικίας στο 7,9%.
Την ίδια περίοδο, η προσαρμογή των ονομαστικών μισθών και εισοδημάτων εμφάνισε σημαντική υστέρηση.
Οι Έλληνες είναι προτελευταίοι στην αγοραστική δύναμη του κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα βαρύνονται με την έκτη υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία.