Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Οι ανάπηροι στον βωμό της κυβερνητικής προπαγάνδας

Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Οι ανάπηροι στον βωμό της κυβερνητικής προπαγάνδας

Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτού Νέας Αριστεράς Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών


Αφορμή για το παρόν άρθρο υπήρξαν δύο συζητήσεις στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Μια συζήτηση στην υποεπιτροπή για τα θέματα ατόμων με αναπηρία, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα ΑμεΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και η επίκαιρη ερώτησή μου για το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», στην οποία απάντησε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μ. Κεφάλα. Η γενική εικόνα που εξέπεμπαν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Μεταφορών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις δύο αυτές συζητήσεις είναι η αποποίηση κάθε κυβερνητικής ευθύνης, ακόμη κι όταν αυτή είναι προφανής.

Δυστυχώς, για άλλη μία τετραετία βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι ανάπηροι χρησιμοποιούνται ως η ευάλωτη κοινωνική ομάδα που η κυβέρνηση, κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη, υποτίθεται ότι φροντίζει, ενώ στην πραγματικότητα η καθημερινότητά τους επιδεινώνεται.

Όσον αφορά το ζήτημα της προσβασιμότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι αδιανόητο το ότι το υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε Κανονισμό που θεσπίζει οριζόντια εξαίρεση, η οποία ακυρώνει το δικαίωμα πρόσβασης των αναπήρων στα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς. Ακόμη πιο αδιανόητο είναι το ότι η υφυπουργός Μεταφορών δικαιολογεί αυτόν τον Κανονισμό επικαλούμενη συναφή Ευρωπαϊκό Κανονισμό, παρότι αυτός δεν αφορά τα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς αλλά μεταφορές από ιδιώτες, και μάλιστα διακρατικές. Και παρότι το σύνολο του αναπηρικού κόσμου αντιτάχθηκε στον κυβερνητικό Κανονισμό, το υπουργείο Μεταφορών αρνήθηκε την πρότασή μας να τον αποσύρει και να τον τροποποιήσει.

Κι αν τα παραπάνω γεμίζουν το ποτήρι της αγανάκτησης των αναπήρων, αυτό ξεχειλίζει από την επιλογή της κ. Αλεξοπούλου είτε να καλύπτεται πίσω από ψεύδη για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό είτε να αρνείται τις προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης (τις παραλείψεις και τις αδράνειες τα σχεδόν πέντε χρόνια που κυβερνά) και να τις μεταθέτει σε κάποιους «κακούς» εργαζομένους. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αδιαφορούσε για τους αναπήρους, θα είχε θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη συμμόρφωση των Δημόσιων Μέσων Μεταφοράς προς τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα έκανε συνεχείς ελέγχους για την τήρησή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες διαστάσεις της προσβασιμότητας, όπως σε κτίρια, δημόσιους χώρους κ.λπ.

Εξίσου εξοργιστικό είναι το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τους αναπήρους και σε σχέση με το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία». Ένα πρόγραμμα που το διαφήμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως προμετωπίδα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εφαρμογής του, η αποτυχία του προγράμματος στην πρώτη πιλοτική του φάση είναι εκκωφαντική, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει η ίδια η υπουργός κ. Ζαχαράκη. Από τα 1.683 ανάπηρα άτομα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος αποκλείστηκαν τα 622 λόγω κλήρωσης – πολλά εκ των οποίων με 90% αναπηρία. Από τους 1.061 τελικούς ωφελουμένους, μόνο 462 ανάπηροι συμπολίτες μας έχουν προσωπικό βοηθό. Δηλαδή, σε σχεδόν δύο χρόνια έχει καλυφθεί ο 1 στους 4 αναπήρους που το δικαιούνται βάσει των κριτηρίων του προγράμματος, ενώ λιγότεροι από τους μισούς αναπήρους που έχουν πάρει έγκριση να έχουν προσωπικούς βοηθούς δεν έχουν. Επιπλέον, οι μόλις 589 προσωπικοί βοηθοί που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα (ένας ανάπηρος μπορεί να δικαιούται δύο προσωπικούς βοηθούς) δουλεύουν ανασφάλιστοι εδώ και πάνω από 11 μήνες λόγω «τεχνικού προβλήματος», που η κυβέρνηση δεν το επιλύει, παρανομώντας και εντείνοντας την ανασφάλειά τους.

Στο ερώτημά μου προς την κ. Κεφάλα ως προς το τι θα κάνει για να αντιμετωπίσει αυτή την αποτυχία του προγράμματος, η απάντηση ήταν ότι η αξιολόγηση θα γίνει μετά το τέλος της δεύτερης φάσης του πιλοτικού προγράμματος – δηλαδή στο τέλος του 2025!

Ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι η αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση φροντίζει τους αναπήρους, κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα, όμως, απέτυχε. Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει εξυπηρετήσει λιγότερους από 1.000 αναπήρους. Αλλά η κυβέρνηση δεν το αναθεωρεί διότι θα καταρρεύσει η κυβερνητική προπαγάνδα.

Η κατάσταση είναι τραγική και σε ό,τι αφορά τα ανάπηρα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα. Από διαμαρτυρίες ανάδοχων γονέων ανάπηρων παιδιών πληροφορηθήκαμε ότι πρόσφατα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σταμάτησε να καταβάλλει στους γονείς το κόστος θεραπειών, φαρμακευτικών αγωγών, εξετάσεων, συνεδριών ψυχοκοινωνικής στήριξης αλλά και οποιασδήποτε εξωτερικής θεραπείας, αγωγής και στήριξης των αναδεχόμενων ανάπηρων παιδιών.

Η κατάργηση αυτή των παροχών για τα ανάπηρα παιδιά σε αναδοχή αλλά και για τα ανάπηρα παιδιά σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας αποτελεί όνειδος για ένα κράτος που υποτίθεται ότι προσπαθεί να προχωρήσει στην αποϊδρυματοποίηση. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξοργιστικής πολιτικής, ιδιαίτερα στην παιδική προστασία, ο θεσμός του επαγγελματικού αναδόχου, που αφορά κατά συντριπτική πλειοψηφία παιδιά με αναπηρία, έχει αποτύχει πλήρως.

Εμείς, ως Νέα Αριστερά, έχουμε δηλώσει στους ανάπηρους συμπολίτες μας και στις οικογένειές τους ότι δεν θα επιτρέψουμε να εμπαίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Είμαστε στη Βουλή για να αναδεικνύουμε την αλήθεια, να προτείνουμε και να πιέζουμε για πραγματικές λύσεις. Θεωρούμε μείζον να επιλυθούν κατά προτεραιότητα τα κατεπείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι σχετικά με την προσβασιμότητα, τις παροχές και τις υπηρεσίες που δικαιούνται.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ