Ο αγώνας των φοιτητών και η κυβερνητική προπαγάνδα – Του Ν. Στραβελάκη
–Μια διδακτική ιστορία για ολόκληρη την κοινωνία
Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ένας νέος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων έχει ολοκληρωθεί, οι καταλήψεις συνεχίζονται και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έχουν συγκλονίσει τις μεγάλες πόλεις.
Την ίδια ώρα, ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα στη Θεσσαλία και στον Έβρο, ενώ στη μάχη μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 6.000 εργαζομένων περιορισμένου χρόνου.
Η κυβέρνηση, ίσως για πρώτη φορά, είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα αντιδράσεων, και μάλιστα οργανωμένο από τα κάτω. Όπως συνηθίζει, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις με επικοινωνιακό τρόπο, αφού δεν προτίθεται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση, ή έστω την ανακούφιση, των προβλημάτων. Στους αγρότες που διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής ο κ. Μητσοτάκης προσφέρει «τσάι και συμπάθεια». Στους φοιτητές δεν προσφέρει ούτε αυτό. Επιδιώκει να εμφανίσει τις κινητοποιήσεις τους όχι ως αντίδραση στην πολιτική του αλλά ως στοιχείο της «κρίσης» του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Τους εργαζομένους στη Δημόσια Υγεία τούς αγνοεί, ευελπιστώντας σε εκτόνωση των αντιδράσεών τους.
Στη σημερινή μου αναφορά θα σταθώ στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές και στο Πανεκπαιδευτικό Κίνημα γενικότερα γιατί είναι ενδεικτική των γενικότερων προθέσεών της. Παρότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαφήμιζε επιθετικά την πρόθεσή της να θεσπίσει τη λειτουργία ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων, τώρα που προτίθεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα. Η περίεργη αυτή στάση σε έναν βαθμό δικαιολογείται από τη γελοιοποίηση των κυβερνητικών επιχειρημάτων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης κομπορρημονούσε για το ότι με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα έρθουν στην Ελλάδα το Κολούμπια και το Χάρβαρντ και θα ιδρύσουν παραρτήματα. Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες και έγινε κατανοητό σε όλους ότι τα μόνα μη κρατικά ιδρύματα που προτίθενται να έρθουν στην Ελλάδα είναι κάτι τριτοτέταρτα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Lehigh από την Πενσιλβάνια, ένα ίδρυμα με χαμηλότερη αξιολόγηση από τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια. Βλέπετε, κανένας από τους κυβερνητικούς φωστήρες δεν αναλογίσθηκε ότι ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ και το Κολούμπια, που χρεώνουν δίδακτρα στην περιοχή των 100.000 δολαρίων τον χρόνο, δεν θα ίδρυαν παράρτημα σε μια χώρα με κατά κεφαλήν διάμεσο διαθέσιμο εισόδημα 11.000 ευρώ περίπου τo 2022 (στοιχεία Eurostat, «Καθημερινή» 4/11/2023).
Βέβαια, το κυβερνητικό και το μιντιακό επιτελείο είχαν σπεύσει να προσθέσουν ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα έδιναν έστω τη δυνατότητα σε κάποιους που δεν πέρασαν στα δημόσια πανεπιστήμια να σπουδάσουν οικονομικότερα απ’ ό,τι στο εξωτερικό. Και εδώ, όμως, τα κυβερνητικά ταξίματα έγιναν κουρελόχαρτο λόγω των σκανδάλων των ιδιωτικών κολεγίων που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τμήματος Νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, όπου το συμβεβλημένο ίδρυμα του εξωτερικού δεν ήταν πανεπιστήμιο. Τούτο έχει οδηγήσει γονείς να διεκδικούν δικαστικά επιστροφή διδάκτρων, στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20.000 ευρώ ανά σπουδαστή.
Το τελευταίο επιχείρημα που προέβαλε η κυβέρνηση ήταν ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικά αλλά για «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Εδώ την έκαναν ρεζίλι οι φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ κλινικάρχες, που εξέφρασαν με δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις τους την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν Ιατρικές και Νοσηλευτικές Σχολές στις εγκαταστάσεις των θεραπευτηρίων τους. Το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσουν «μη κερδοσκοπικά» ιδρύματα από ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται με σκοπό το κέρδος και ανήκουν σε fund ή είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο… Σίγουρα πρόκειται για μία ακόμη ελληνική παγκόσμια πρώτη.
Έτσι, η κυβέρνηση και ο πολυπληθής φιλικός της έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος αποφάσισαν να αποσιωπήσουν την όποια συζήτηση γύρω από το επίμαχο νομοσχέδιο. Οι φοιτητές φαίνεται σαν να αντιδρούν λόγω της «κρίσης» του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Αλλά και για αυτό έχουν άδικο, όπως αποφάνθηκαν οι κ. Τσίμας και Χριστοδουλάκης στον σταθμό ΣΚΑΪ-«Survivor».
Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν έχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης κι ας έχουμε τις χαμηλότερες δαπάνες για την Παιδεία στην Ευρώπη. Πάσχουμε από «έλλειψη αξιολόγησης» κι ας έχει μειωθεί το διδακτικό προσωπικό κατά 30% τα τελευταία 13 χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων. Τάδε έφη Χριστοδουλάκης, που είχε να πατήσει χρόνια στην ΑΣΟΕΕ, όπου υποτίθεται ότι δίδασκε, ώστε να αξιολογηθεί από τους φοιτητές.
Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι προφανής. Θέλει να συκοφαντήσει τις φοιτητικές καταλήψεις στην κοινωνία διότι το φοιτητικό σώμα το έχει χάσει οριστικά. Αυτό που θέλει να αποφύγει είναι η σύνδεση των φοιτητικών κινητοποιήσεων με άλλα τμήματα του πληθυσμού, όπως οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία. Ευελπιστεί ότι έτσι θα εκτονώσει τη φοιτητική αντίδραση, ώστε να καταθέσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την Ιδιωτική Ανώτατη Παιδεία. Η κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι ο αγώνας των φοιτητών είναι αγώνας όλων μας και πρέπει να μας βρει αλληλέγγυους.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: Nikolay Georgiev from Pixabay