Μαν. Χριστοδουλάκης στο “Π”: Το πραγματικό πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών
Του
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 έχουν την εξής ιδιαιτερότητα συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2009, του 2014 και του 2019. Δεν διεξάγονται στη μέση της κυβερνητικής θητείας (2009, 2014) ούτε στο τέλος της (2019). Διεξάγονται κατά τη συμπλήρωση σχεδόν ενός χρόνου από την επανεκλογή της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας και, συνεπώς, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αποτίμησης και αξιολόγησης όχι του πρώτου αλλά του πέμπτου κατά σειρά χρόνου άσκησης της εξουσίας από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τρόπο που απεγκλωβίζεται από τα στενά εκλογοκεντρικά διλήμματα των εθνικών εκλογών.
Τι εμπεδώνεται σταδιακά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 μέχρι σήμερα; Ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει έντονα σημάδια κόπωσης και έλλειψης ενός σαφούς και συνεκτικού ορίζοντα πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων. Ανοίγει ευκαιριακά ζητήματα με έντονα αξιακό χαρακτήρα, όπως είναι η ισότητα στον γάμο, χωρίς να έχει πείσει την ίδια την ΚΟ της για την αναγκαιότητα της κατοχύρωσής τους. Ανοίγει ευκαιριακά ζητήματα με έντονο ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα, όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, χωρίς να έχει τη διάθεση να πείσει την κοινωνία για τη σκοπιμότητά τους.
Και όλα αυτά ενώ διαιωνίζεται τόσο η εργαλειακή αντίληψη της ΝΔ για τους θεσμούς, με τελευταίο παράδειγμα τα μικροπολιτικά και αντιθεσμικά παιχνίδια πίσω από την επιστολική ψήφο των αποδήμων, όσο και η εγκατάλειψη των καταναλωτών και εσχάτως των αγροτών στη μοίρα τους. Όπως και στην περίπτωση της ακρίβειας, έτσι και στην περίπτωση της ασφάλειας των πολιτών αλλά και της οπαδικής βίας, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα και ανασχηματίζει υπουργούς, χωρίς όμως να επέρχεται καμία ουσιαστική μεταβολή προς το καλύτερο για τους έλληνες πολίτες.
Απέναντι σε όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ καθημερινά, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και έξω, στην κοινωνία, δίνει συντεταγμένα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, τη μάχη των αρχών και των αξιών, με όπλο τις ιδέες του και τις προτάσεις του για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ακρίβεια, την υγεία, την παιδεία, την πολιτική προστασία, το ιδιωτικό χρέος.
Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι είναι πρωτίστως ευρωπαϊκές εκλογές, όπου η κάθε χώρα στέλνει τους αντιπροσώπους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετά τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας έχει αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες, τόσο στο πεδίο της νομοθετικής παραγωγής όσο και στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Πρωτίστως όμως εκλέγει, κατόπιν πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνεπώς, αποτελεί στόχο για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα που ανήκουμε στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η επίτευξη μιας προοδευτικής πολιτικής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και θα αποτρέψει την εκλογική άνοδο της Ακροδεξιάς, η οποία μετά από μια περίοδο ύπνωσης δείχνει και πάλι τα δόντια της.
Η μάχη κατά της Ακροδεξιάς δεν πρέπει να είναι φοβική. Δεν πρέπει να αφήσουμε να κανονικοποιηθεί σε επίπεδο ΕΕ ο λεγόμενος «κανόνας Μελόνι», δηλαδή ότι η σύμπλευση δυνάμεων της Ακροδεξιάς και της Συντηρητικής Δεξιάς σε επίπεδο Ιταλίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αντιδραστικοί θύλακες στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία και κυρίως στην Ουγγαρία καραδοκούν για να αποδομήσουν έτι περαιτέρω το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο προφανώς και παρουσιάζει αρρυθμίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια προοδευτική ατζέντα.
Ως σοσιαλδημοκράτες, έχουμε πρώτιστο καθήκον να δώσουμε τη μάχη για περισσότερη Ευρώπη, αλλά θέλουμε αυτή η Ευρώπη να είναι περισσότερο κοινωνική και πράσινη. Αυτήν τη στιγμή, η συζήτηση περιστρέφεται πρωτίστως γύρω από τις ανισότητες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να δοθούν απαντήσεις προοδευτικές και προωθητικές ενάντια σε απόψεις που υποστηρίζουν την εθνική αναδίπλωση ή που στέκονται επιφυλακτικά απέναντι στις εξελίξεις που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη.
Παράλληλα, οφείλουμε ως ΠΑΣΟΚ να ζητήσουμε λογοδοσία για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός εμβληματικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, όπου είναι πια κοινός τόπος ότι παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις και επιπλοκές στην υλοποίηση των έργων, όπως και του ΕΣΠΑ. Κάθε ευρώ είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και της περιφερειακής σύγκλισης, και δεν είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης και των εκλεκτών της.
Και, τέλος, πρέπει να πείσουμε ότι αυτές οι εκλογές έχουν αξία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Να απευθύνουμε ένα κάλεσμα συμμετοχής και ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών και να δώσουμε διέξοδο σε αυτούς που σήμερα αισθάνονται βουβοί ή καθηλωμένοι. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ψήφος αλλαγής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.