ΕΝΦΙΑ: Νωρίτερα ο φετινός λογαριασμός

ΕΝΦΙΑ: Νωρίτερα ο φετινός λογαριασμός

Φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει στο τέλος Απριλίου και της τελευταίας στο τέλος Φεβρουαρίου του 2025.

Έκπτωση 10%

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε στο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι μέσα στην εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι που το 2023 είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του φόρου ακινήτων. Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις προσθήκες και τις διορθώσεις που θα έχουν γίνει από τους φορολογουμένους στο Ε9.

Κλειστά διαμερίσματα

Σύμφωνα με την πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια, από φέτος έως το τέλος του 2026, δεν θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που θα αποκτήσουν από τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%. «Θα μελετήσουμε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις κατοικίες που παραμένουν κενές / εκτός μίσθωσης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μια πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να φανεί και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πραγματικός αριθμός των ακινήτων και να γίνει με βάση τα στοιχεία αυτά μια ανάλυση κόστους – οφέλους.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε, επίσης, ότι επεκτείνεται για μία ακόμη χρονιά (μέχρι το τέλος του 2025) η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, «διότι πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης».

Ποιοι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον καλύπτουν, σωρευτικά, τα παρακάτω κριτήρια, με βάση το υφιστάμενο καθεστώς:
– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
– Πλήρης απαλλαγή έχει χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες, καθώς και για δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ