Εξασφάλιση του δικαιώματος της ατομικής αξιοποίησης
Συγγραφέας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Στο παρόν βιβλίο τίθεται το ζήτημα της εξασφάλισης του δικαιώματος της ελεύθερης συμμετοχής των πολιτών στην αθλητική δραστηριότητα. Το δικαίωμα των πολιτών στην άθληση αποτυπώνεται σε αρκετά νομοθετικά κείμενα, ως πολιτική και ηθική δέσμευση των Κρατών της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι αποτελούν τους προνομιακούς φορείς ανάπτυξης αθλητικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς, μέσα από την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών αναψυχής, που μπορούν να προσφέρουν στην ποιότητα ζωής των δημοτών τους.
Στο βιβλίο εξετάζονται ζητήματα, όπως:
| Η θεσμική διάσταση του αθλητισμού για όλους
| Η συμμετοχή στην αθλητική και σωματική δραστηριότητα για όλους
| Ατομική αξιοποίηση και σωματική άσκηση
| Η φυσική αγωγή ως εκπαιδευτική λειτουργία
| Αθλητικοί αγώνες
| Αθλητικός τουρισμός
| Ανθρώπινα δικαιώματα και προσωπική σωματική άσκηση
| Ενδεδειγμένος φορέας σωματικής άσκησης για όλους
Σκοπός του βιβλίου είναι να αναδείξει το δικαίωμα ατομικής σωματικής αξιοποίησης, ειδικά από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποσκοπεί να διερευνήσει αν ο αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα, πώς αυτό το δικαίωμα εξασφαλίζεται νομικά, καθώς και εάν ικανοποιείται και σε ποιο βαθμό. Για την ικανοποίηση του σκοπού της έρευνας, χρησιμοποιείται η μέθοδος της αναλυτικής ερμηνευτικής των κανόνων του δικαίου, de lege lata. Απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματικά στελέχη των αθλητικών θεσμών, σε νομικούς της θεωρίας και της πράξης που επιθυμούν να προσθέσουν στη γνωσιακή τους φαρέτρα ζητήματα όπως είναι το δικαίωμα ατομικής σωματικής αξιοποίησης στο πεδίο του αθλητισμού για όλους, αλλά και σε καθέναν που ασχολείται με τον Αθλητισμό για Όλους και το αθλητικό γίγνεσθαι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Το «σύνολο των φυσικών και σωματικών δραστηριοτήτων με κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο» αντιπροσωπεύει έναν ιδανικό χώρο για την κοινωνική συνοχή και αποτελεί τον αθλητισμό εν στενή και ευρεία έννοια, όπως αυτός έχει ορισθεί.
Το αθλητικό οικοδόμημα στο σύνολό του διακρίνεται α) σε εκείνο του αθλητικού θεσμού που σχετίζεται με τη Δομή, την Οργάνωση και τη λειτουργία των αθλημάτων που καλλιεργούνται σ’ αυτόν, στη βάση συγκεκριμένου αθλητικού και αγωνιστικού πλαισίου και β) σ’ εκείνο που αφορά στην ανάπτυξη της ελεύθερης προσωπικότητας με ελεύθερη αθλητική (σωματική) δραστηριότητα, ως απαίτηση των πολιτών, ως μια νέα αντίληψη «αθλητισμού για όλους» και στη βάση μιας γενικότερης προβληματικής με διαφορετικές επιστημονικές, ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες που αναφέρονται στον Αθλητισμό και στο Δίκαιο γενικά. Η πρώτη περίπτωση είναι εκείνη που αφορά στο Αθλητικό Δίκαιο καθ’ εαυτό, με στενή εννοία, ενώ η δεύτερη αφορά στο Αθλητικό Δίκαιο με την ευρεία έννοια, ή αλλιώς Αθλητισμός, αθλητική δράση και Δίκαιο.
Η κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του αθλητισμού διαμορφώνει μια ιδιαιτερότητα που προσδιορίζεται αφενός από τα επί μέρους αθλήματα, αλλά και από τις βασικές αρχές που διέπουν τον αθλητικό θεσμό στο πλαίσιο της θεσμικής αυτονομίας του αθλητισμού και της αθλητικής και σωματικής δραστηριότητας. Η αποστολή του αθλητισμού σχετίζεται άμεσα με το εθνικό και διεθνές δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος του αθλητισμού και των σωματικών δραστηριοτήτων, την ελευθερία συμμετοχής, τα αθλητικά και αγωνιστικά ήθη, τις αξίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελεύθερη ανάπτυξη και προστασία της προσωπικότητας και το δικαίωμα της πληροφόρησης για τα αθλητικά δρώμενα και γεγονότα.
Στον πυρήνα του διερευνόμενου προβλήματος βρίσκεται η θεσμική υπόσταση του αθλητισμού, το πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων και η εντός αυτού αναπτυσσόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα, σε σχέση με την ατομική αξιοποίηση και την ικανοποίηση του δικαιώματος της συμμετοχής στην αθλητική και σωματική δραστηριότητα ως θεσμού που προάγει το ατομικό αλλά και το κοινό δημόσιο συμφέρον.
Η διατήρηση της κοινωνικής λειτουργίας του αθλητισμού και του δικαιώματος συμμετοχής στην αθλητική και σωματική δραστηριότητα είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από τη δημιουργία νομικού πλαισίου αποσαφηνισμένου, το οποίο να επιτρέπει την όσμωση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας των αθλητικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και του θεσμού της σωματικής άσκησης για όλους, με την οικονομική διάσταση του αθλητισμού και των αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά και την πολιτική και κοινωνική ζωή ευρύτερα.
1.1 Σκοπός της Έρευνας – Διατύπωση του προβλήματος – ερευνητικές υποθέσεις
Το πρόβλημα της έννοιας αθλητισμός για όλους, από την εποχή που εμφανίστηκε (1975), παραμένει ενδιαφέρον, τόσο για το περιεχόμενο της έννοιας αυτής όσο και για το πεδίο εφαρμογής της. Επίσης η έννοια αυτή παραμένει ενδιαφέρουσα καθότι αν και έχουν καταγραφεί αρκετά και σημαντικά νομοθετικά κείμενα, εντούτοις δεν έχει προσδιορισθεί νομικά ο ορίζοντας της σωματικής άσκησης για όλους. Τούτο δε αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του εύρους των νομοθετικών κειμένων της διεθνούς πρακτικής για την άθληση για όλους.
Τον Έλληνα νομοθέτη έχει απασχολήσει το πρόβλημα αθλητισμός ή άσκηση για όλους ως ένα κοινωνικό κεκτημένο, χωρίς ωστόσο να έχει αποκρυσταλλωμένη πεποίθηση περί του είναι και του γίγνεσθαι του συγκεκριμένου θεσμού, με πλήρη και σαφή νομοθετική θέση ως προς το πεδίο ρυθμίσεων που αφορούν στη σωματική άσκηση για τον πολίτη, σύμφωνα και με τη διαμορφούμενη διεθνώς πρακτική στον τομέα αυτό.
Με τη μελέτη αυτή αποσκοπείται η έρευνα του προβλήματος «αθλητισμός – σωματική άσκηση για όλους», υπό το πρίσμα του δικαίου και της διεθνούς νομικής αντιμετώπισής του ως προς την ανάπτυξη και την προστασία του δικαιώματος των ανθρώπων σ’ αυτή τη δραστηριότητα.
Το ζητούμενο της έρευνας είναι να εξεταστούν οι πτυχές του προβλήματος στο πλαίσιο της συνολικής αθλητικής δραστηριότητας, αν έχει και σε ποιο βαθμό νομοθετικά τεθεί, ποια είναι η φύση αυτής της δραστηριότητας για τον πολίτη του σήμερα, αν αποτελεί δικαίωμα και πώς αυτό το δικαίωμα εξασφαλίζεται και αν ικανοποιείται και σε ποιο βαθμό, σε εθνικό κυρίως επίπεδο, αλλά και σε σχέση με τη διαμορφούμενη διεθνή πρακτική, για το πεδίο αυτής της δραστηριότητας.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Βασίλης Οικονόμου γεννήθηκε το 1968, κατάγεται από το Καπανδρίτι Αττικής, με προσφυγικές Ποντιακές ρίζες καταγωγής (το γένος Μουτεσίδη). Είναι παντρεμένος έχει δύο αγόρια και κατοικεί στην Παλλήνη. Στην εφηβική ηλικία του ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό (Πανελληνιονίκης στο τριπλούν και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου). Έχει σπουδάσει Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτορας στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Υπήρξε Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ (1990-1996)., συνεργάτης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (1997 – 2000) και Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού (2011 – 2013).
Εξελέγη βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (2000, 2004, 2007, 2009, 2012, 2012), Επικρατείας (2015,2015), Ανατολικής Αττικής (2019, 2023,2023) και Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων (2000).
*Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (2019- 2023) και μέλος από το 2013.
* Μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (2012-2014,2019-2023).
*Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος(2019).
*Μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (2019-2021). Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Φάρμακο (2018-2019).
*Μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος ( 2018-2019).
*Μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής (2004 – 2013).
*Μέλος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων (2012-2014).
*Μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2009-2010).
*Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής (2004-2009).
*Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, της Βουλής (2009 – 2012).
*Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Μαυροβούνιο της Βουλής(2019- 2023).
*Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (2009-2010) στην οποία συμμετείχε από το 2007 έως το 2014.
*Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία (2009- 2010).
*Υπήρξε μέλος της Προκαταρκτικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την «Λίστα Λαγκάρντ» (2012-2013).
*Στις 6 Μαΐου του 2010 ήταν από τους πρώτους βουλευτές που αρνήθηκαν ψήφο στο πρώτο Μνημόνιο διαγραφόμενος από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2012 συνεργάστηκε με τη Δημοκρατική Αριστερά και εξελέγη Βουλευτής, ενώ διατέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός της, κατά την περίοδο της Συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (2012-2014).
*Τον Ιούνιο του 2014 υπήρξε για δεύτερη φορά ανεξάρτητος Βουλευτής.
*Από τον Ιούλιο του 2014 είναι επικεφαλής της πολιτικής κίνησης του Κοινωνικού Κέντρου «Δημοκρατικός Σύνδεσμος».
*Από τον Ιανουάριο του 2015 συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ως Βουλευτής Επικρατείας και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου 2023 ως βουλευτής Ανατολικής Αττικής.
*Στην ΝΔ του ανατέθηκαν καταρχάς τα καθήκοντα του Τομεάρχη Εργασίας (2015-2016) και κατόπιν του Τομεάρχη Υγείας (2016 -2020).
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία
ISBN 978-618-08-0207-8