Οι προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας

Οι προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Tις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την ανασυ­γκρότηση του τομέα της Υγείας κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και το ΔΣ του ΙΣΑ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Στον υπουργό Υγείας κατατέθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον ΕΟΠΥ και τον προσωπικό γιατρό, τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τον Ιατρικό Τουρισμό, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους εθελοντές ιατρούς.

Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις του ΙΣΑ και ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τον Σύλλογο για τα κρίσιμα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το 2024 θα διατεθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναφορικά με τον εμβολιασμό για τον SARS-CoV-2, προσδιόρισε την αμοιβή των ιατρών κατ’ ελάχιστο στα 5 ευρώ. Επίσης, ο ΙΣΑ έθεσε το σοβαρό θέμα των αμοιβών των ιατρών από τις ασφαλιστικές εταιρείες, για το οποίο υπάρχει εμπεριστατωμένη πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, οι προτάσεις που κατέθεσε το ΔΣ του ΙΣΑ στον υπουργό Υγείας μεταξύ άλλων είναι οι εξής:
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να επανεξεταστεί όσον αφορά:
1. Την αδειοδότηση των ιατρείων των ΟΤΑ.
2. Τη δυνατότητα κοινού ιατρείου στα πολυιατρεία.
3. Τα επιβαλλόμενα χρηματικά πρόστιμα, που είναι υπέρογκα (14.000 ευρώ και 75.000 ευρώ). Θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στο ΔΣ του οικείου ΙΣ να επιβάλλει μικρότερα ή μεγαλύτερα πρόστιμα, αξιολογώντας τα δεδομένα κάθε περίπτωσης.

Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας
Οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα η φύση της εργασίας, ως έμμισθης για όλους τους ιατρούς που καλύπτουν πάγιες ανά­γκες λειτουργίας της κλινικής (και όχι μόνο των επιστημονικά υπευθύνων), αλλά και ο καθορισμός της ιατρικής αμοιβής από τον θεράποντα ιατρό και όχι εν απουσία του, με συμβάσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αποτελούν τα πλέον βασικά ζητήματα.

Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας – Ιατρικός Τουρισμός
Οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, ένας θεσμός που έχει ήδη λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία, αλλά μόνο σε κάποιες ειδικότητες (Οφθαλμολογικές, ΩΡΛ, Δερματολογικές και Πλαστικής Χειρουργικής), θα πρέπει, αφενός, να αναπτυχθούν πλήρως σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες (Παθολογικές, Χειρουργικές, Ορθοπαιδικές), αφετέρου, να θεσπιστεί και πάλι η δυνατότητα σύστασης μεικτής ΜΗΝ, με γνώμονα και την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού.

Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η αναβάθμιση των μισθών ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του ιατρικού σώματος θα πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα για μια χώρα που σέβεται το επιστημονικό της προσωπικό.
Θα πρέπει να θεσπιστεί εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των νοσοκομείων και κλινικών για τον καθορισμό των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των ιατρών κάθε βαθμίδας και του λοιπού προσωπικού, κάτι που θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση των υγιών σχέσεων μέσα σε κάθε τμήμα, τομέα και υπηρεσία.

Το ΕΣΥ πράγματι νοσεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί τόσο με την πλήρωση των κενών θέσεων, ιδίως Επιμελητών Β, όσο και με την παροχή πραγματικών κινήτρων για τη στελέχωση των απομακρυσμένων, άγονων περιοχών.

Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από γιατρούς ΕΣΥ θα πρέπει να επανεξεταστεί και θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και του ΕΣΥ μόνο με την ταυτόχρονη παροχή δυνατότητας των ιδιωτών να παρέχουν υπηρεσίες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (απογευματινά ιατρεία – χειρουργεία, εφημερίες).

Τέλος, όσον αφορά την έξαρση φαινομένων βίας, θα πρέπει να ληφθούν απτά μέτρα προστασίας των λειτουργών της Υγείας (π.χ. φύλαξη ή υποχρέωση του νοσοκομείου να ασκεί μηνυτήρια αναφορά και να παρέχει νομική προστασία).

ΕΟΠΥΥ – Προσωπικός Ιατρός
• Συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες.
• Το clawback, που εισήχθη ως ένα έκτακτο μέτρο λόγω δημοσιονομικής κρίσης, θα πρέπει να καταργηθεί.
• Η διαδικασία έκδοσης των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να ολοκληρωθεί.
• Η εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού ιατρού αποτέλεσε μια καλή βάση, πλην όμως, για να λειτουργήσει πραγματικά, θα πρέπει άμεσα να εκδοθούν οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του ν. 4931/2022 υπουργικές αποφάσεις, ώστε, πέραν των παθολόγων και γενικών ιατρών, να μπορούν να καθίστανται προσωπικοί ιατροί και ιατροί άλλων ειδικοτήτων (κυρίως και ενδεικτικά παιδίατροι, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι κ.ά).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: neamou.gr


Σχολιάστε εδώ