Μουσικοποιητική Παράσταση: ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ – 50 Χρόνια Μνήμη – Αγώνες – Ελπίδα

Μουσικοποιητική Παράσταση: ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ – 50 Χρόνια Μνήμη – Αγώνες – Ελπίδα

Μουσικοποιητική Παράσταση

ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

50 Χρόνια
Μνήμη – Αγώνες – Ελπίδα



Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρουυπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας προσκαλεί στο μουσικοποιητικό αφιέρωμα με τίτλο “Χρυσοπράσινο Φύλλο: 50 Χρόνια Μνήμη, Αγώνες, Ελπίδα”, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 20:00-22:00, στην αίθουσα Grand Ballroom του ξενοδοχείου Hyatt στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 32ου Money Show, μοχλού ανάπτυξης και εξέλιξης, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, περιλαμβάνει ιστορική αφήγηση, ποιητικό αναλόγιο και μουσική συναυλία, με συμμετοχή εκλεκτών επιστημόνων και καλλιτεχνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αναλυτικό Πρόγραμμα θα προσφέρεται στους θεατές κατά την είσοδό τους στον χώρο της εκδήλωσης.

Ποιητικό Αναλόγιο: 

  • Σωτήρης Αργυρού, Φιλόλογος
  • Ευθυμίου Νίκος, Φιλόλογος
  • Γεώργιος Αρέστης, π. Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • Σμαράγδα Φαρίδου, Θεολόγος – Φιλόλογος
  • Χρήστος Ντικμπασάνης, Θεολόγος

Ιστορική Αφήγηση:

  • Ανδρέας Σταματόπουλος, Ιστορικός – Εθνολόγος, Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΜΘ

Μουσική Συναυλία:

  • Θεόδωρος Μπαργιώτας, Πιανίστας – Ψυχίατρος
  • Άλκηστις Τόγια, Μαέστρος – Σοπράνο
  • Ντίνα Σαρατζή, Μουσικός – Τσελίστρια
  • Ιωάννης Ρουκάς, Ερμηνευτής, Οικονομολόγος

Συντονισμός, Παρουσίαση:

  • Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Μουσική και τραγούδια σημαντικών Ελλήνων, Κυπρίων Δημιουργών:

Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Αχιλλέας Λιμπουρίδης, Δημήτρης Λάγιος, Μάριος Τόκας, Λάκης Παπάς.

Μελοποιημένα ποιήματα σημαντικών Ελλήνων, Κυπρίων Δημιουργών:

Γεώργιος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Λεωνίδας Μαλένης, Δημήτρης Λιπέρτης, Κώστας Μόντης, Νεσιέ Γιασίν, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις.

Ποιήματα σημαντικών Ελλήνων, Κυπρίων Δημιουργών:

Κωστής Παλαμάς, Παντελής Μηχανικός, Θεοδόσης Πιερίδης, Κώστας Μόντης, Μιχάλης Πασιαρδής, Θεοδόσης Νικολάου, Κλαίρη Αγγελίδου, Θεοκλής Κουγιάλης, Νίκος Ορφανίδης, Λεύκιος Ζαφειρίου, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Αντώνης Πιλλάς, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Μοράρης, Κώστας Κατσώνης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιώργος Αρέστης, Σμαράγδα Φαρίδου, Χρήστος Ντικμπασάνης, Νίκος Ευθυμίου, Σωτήρης Αργυρού.


ΧΟΡΗΓΟΙ

BRAINBOX Technology Excellence, FARCOM Cosmetics Manufacturing & Distribution, PRECONSTRUCTA, BIONRGWOOD Wood & Energy, NEAPOLIS UNIVERSITY PAFOS.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

32ο ΜΟΝΕΥ SHOW, ZKP CONSULTANTS, SOLOMOS WEB RADIO TV, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΥΤΑΣ, PMP Business Angels

Η Κύπρος έχει μια πλούσια παράδοση στην ποίηση και το τραγούδι, που αντανακλά την ιστορία, τον πολιτισμό και τα συναισθήματα του λαού της. Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 στιγμάτισαν την Κύπρο και ολόκληρο τον ελληνισμό. Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελούν μέχρι σήμερα μελανό σημείο για τη σύγχρονη κοινή μας ιστορία που έχει επηρεάσει την ποίηση και το τραγούδι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τα συναισθήματά τους για την Κύπρο και τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα από τα έργα τους. Αυτά τα έργα αντικατοπτρίζουν τον πόνο, την αγωνία, την ελπίδα, την εθνική συνοχή, την αντίσταση, τον πόθο για ελευθερία, δικαίωση και επιστροφή στις χαμένες πατρίδες. Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται παράλληλα και αταλάντευτα με θεμέλιο λίθο τις αξίες του Ελληνισμού, την πίστη στη Δημοκρατία, τις αρχές της ελευθερίας και ισότητας.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου έχει Όραμα  ν’ αναδείξει τον ενιαίο Ελληνικό Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα, Παράδοση, Ιστορία κ.ά.) σ’ όλους τους Έλληνες, Κύπριους, Ομογενείς, να τους καλεί να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό και στη μεταλαμπάδευσή του στην Ε.Ε., διεθνώς, και να αναπτύσσονται πνευματικά. Στηρίζει και προάγει ευρέως τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, αλλά και τις συναφείς επιστήμες (Ελληνική Γλώσσα, Άυλη Κληρονομιά, Ιστορία, Περιβάλλον, Υγεία, Τουρισμός, Μνημεία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία κ.ά.) επιβεβαιώνοντας έτσι την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και τα ωφέλιμα οικουμενικά ιδεώδη του. Αποστολή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να δημιουργεί υποδειγματική «Πολιτιστική Ταυτότητα» για αυτογνωσία και πολιτισμική ανάπτυξη των Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς. Είναι γι’ αυτό που με σύγχρονα μέσα συνεχώς δομεί νέες βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια, προγράμματα και διεθνείς σχέσεις για επίτευξη του οράματος σ’ όλα τα πεδία.


Σχολιάστε εδώ