Καιρός: Μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τον Φλεβάρη

Καιρός: Μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τον Φλεβάρη


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


Με βελτιωμένο καιρό θα κάνει ποδαρικό ο Φεβρουάριος(1η Φλεβάρη) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με εξαίρεση τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη όπου θα έχουν πρόσκαιρες τοπικές βροχές (ιδιαίτερα η Κρήτη) και θα εξασθενήσουν σημαντικά εντός της ημέρας. Κρύος θα επικρατήσει ο καιρός με φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή με μικρή άνοδο όπου θα φτάσει γύρω στους 11-13 βαθμούς στην χώρα.

Την Παρασκευή 2/2 η θερμοκρασία  θα παρουσιάσει μια μικρή άνοδο 1-2 βαθμούς περαιτέρω, ωστόσο θα είναι ο καιρός βελτιωμένος στην μεγαλύτερη επικράτεια. Λίγα τα φαινόμενα τοπικά στα βόρεια ορεινά της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χαλκιδική, Σποράδες, Εύβοια.

Το Σάββατο 3/2 φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα θα επηρεαστεί επιπλέον η Αττική, Αν. Πελοπόννησο, Αν. Στερεά, Κυκλάδες, Κρήτη, νότιο Ιόνιο, νοτιοδυτική Πελοπόννησο με χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα πέσει πρόσκαιρα εξαιτίας μιας ήπιας ψυχρής κατεβασιάς που θα εισέλθει από τα βορειοανατολικά και προκαλέσει αυτή την αστάθεια και πάλι στην ανατολική και νότια χώρα κυρίως. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 10-11 βαθμούς.

Σημαντική βελτίωση από την Κυριακή 4 Φλεβάρη όπου θα εξασθενήσουν κάποια διάσπαρτα τοπικά φαινόμενα και από την ορεινή Κρήτη με τον καιρό να είναι βελτιωμένος σε όλη την χώρα και με τους ανέμους που ήταν ενισχυμένοι στο Αιγαίο στα 6-7 μποφόρ να παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο φτάνοντας στα βόρεια τους 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 βαθμούς.

Μετά από μια ψυχρή εισβολή κυρίως κάνει την παρουσία της έντονα η πάχνη οπότε θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατά τόπους αυτές τις κρύες ημέρες. Παγετός στα ηπειρωτικά θα εξακολουθήσει το πρώτο πενθήμερο του Φλεβάρη να είναι κατά τόπους έντονος με έμφαση τα ορεινά/ημιορεινά τμήματα.



Την Δευτέρα 5 Φλεβάρη θα εισέλθει ο ισχυρός αντικυκλώνας που επηρεάζει την Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο στην χώρα μας και θα εκτοξεύσει την θερμοκρασία σε υψηλές τιμές για την εποχή στους 19 βαθμούς στα βόρεια και στην υπόλοιπη χώρα στους 17 βαθμούς.

Την Τρίτη αλλά και την Τετάρτη 7/2 καλές καιρικές συνθήκες σε όλη την χώρα με ηλιοφάνεια και με θερμοκρασίες 6-7 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για κλιματικά επίπεδα που θα προσεγγίζει ο υδράργυρος τους 18-20 βαθμούς. Πιθανότητα για λίγη πρόσκαιρη αστάθεια την Τετάρτη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τις δύο τελευταίες ημέρες του πρώτου δεκαημέρου λίγες βροχούλες τοπικά όμως όχι εκτεταμένες στην χώρα με μικρή πτώση της θερμοκρασίας αλλά θα διατηρηθούν σε υψηλές τιμές για την εποχή.

Με τα μετεωρολογικά διαγράμματα που ανανεώθηκαν φαίνεται ότι το δεύτερο δεκαήμερο να οδηγούμαστε και ήπιες καιρικές συνθήκες με την θερμοκρασία προσπαθεί να πέφτει αλλά να διατηρείται λίγο πάνω από τα κανονικά, βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Στο τελευταίο δεκαήμερο φαίνεται ο καιρός να αλλάζει σε πιο χειμωνιάτικο προφίλ με βροχές αλλά και χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινά αλλά και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ