Επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το 2023

Επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το 2023

–Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, μόλις για 19 ημέρες επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα

Για 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%) το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για μόλις 19 ημέρες, την ώρα που οι περισσότεροι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, ενώ 7 στα 10 νοικοκυριά (72,7%) δηλώνουν ότι τα επηρεάζουν περισσότερο οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις δαπάνες τους για άλλες ανάγκες.

Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, με πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) να εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί το 2024. Οι βασικές αρνητικές επιπτώσεις των ανατιμήσεων, με βά­ση τα ευρήματα της έρευνας, είναι οι εξής τρεις:

Διεύρυνση εισοδηματικών ανισοτήτων
Το 32,9% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2023 έναντι 15,3% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 51,4% που δήλωσε ότι παρέμεινε το ίδιο.

Το 30,3% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημά του αυξήθηκε έναντι 12,1% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 57,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε το ίδιο.

Σταθερά υψηλό, και μάλιστα αυξημένο σε σχέση με την περυσινή χρονιά, είναι το ποσοστό των νοικοκυριών που φαίνεται ότι διαβιοί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (15%).

Μείωση αγοραστικής δύναμης
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η δεύτερη σημαντική επίπτωση της συνεχιζόμενης ακρίβειας αφορά τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Είναι, μάλιστα, τα δυσμενέστερα ευρήματα που έχουν καταγραφεί σε έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλον τον μήνα. Επαρκεί, μεσοσταθμικά, για 19 ημέρες.

Τα νοικοκυριά με κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, καθώς για το 65,1% αυτών το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλον τον μήνα. Το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλον τον μήνα και για το 68% των νοικοκυριών με κύρια πηγή εισοδήματος τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ετήσιο εισόδημα έως 18.000 ευρώ.

Αύξηση των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές
Η τρίτη σημαντική επίπτωση αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) και τις τράπεζες. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, έχουν αυξηθεί τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες σε σχέση με το 2022.
Πάνω από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,7%) δήλωσε πως κάποιο μέλος του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Περίπου 1 στα 10 νοικοκυριά (9,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες για καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια ή / και κάρτες, ενώ από τα νοικοκυριά που έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο το 30% είτε καταβάλλει τις δόσεις συχνά με καθυστέρηση (20%) είτε έχει καθυστερημένες οφειλές για πάνω από 3 μήνες (10%).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ