Το colpo grosso του Μητσοτάκη με την επιστολική ψήφο
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, η κυβέρνηση προχωρεί στη νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Λόγω της κατηγορηματικής άρνησης των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), η σχετική ρύθμιση δεν θα επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές.
Ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές και θα καταθέσει στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση. Με τις αναγκαίες διορθώσεις, κατά πάσα πιθανότητα.
Η προαναγγελία αυτή υποδηλώνει την απόφασή του να κλείσει άμεσα το όλο ζήτημα. Υπό την προϋπόθεση ότι σε επόμενη φάση θα συναινέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι απαιτούνται οι ψήφοι 200 τουλάχιστον βουλευτών προκειμένου η επιστολική ψήφος να ισχύσει στις εθνικές εκλογές (για τις ευρωεκλογές αρκούν 151).
Η επιστολική ψήφος είναι ένα από τα μεγάλα projects του Κυρ. Μητσοτάκη για τη δεύτερη τετραετία. Δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν με επιστολή και να αποφύγουν τη διαδικασία να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα τους διευκολύνει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία.
Με τον τρόπο αυτό στοχεύει σε δύο πράγματα: Πρώτον, να μειώσει το ποσοστό της αποχής, που τα τελευταία χρόνια αυξάνει σταθερά, πολύ δε περισσότερο σε ευρωεκλογές – συνήθως πρόκειται για ψηφοφόρους των μεγάλων κομμάτων, πρωτίστως δε του κυβερνώντος. Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να περιορίσει τον αριθμό των γαλάζιων ψηφοφόρων που, απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, θα προτιμήσουν τον καναπέ από το να πάνε στα εκλογικά τμήματα. Δεύτερον, με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός στοχεύει στην ψήφο των χιλιάδων αποδήμων που ζουν στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ).
Οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έδειξαν ότι οι συγκεκριμένοι έχουν κεντροδεξιό προσανατολισμό και εκτιμούν τις κινήσεις εκσυγχρονισμού της σημερινής κυβέρνησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, δε, εκτιμούν ότι σημαντικός αριθμός αποδήμων θα εκτιμήσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να τους δώσει το δικαίωμα να ψηφίσουν αρχικά στις ευρωεκλογές και στην πορεία και στις εθνικές εκλογές και τον ερχόμενο Ιούνιο θα στηρίξουν με την ψήφο τους τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, η παράταξη θα καλύψει μέρος των απωλειών που θα έχει από το εγχώριο εκλογικό σώμα. Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν στενοχωρήθηκαν ιδιαίτερα με την άρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση. Θεωρούν ότι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου οι απόδημοι θα λειτουργήσουν με τιμωρητική διάθεση έναντι των συγκεκριμένων κομμάτων.