Η ΕΕ σκοπεύει να ξεκινήσει ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα έως τα μέσα Φεβρουαρίου

Η ΕΕ σκοπεύει να ξεκινήσει ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα έως τα μέσα Φεβρουαρίου

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να ξεκινήσουν μια ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για να προστατεύσουν τα πλοία από επιθέσεις της πολιτοφυλακής Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν και θα μπορούσαν να αποφασίσουν τη δομή διοίκησης την Τετάρτη, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών ‘Αμυνας στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε πως η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα θα ονομάζεται «Ασπίδες»

Πολλοί εμπορικοί ναυλωτές έχουν εκτρέψει πλοία μετά από επιθέσεις των Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς διεξάγουν πόλεμο στη Γάζα.

“Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα εμποδίσει… Ελπίζω ότι στις 17 αυτού του μήνα (Φεβρουάριος) η αποστολή μπορεί να ξεκινήσει”, είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είπε ότι ο στόχος την Τετάρτη ήταν να επιλεγεί ένα ηγετικό έθνος και να περιγράψει πού θα έχει την έδρα της αποστολής, ποιος θα συμμετάσχει και με ποια μέσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο μια αποστολή για να κατευνάσουν τους φόβους ότι η διαταραχή σε μια από τις κορυφαίες εμπορικές αρτηρίες του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδίως ευρωπαϊκές χώρες, έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις σχετικά με το σχέδιο, το οποίο οδήγησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των Χούτι, και διαμαρτυρήθηκαν στην ιδέα να βρίσκονται υπό τη διοίκηση της Ουάσιγκτον.

Ο Μπορέλ είπε ότι η επιχείρηση της ΕΕ θα ονομαστεί Aspides – που σημαίνει προστάτης – και η εντολή της θα είναι να προστατεύει εμπορικές και να αναχαιτίζει επιθέσεις, αλλά όχι να συμμετέχει σε χτυπήματα κατά των Χούτι.

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν δείξει ενδιαφέρον να ηγηθούν της αποστολής, με επτά χώρες να έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα είναι πρόθυμες να στείλουν ναυτικά μέσα, δήλωσαν διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι θα βασίζεται στις υπάρχουσες αποστολές της ΕΕ στην περιοχή.

Η επιχείρηση θα έβλεπε αρχικά τρία σκάφη υπό τη διοίκηση της ΕΕ. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη πολεμικά πλοία στην περιοχή και η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει τη φρεγάτα της Έσσης στην περιοχή, ανέφεραν διπλωμάτες.

 

Η Ελλάδα θα προτείνει να αναλάβει τη Διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα – «Ασπίδες» το όνομα της ευρωπαϊκής επιχείρησης (video)


Σχολιάστε εδώ