Τριπλό μέτωπο κατά Μητσοτάκη

Τριπλό μέτωπο κατά Μητσοτάκη

ΤΟ «ΟΧΙ» ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ

–Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανησυχούν για τις ευρωεκλογές

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται από πολλές πλευρές και σε διάφορα επίπεδα, η κυβέρνηση δρομολογεί βάσει σχεδίου τη νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει το δικαίωμα (δυνατότητα) στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάψουν γάμο. Το ζήτημα θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο τις επόμενες ημέρες, με την προοπτική η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου να γίνει εκτός απροόπτου στις 12 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν πρόκειται να κλείσει εκεί, καθώς οι αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιθανότατα θα φτάσουν έως την ημέρα των ευρωεκλογών.

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι η νομοθετική ρύθμιση θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, ο δρόμος πριν και μετά δεν θα είναι σπαρμένος με ρόδα για τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Απέναντί τους θα βρουν τρία συμπαγή μπλόκα, που θα επιχειρήσουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ισχύ της κυβέρνησης και την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Μπλόκο πρώτο η κοινωνία: Μπορεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να ανεβαίνει το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, λόγω και της κλιμακούμενης κυβερνητικής προπαγάνδας, ωστόσο, εκείνοι που διαφωνούν συνεχίζουν να είναι πολλοί, το ποσοστό τους αγγίζει το 40%.

Το ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο στις τάξεις των συντηρητικών πολιτών, που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στο επίπεδο αυτό, και αυτό ακριβώς ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την κυβερνητική παράταξη. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας είναι και το γεγονός ότι σχεδόν το 1/3 των βουλευτών της διαφωνεί ή έχει αντιρρήσεις και επιφυλάξεις ως προς τη σχετική ρύθμιση.

Και αυτό ανεξάρτητα από το πόσοι τελικά θα αντέξουν τις πιέσεις και τον συναισθηματικό εκβιασμό εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου και θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από την ψηφοφορία.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υπουργοί και βουλευτές εκφράζουν έντονες ανησυχίες όσον αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ζήτημα και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Περισσότερο ανήσυχοι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια, από όπου τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς γίνονται αποδέκτες της δυσφορίας ή και της οργής ψηφοφόρων της παράταξης, που απειλούν να «αλλάξουν κόμμα»!

Μπλόκο δεύτερο η Εκκλησία: Μπορεί το «Όχι» της Ιεράς Συνόδου να ήταν σε ήπιους τόνους συγκριτικά με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, ωστόσο το μήνυμα έφτασε ήδη μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και, το κυριότερο, τις επόμενες ημέρες θα καταστεί κτήμα μεγάλης μερίδας πολιτών.

Οι άμβωνες όλων ανεξαιρέτως των εκκλησιών στην επικράτεια θα γίνουν το βήμα για να τονιστεί η κατηγορηματική αντίθεση της Εκκλησίας στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ακραίες φωνές από ιερείς ή ακόμη και μητροπολίτες, που σίγουρα δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστους τους βαθιά θρησκευόμενους πολίτες. Δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα αυτών τοποθετείται πολιτικά (ιδεολογικά) στα δεξιά του πολιτικού σκηνικού της χώρας, ο κίνδυνος που εγκυμονεί για τη Νέα Δημοκρατία είναι και ορατός και υπαρκτός.

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο μερίδα αυτών των πολιτών στις ευρωεκλογές του Ιουνίου να αποφασίσει να γυρίσει την πλάτη στον κ. Μητσοτάκη και να επιλέξει να ρίξει την ψήφο του σε κάποιο από τα μικρότερα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Οι τελευταίες δε έρευνες κατέγραψαν αυτήν την τάση, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνονται σταδιακά οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός νέου, καθαρόαιμου δεξιού κόμματος, που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία». Το επόμενο διάστημα θα φανεί πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος.

Μπλόκο τρίτο (για τον κ. Μητσοτάκη) ο Αντ. Σαμαράς: Ο πρώην πρωθυπουργός πρωτοστατεί όλο αυτό το διάστημα υπέρ του «Όχι» στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Και το έπραξε αυτό με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις που ήταν σε έντονο ύφος και υψηλούς τόνους, ενώ ήταν εμφανής η διάθεσή του ακόμη και να συγκρουστεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι θα προσέλθει στη Βουλή και θα καταψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση, ενώ δεν πρέπει να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να προβεί σε νέες δηλώσεις πριν και μετά την ψήφισή της. Με τη στάση του αυτή εκτιμάται ότι συμπαρασύρει και αρκετούς γαλάζιους βουλευτές, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να υπερβούν και τους δέκα, που λογίζονται ως «Σαμαρικοί».

Και αν στην ουσία η κυβέρνηση μπορεί να μην υποστεί μεγάλο πλήγμα, ωστόσο, σε επίπεδο εντυπώσεων το κόστος θα είναι σοβαρό, καθώς ο λόγος του πρώην πρωθυπουργού εξακολουθεί να βρίσκει ευήκοα ώτα σε μερίδα δεξιών ψηφοφόρων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ