Οι «υπνοβάτες» των Αθηνών!

Οι «υπνοβάτες» των Αθηνών!

–Η Τουρκία ενισχύεται, προωθεί τις θέσεις της και εξοπλίζεται και η Αθήνα επενδύει στις «αγαθές προθέσεις» του Ερντογάν

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Η απουσία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων για σχεδόν έναν χρόνο είναι σαφώς σημαντική, αλλά δεν θα πρέπει να λειτουργεί παραπλανητικά και καθησυχαστικά για την Ελλάδα, καθώς, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, οι αιτίες που προκαλούν τις εντάσεις παραμένουν στο τραπέζι. Επίσης, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι ειδικά αυτήν την περίοδο βολεύει τον Ταγίπ Ερντογάν να μην έχει ένα ακόμη ανοικτό μέτωπο στα δυτικά σύνορά του αλλά και με τη Δύση, καθώς θα αποσπούσε τη στοχοπροσήλωσή του στην υπόθεση της Γάζας.

Ούτε φυσικά πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι με ανοιχτό το μέτωπο στη Βόρεια Συρία και στο Βόρειο Ιράκ η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού αλλά και εκσυγχρονισμένων μαχητικών, δύσκολα θα μπορούσε να αντέξει τον καθημερινό πόλεμο με τις αερομαχίες και την ένταση στο Αιγαίο.

Τάσσεται ευθέως απέναντι στο Ισραήλ – Θέλει να αναδείξει την Τουρκία ως μεγάλο περιφερειακό παίκτη

Ο τούρκος Πρόεδρος είναι ξεκάθαρο ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχει προτεραιότητα την Ελλάδα, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον ίδιο ώστε να επιτύχει αυτό που χρόνια επιδιώκει. Να αναδειχθεί αδιαφιλονίκητος ηγέτης των μουσουλμάνων, που δεν μασάει τα λόγια του απέναντι στο Ισραήλ, όπως κάνουν οι υπόλοιποι Άραβες, και να αναδείξει την Τουρκία ως μεγάλο περιφερειακό παίκτη, που μπορεί να έχει λόγο, όμως, όχι μόνο στις περιφερειακές κρίσεις αλλά και στις παγκόσμιες υποθέσεις.

 


Ο τούρκος Πρόεδρος δεν έχει προτεραιότητα την Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή… ο πόλεμος στη Γάζα είναι μείζονος σημασίας

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει προς το παρόν κανέναν λόγο να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα, βλέποντας ήδη ότι η πολιτική των υποσχέσεών του πιάνει τόπο και έχει αποτελέσματα, καθώς η «πρόοδος» στα ελληνοτουρκικά καταγράφεται στα κείμενα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και αποτελεί ένα καλό διαβατήριο στην προσπάθειά του για αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Συγχρόνως, αυτή η ύφεση της έντασης στα ελληνοτουρκικά διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ξεμπλοκάρει (όπως και έγινε) την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ειδικά μετά την ψήφιση από την Εθνοσυνέλευση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας τις εντάσεις ελληνοαμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, που υποστηρίζουν ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον συμμάχων, όπως η Ελλάδα.

Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η Τουρκία σπεύδει καθημερινά να υπενθυμίζει ότι οι διεκδικήσεις της και ο αναθεωρητισμός της παραμένουν στο τραπέζι και συνιστούν μια μόνιμη απειλή εναντίον της χώρας και ότι η αποφυγή εντάσεων τους τελευταίους μήνες είναι μια κατάσταση η οποία όχι απλώς δεν είναι μόνιμη και σταθερή, αλλά μπορεί να ανατραπεί με ένα απλό νεύμα του Προέδρου Ερντογάν.

Επανέρχεται στο προσκήνιο τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Η Τουρκία, με δηλώσεις του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, του υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλων αξιωματούχων, φρόντισε την προηγούμενη εβδομάδα να επαναφέρει στο προσκήνιο τη «Γαλάζια Πατρίδα», ένα δόγμα το οποίο στηρίζεται ακριβώς στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και στην προσπάθειά της να περιορίσει την όποια ελληνική επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες στην ασφυκτική ζώνη των 6 ν.μ. γύρω από τα νησιά. Και αυτό το έκανε με την ευκαιρία της καθέλκυσης τεσσάρων νέων πολεμικών πλοίων, τα οποία ναυπηγήθηκαν εξ ολοκλήρου σε τουρκικά ναυπηγεία, στέλνοντας το μήνυμα του Μπαρμπαρόσα, σύμφωνα με το οποίο «όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί και στον κόσμο». Μια είδηση η οποία θα έπρεπε να είχε προκαλέσει σοκ στην Αθήνα, καθώς μέσα σε μια δεκαπενταετία που τα περίφημα ελληνικά ναυπηγεία μαράζωναν και υπολειτουργούσαν η Τουρκία κατόρθωσε να αναπτύξει δικά της ναυπηγεία και να διεκδικεί πλέον αυτονομία και στη ναυπήγηση σύγχρονων πολεμικών σκαφών…

 

Ο τουρκικός προπαγανδιστικός μηχανισμός εκμεταλλεύεται τις δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός προπαγανδιστικός μηχανισμός έβρισκε την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί δηλώσεις τόσο του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια αλλά και του καθηγητή και βουλευτή Άγγελου Συρίγου για να αναδείξει την υπεροχή της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής έναντι της Ελλάδας. Ήρθε μάλιστα και η δημοσίευση της πληροφορίας ότι μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «Ύδρα» παραιτούνται προκειμένου να μη συμμετέχουν στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, για να δοθεί μια εικόνα διάλυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων…

Συνεχίζουν να ζητούν αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών και δεν αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πέραν των 6 ν.μ.

Όμως η Τουρκία συνεχίζει κανονικά και με κάθε ευκαιρία να θέτει όλα τα θέματα των διεκδικήσεών της μέσω των ΝΟΤΑΜs και των NAVTEXs που εκδίδει. Είδαμε τις τελευταίες ημέρες να θέτει και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, απαιτώντας από την Ελλάδα να μην περιλαμβάνει τα νησιά στον σχεδιασμό ασκήσεων. Επίσης, ευθέως δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο πέραν των 6 ν.μ. και συνεπώς δεν αναγνωρίζει την υποχρέωση των μαχητικών ή των drones της να μην πετούν στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου.

Διεκδικούν τις αρμοδιότητες Έρευνας και Διάσωσης μέχρι το Κέντρο του Αιγαίου!

Επίσης, με αφορμή ναυάγιο βάρκας που μετέφερε μετανάστες μερικές δεκάδες μέτρα από το Φαρμακονήσι, η Τουρκία αμφισβήτησε το δικαίωμα και την αρμοδιότητα των Ελληνικών Αρχών να επιχειρήσουν Έρευνα και Διάσωση με συντονισμό από το Ελληνικό Κέντρο, διεκδικώντας ουσιαστικά τις αρμοδιότητες Έρευνας και Διάσωσης μέχρι το Κέντρο του Αιγαίου και κυκλώνοντας τα ελληνικά νησιά σε ζώνες τουρκικής αρμοδιότητας και ελέγχου.

Παράνομο τουρκολιβυκό μνημονίο: Πρόθυμη η Τουρκία να δαπανήσει και χρήματα και διπλωματικό κεφάλαιο για να το διασφαλίσει…

Βεβαίως, όσα συμβαίνουν με τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στη Λιβύη προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να διασφαλίσει και να στεριώσει την παρουσία της και δείχνει διατεθειμένη να δαπανήσει και χρήματα και διπλωματικό κεφάλαιο. Η προαναγγελία από τον τούρκο υπουργό Ενέργειας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τη συνεργασία στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων αλλά και οι όλο και μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό και συγχρόνως υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία και η Τρίπολη κρατούν στα χέρια τους έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα, καθώς αρκεί μια απόφαση για κλιμάκωση ώστε να δούμε τα τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα νοτίως της Κρήτης. Και όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε δει οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους της Αθήνας ώστε να μπορέσει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο…

Καλά λοιπόν τα «γλυκόλογα» του κ. Ερντογάν, αλλά είναι η στιγμή να πάψουμε να βαδίζουμε ως υπνοβάτες προς τη «θανάσιμη αγκαλιά» του τούρκου ηγέτη…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ