Υποχρεωτική θητεία στη Βρετανία, μετά από 60 χρόνια;

Υποχρεωτική θητεία στη Βρετανία, μετά από 60 χρόνια;

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Πάτρικ Σάντερς, έθεσε για πρώτη φορά επισήμως την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη βρετανική «δεξαμενή σκέψης» RUSI. «Οι πολιτικοί μας πρέπει να λάβουν προπαρασκευαστικά μέτρα για να προετοιμάσουν τις κοινωνίες μας για πόλεμο, εάν χρειαστεί, λόγω της ρωσικής απειλής για την Ανατολική Ευρώπη», υποστήριξε ο 57χρονος στρατηγός Σάντερς, κάνοντας λόγο για «την επεκτατική Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ωστόσο παρέμβαση στα σχόλια του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Σερ Πάτρικ Σάντερς, ο οποίος πρότεινε ότι Βρετανοί άνδρες και γυναίκες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια κλήση στον στρατό σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία έκανε ο στρατηγός Sir Richard Sherriff  στο Sky New.

Είναι καιρός να «σκεφτούμε το αδιανόητο» και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εισαγωγής στρατολόγησης για να προετοιμάσουμε τη χώρα για έναν πιθανό χερσαίο πόλεμο, δήλωσε ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ της Βρετανίας.

Ο στρατηγός Sir Richard Sherriff, πρώην αναπληρωτής ανώτατος συμμαχικός διοικητής της στρατιωτικής οργάνωσης, προειδοποίησε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι αρκετά μεγάλος για να επεκτείνει μόνο τις ένοπλες δυνάμεις.

«Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις βασίζονται παραδοσιακά και πολιτιστικά σε μακροχρόνια εθελοντές, εξαιρετικά επαγγελματίες στρατιώτες με τεράστια εμπειρία – και αυτός είναι πραγματικά ο τρόπος που όλοι θα θέλαμε να συνεχιστεί».

Υποχρεωτική θητεία στους δύο Παγκόσμιους πολέμους

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υποχρεωτική θητεία υπήρξε μόνο σε δύο περιόδους στη σύγχρονη εποχή, που συνδέονται με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους: Η πρώτη ήταν από το 1916 έως το 1920 και η δεύτερη από το 1939 έως το 1960.

Εισήχθη τον Ιανουάριο του 1916, περίπου 18 μήνες μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με νόμο απαιτούσε – με ελάχιστες εξαιρέσεις – από όλους τους άγαμους άνδρες ηλικίας 18 έως 41 ετών να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Με πληροφορίες και απο το Sky News
Φωτο: British Army

Σχολιάστε εδώ