Β. Γροιλανδία: Βρέθηκαν απολιθώματα από σκουλήκια-γίγαντες

Β. Γροιλανδία: Βρέθηκαν απολιθώματα από σκουλήκια-γίγαντες

Απολιθώματα γιγάντιων αρπακτικών σκουληκιών που ονομάστηκαν «θηρία τρόμου» και αποίκησαν το νερό πριν από περισσότερα από 518 εκατ. χρόνια έχουν ανακαλυφθεί στη Βόρεια Γροιλανδία.

Τα μεγάλα σκουλήκια, με το όνομα Timorebestia, που σημαίνει «θηρία του τρόμου» στα λατινικά, ήταν μερικά από τα πρώτα σαρκοφάγα ζώα που κατοικούσαν στον πλανήτη, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με μήκος πάνω από 30 εκατοστά, αυτά τα σκουλήκια με ξεχωριστό κεφάλι, μακριές κεραίες, ογκώδεις σιαγόνες και πτερύγια κάτω από τις πλευρές του σώματός τους, ήταν μερικά από τα μεγαλύτερα ζώα κολύμβησης κατά την Πρώιμη Κάμβρια Εποχή, πριν από 520 εκατ. χρόνια.«Η Τιμορεβέστια είναι ένας μακρινός, αλλά στενός συγγενής των ζωντανών σκουληκιών βελών ή των χαετογνάθων. Αυτοί είναι πολύ μικρότεροι θηρευτές των ωκεανών σήμερα, που τρέφονται με μικροσκοπικό ζωοπλαγκτόν», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Γιάκομπ Βίνθερ.

«Τα σκουλήκια, που ήταν γίγαντες της εποχής τους, θα ήταν κοντά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας», λένε οι ερευνητές. «Αυτό τα καθιστά ισοδύναμα σε σημασία με μερικά από τα κορυφαία σαρκοφάγα στους σύγχρονους ωκεανούς, όπως οι καρχαρίες και οι φώκιες στην περίοδο της Κάμβριας», πρόσθεσε ο δρ Βίνθερ.

Τα νέα ευρήματα υ­ποδηλώνουν ότι τα αρχαία ωκεάνια οικοσυστήματα της εποχής ήταν πιο περίπλοκα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, με μια τροφική αλυσίδα που φιλοξενούσε πολλά επίπεδα αρπακτικών.

Στα απολιθωμένα πεπτικά συστήματα του σκουληκιού που ανακαλύφθηκε οι επιστήμονες βρήκαν υπολείμματα ενός κοινού αρθρόποδου που κολυμπούσε την εποχή εκείνη και ονομαζόταν Isoxys, υποδηλώνοντας ότι αυτή η ομάδα ζώων ήταν η κύρια πηγή τροφής τους. Τα αρθρόποδα, μια ομάδα ζώων που περιλαμβάνει έντομα, εμφανίζονται στα απολιθώματα πριν από περίπου 521 – 529 εκατ. χρόνια.

Άλλα, κοινά, παλιά απολιθώματα ζώων από την εποχή της Κάμβριας περιλαμβάνουν σκουλήκια βελών που μπορούν να εντοπιστούν τουλάχιστον 538 εκατ. χρόνια πίσω.

Τόσο τα σκουλήκια των βελών όσο και η πιο πρωτόγονη Timorebestia ήταν αρπακτικά που κολυμπούσαν. Μπορούμε, επομένως, να υποθέσουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν τα αρπακτικά που κυριαρχούσαν στους ωκεανούς πριν απογειωθούν τα αρθρόποδα.

Το τελευταίο εύρημα ρίχνει, επίσης, φως στην προέλευση των σιαγόνων αρπακτικών του ωκεανού.

Οι επιστήμονες λένε ότι περισσότερα απολιθώματα από την αποστολή που θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη του πώς έμοιαζαν τα πρώτα ζωικά οικοσυστήματα και πώς εξελίχθηκαν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ