Κ. Νοτοπούλου στο “Π”: Απρόθυμη η κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας

Κ. Νοτοπούλου στο “Π”: Απρόθυμη η κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας

Της
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης,
Τομεάρχου Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής


Αντιμέτωπη με το «τέρας» της ακρίβειας βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια η ελληνική κοινωνία, που βλέπει το διαθέσιμο εισόδημά της να συρρικνώνεται υπό το βάρος του εκρηκτικού πληθωρισμού, της αύξησης των ενοικίων και της διαρκούς ανατίμησης των βασικών αγαθών, ενώ ο πρωθυπουργός συνεχίζει να εμπαίζει εκατομμύρια συμπολίτες μας ανακαλύπτοντας για πρώτη φορά τον «πληθωρισμό της απληστίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, δεν φαίνεται να ανακαλύπτει τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, τροφίμων, φαρμάκων κ.λπ., τα οποία έφτασαν τα 5,1 δισεκατομμύρια έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων που ήταν έναν χρόνο πριν.

Την ώρα, λοιπόν, που το μέσο νοικοκυριό περικόπτει βασικά είδη διατροφής, μειώνοντας την κατανάλωση γαλακτοκομικών, κρέατος και ελαιολάδου, τα σούπερ μάρκετ αυξάνουν κατακόρυφα τον τζίρο τους, ενώ η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να λάβει γενναία μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα στην Ευρωζώνη, σε σχέση και με την αγοραστική δύναμη και τους χαμηλότερους μισθούς. Ο έλληνας φορολογούμενος, και κυρίως ο μικρομεσαίος, ο πιο ευάλωτος, πλήττεται σήμερα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ευρωπαίο πολίτη.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για «νομοτέλεια» ούτε μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τις διεθνείς συγκυρίες που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η αρνητική πρωτιά που καταγράφει η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη στην ακρίβεια φέρει την υπογραφή των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν έλαβε μέτρα, οδηγώντας σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί πολιτική επιλογή το να μη λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, την ώρα που απαιτούνται γενναία μέτρα, όπως μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ένταξη των προϊόντων ατομικής υγιεινής ενηλίκων και περιποίησης βρεφών σε υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, πολιτική μείωσης των τιμών με επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους για όλα τα στάδια τροφοδοσίας, καθώς και αυστηρός έλεγχος της αισχροκέρδειας.

Σε μια περίοδο, μάλιστα, με οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα, με αύξηση των ανισοτήτων και αυξημένο το αίσθημα της ανασφάλειας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν λαμβάνει γενναία μέτρα ανακούφισης των πολιτών αλλά προβαίνει και σε περιορισμούς δαπανών που πλήττουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, μειώνοντας δαπάνες του ΟΠΕΚΑ, μειώνοντας προνοιακά και οικογενειακά επιδόματα, δίνοντας ψίχουλα στα άτομα με αναπηρίες.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της στέγασης, για την οποία ο έλληνας πολίτης καλείται να πληρώνει κάθε μήνα πάνω από το μισό του εισόδημα, κάνουν τις συνθήκες διαβίωσης ασφυκτικές.

Η Ευρώπη έχει βάλει δραστικό στόχο μείωσης κατά 85% της φτώχειας, από 95 εκατ. άτομα που είναι σήμερα σε 15 εκατ. το 2030. Έτσι, και η Ελλάδα ανάλογα θα πρέπει να μειώσει τα 2,722 εκατ. φτωχού και κοινωνικά αποκλεισμένου πληθυσμού του 2022 σε 550.000 έως το 2030.

Αυτές τις δεσμεύσεις τις αποφεύγει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στις τρεις πρώτες φτωχές χώρες της ΕΕ, κάτω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με 26,3% του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μια ντροπιαστική θέση για μια χώρα που ο πρωθυπουργός της συχνά πανηγυρίζει για την οικονομική της πρόοδο.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτούνται πολιτικές που θα δώσουν λύση στη στεγαστική κρίση και θα στηρίξουν τα νοικοκυριά.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιμένουμε σε μείωση των επιβαρυντικών έμμεσων φόρων αλλά και σε αποτελεσματικούς ελέγχους και παρεμβάσεις στην αγορά, με στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας στα βασικά είδη διαβίωσης και στην ενέργεια.

Επιμένουμε στην άμεση αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας, νέο πτωχευτικό κώδικα, δημιουργία Τράπεζας Στέγης (με φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα) και ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Για τον περιορισμό της φτώχειας, υιοθετούμε τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωσή της σε 15 εκατ. πανευρωπαϊκά μέχρι το 2030.

Επιμένουμε, τέλος, στη διασφάλιση αξιοπρεπών μισθών, στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας και στην ενίσχυση των φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ