Ελντοράντο των πολυεθνικών

Ελντοράντο των πολυεθνικών

«Δείτε τι έγινε με το βρεφικό γάλα: αφαιρέθηκε το μονοπώλιο από τα φαρμακεία και άρχισε να διατίθεται κι από τα σούπερ μάρκετ, για να φθηνύνει. Κι έφτασε να είναι τρεις φορές ακριβότερο απ’ ό,τι στη Σουηδία.

Γιατί στην “αγορά των κολλητών”, της απουσίας υγιούς ανταγωνισμού, το μεγάλο μέρος εισαγωγικού εμπορίου, μεταποίησης και χονδρεμπορίου έχουν (κακο)μάθει να δουλεύουν με ποσοστά κέρδους που ανάλογά τους δεν συναντάς σε άλλη ευρωπαϊκή αγορά, μεγάλη ή μικρή ή μικρότερη από την ελληνική – π.χ. της Κύπρου.

Η Ελλάδα ήταν/είναι Ελντοράντο για τις πολυεθνικές, γιατί είναι Ελντοράντο για την κερδοσκοπία γενικά – την ημεδαπή και την αλλοδαπή», επισημαίνει ο Κώστας Καλλίτσης στην ανάλυσή του στην Καθημερινή.

Και συνεχίζει: «Το βρεφικό γάλα, που σε χώρα με μισθούς στο 1/3 του σουηδικού έφτασε να έχει τριπλάσια τιμή από τη Σουηδία, δείχνει –με ακραίο τρόπο– τον κανόνα, όχι την εξαίρεση», τονίζοντας: «Σε ένα τέτοιο μοντέλο, τα αποσπασματικά μέτρα, όσο σωστά κι αν είναι, εύκολα χωνεύονται. Και δεν φαίνεται κάποια πολιτική δύναμη που να θέλει, στα σοβαρά, να σκεφτεί και να δοκιμάσει να το αλλάξει».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ