Στα σκαριά νέο δεξιό κόμμα

Στα σκαριά νέο δεξιό κόμμα

ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες για την ίδρυση νέου κόμματος στον χώρο της Δεξιάς. Συναντήσεις, επαφές και συζητήσεις στις οποίες μετέχουν πρόσωπα από όλους τους χώρους (πολιτικοί, απόστρατοι, καθηγητές ΑΕΙ, οικονομικοί παράγοντες κ.ά.).

Στις συναντήσεις αυτές, που πραγματοποιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα κινείται ιδεολογικά με βάση το τρίπτυχο «πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια».

Κοινή εκτίμηση όσων μετέχουν στις διεργασίες αυτές είναι ότι οι πολιτικές συγκυρίες και οι κοινωνικές συνθήκες είναι ιδανικές όσο ποτέ άλλοτε για έναν νέο φορέα. Με το σκεπτικό ότι η σταδιακή μετακίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη προς το Κέντρο απελευθερώνει δυνάμεις από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες θα αναζητήσουν πολιτική στέγη.

Την εκτίμησή τους αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν οι έρευνες που διενεργούνται τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη, της GPO, το 38,8% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για ένα κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ ένα 13,9% απάντησε ότι θα ψήφιζε το συγκεκριμένο κόμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, ο νέος αυτός φορέας θα μπορούσε να στεγάσει, εκτός από τους απογοητευμένους της Νέας Δημοκρατίας, και ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, οι ηγεσίες των οποίων δεν διαθέτουν το αναγκαίο πολιτικό εκτόπισμα και την απαιτούμενη αξιοπιστία. Έτσι εξηγείται και η ανησυχία που εκδηλώνει ο Κυρ. Βελόπουλος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι πίσω από το υπό ίδρυση νέο δεξιό κόμμα κρύβεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, με σκοπό να χτυπήσει την Ελληνική Λύση!

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που έγιναν συζητήσεις και επαφές για την ίδρυση ενός νέου κόμματος στον χώρο της Δεξιάς, πλην όμως, όλες τις φορές οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Ασυμφωνίες, προσωπικές φιλοδοξίες και ανταγωνισμοί λειτούργησαν υπονομευτικά. Επιπλέον, όλες τις προηγούμενες φορές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση υπήρχαν τέσσερις ή και παραπάνω υποψήφιοι.

Πρόβλημα που θα προκύψει και αυτήν τη φορά, αν δεν υπάρξει εξαρχής πρόσωπο κοινής αποδοχής. Με βάση τα ευρήματα των ερευνών, οι δημοσκόποι σημειώνουν ότι το όποιο εγχείρημα θα είχε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας εφόσον επικεφαλής του τεθεί ένα νέο και άφθαρτο πολιτικά πρόσωπο, επαγγελματικά καταξιωμένο και κοινωνικά αποδεκτό.

Πάντως, αν αυτήν τη φορά ευοδωθούν οι προσπάθειες και ιδρυθεί νέο κόμμα, πολύ δύσκολα θα προλάβει να ετοιμαστεί για τις ευρωεκλογές, ο στόχος θα είναι οι εθνικές εκλογές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ