Σε κατάσταση εργασιακής εξουθένωσης το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Σε κατάσταση εργασιακής εξουθένωσης το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Περισσότεροι από 120 παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς (ανάμεσά τους και ασθενείς με Covid-19) νοσηλεύο­νται σε επικίνδυνες συνθήκες λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές και διαφορετικούς ορόφους του «Θριάσιου», όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών της Α’ και Β’ Παθολογικής και Πνευμονολογικής Κλινικής.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε ειδικευμένους παθολόγους –δεδομένου ότι σε καθεμία από τις δύο παθολογικές κλινικές υπηρετούν μόνο πέντε ειδικευμένοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών υπευθύνων– είναι ένας ειδικευμένος και ένας ή δύο ειδικευόμενοι ιατροί (συχνά με εμπειρία λίγων μηνών) να εφημερεύουν για περισσότερους από 60 παθολογικούς ασθενείς (πολλοί σε βαριά κατάσταση), που είναι διασκορπισμένοι σε πέντε διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 2ας Ιανουαρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και δύο ειδικευόμενοι γιατροί της Α’ Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 67 ασθενείς διασκορπισμένους σε τρεις διαφορετικούς ορόφους. Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 7ης Ιανουαρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της Β’ Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 70 ασθενείς διασκορπισμένους σε τρεις διαφορετικούς ορόφους. «Απαράδεκτη επομένως είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας για προκήρυξη των δύο κενών θέσεων παθολόγων, που έχουν συσταθεί με το ΦΕΚ 1745/τα Β/11/-05-22», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Πνευμονολογικής Κλινικής, όπου υπηρετούν μόνο τέσσερις ειδικευμένοι γιατροί, από τους οποίους η μία απουσιάζει λόγω κύησης. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό στην Πνευμονολογική Κλινική, στις Α’ και Β’ Παθολογικές Κλινικές, αλλά και στην ΩΡΛ, στη Νευροχειρουργική, στην Ορθοπαιδική και στη Χειρουργική, όπου υπάρχει το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Συνολικά στο «Θριάσιο» παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα μόνο δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 35 ασθενείς. Χαρακτηριστι­κό είναι το παράδειγμα της Ορθοπαιδικής Κλινικής, όπου δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 45 ασθενείς, νοσηλευόμενους σε δύο διαφορετικές κλινικές.

Αντίστοιχα, αποτέλεσμα των ελλείψεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανά όροφο, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δύο τραυματιοφορείς καλύπτουν την κίνηση όλου του νοσοκομείου, ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμή­μα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχει αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, απαράδεκτη είναι η μη έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7Κ/2022 (η κατάθεση αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022) για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η απόρριψη του αιτήματος του «Θριάσιου» Νοσοκομείου για ενίσχυση με 20 επικουρικούς εργαζόμενους. Για την ασφαλή νοσηλεία των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών στο «Θριάσιο» απαιτείται:

• άμεση προκήρυξη και ενίσχυση με τέσσερις ειδικευμένους παθολόγους και δύο ειδικευμένους πνευμονολόγους,
• έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7κ/2022 και πρόσληψη των επιτυχόντων,
• άμεση ενίσχυση με επείγουσες προσλήψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ