Πορτογαλία: Περικοπές στο νερό…

Πορτογαλία: Περικοπές στο νερό…

Πορτογαλία: Εν μέσω ξηρασίας περιορίζει το νερό άρδευσης εως και 15% περικοπές στις πόλεις – Ανάλογες κινήσεις και απο την Ισπανία!

• Η κλιματική αλλαγή είχε ήδη αφήσει την Ιβηρική χερσόνησο στην πιο ξηρή της τα τελευταία 1.200 χρόνια.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας διέταξε περικοπές στην ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων και σε αστικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων στην εξαρτώμενη από τον τουρισμό νότια περιοχή του Αλγκάρβε, όπου μια σοβαρή ξηρασία έχει σχεδόν αδειάσει τις δεξαμενές.

Σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο, η βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας της Ισπανίας υφίσταται τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί και οι αρχές στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσουν την πίεση του νερού σε συστήματα τροφοδοσίας ορισμένων πόλεων.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Duarte Cordeiro δήλωσε πως η γεωργική άρδευση στην περιοχή θα πρέπει να μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 25% από τα επίπεδα του περασμένου έτους, αλλά οι περικοπές θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 50% γύρω από ορισμένες δεξαμενές φραγμάτων με λιγότερο νερό.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κατανάλωση στις πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων γκολφ και των ξενοδοχείων, θα αντιμετωπίσουν περικοπές 15%.

“Οι ταμιευτήρες του Αλγκάρβε βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους ποτέ. Εάν δεν γινόταν τίποτα σε σχέση με τη συγκράτηση από την πλευρά της κατανάλωσης, θα φτάναμε στο τέλος του 2024 χωρίς νερό για δημόσια παροχή”, είπε.

Οι ταμιευτήρες νερού στην ηπειρωτική Πορτογαλία είναι κατά μέσο όρο γεμάτοι κατά 73%, ενώ ορισμένες στο βόρειο τμήμα της χωρητικότητας τους είναι αποτέλεσμα έντονων βροχοπτώσεων, ενώ στο Αλγκάρβε είναι κατά μέσο όρο γεμάτοι μόνο κατά 25%, με μερικές ακόμη και 8%-15%. σε σύγκριση με 45% ένα χρόνο πριν, είπε.

Μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή είχε ήδη αφήσει την Ιβηρική χερσόνησο στην πιο ξηρή της τα τελευταία 1.200 χρόνια.

Στη Ισπανία…

Εν τω μεταξύ, οι καταλανικές αρχές προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι νέοι περιορισμοί έκτακτης ανάγκης, έως και 80% για τη χρήση του αγροτικού νερού, θα επιβληθούν μόλις το συνολικό επίπεδο των ταμιευτήρων της περιοχής φτάσει στο 16%. Οι δεξαμενές είναι πλέον γεμάτες μόλις 16,2%.

Συνεπώς οι αρχές αποφάσισαν να απαγορευθεί το γέμισμα των κενών πισινών συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών εγκαταστάσεων. Για τις εξωτερικές πισίνες, τα κλαμπ θα είναι υποχρεωμένα να κλείσουν όλα τα ντους τους. Κλειστές θα είναι και οι ντους στην παραλία.

Όσοι παραβιάζουν τους περιορισμούς θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ στην περιοχή της Βαρκελώνης.

Στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, αξιωματούχοι την Πέμπτη δήλωσαν ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στο νερό σε μεγάλες πόλεις όπως η Σεβίλλη, η Κόρδοβα ή η Μάλαγα μέχρι το καλοκαίρι, ελλείψει σημαντικής βροχόπτωσης μέχρι τότε. Η πίεση του νερού έχει ήδη μειωθεί τη νύχτα σε ορισμένες πόλεις.

Μείωση σοδειών

Εδώ και τρία χρόνια οι βροχοπτώσεις είναι χαμηλότερες του μέσου όρου στην Καταλονία. Πρόκειται για μια ξηρασία δύο φορές μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με τη σοβαρότερη που είχε καταγραφεί ως τώρα, η οποία είχε φτάσει στην κορύφωσή της το 2008, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που προκαλεί αύξηση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, εντείνεται η συχνότητα και η ένταση των περιόδων ξηρασίας, που απειλούν τη διατροφική ασφάλεια των πληθυσμών.

«Πέρυσι στην επαρχία χάθηκε το 100% της σοδειάς σιτηρών και το 90% της σοδειάς ζωοτροφών», εξήγησε ο Φρανσέσκο Μπάνσελς εκπρόσωπος του αγροτικού συνδικάτου Unio de Pagesos. Φέτος «δεeyrvphν περιμένω ούτε τη μισή σοδειά», πρόσθεσε.

paron.gr με πληροφορίες και απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Φωτο: pixabay

 


Σχολιάστε εδώ