Νέα επεισόδια στο σίριαλ των καταγγελιών για bullying στον χώρο της Δικαιοσύνης

Νέα επεισόδια στο σίριαλ των καταγγελιών για bullying στον χώρο της Δικαιοσύνης

ΑΚΟΥΕΙ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ;


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Σάλος προκλήθηκε μετά το δημοσίευμά μας για τις καταγγελίες μιας γνωστής συμβολαιογράφου της Καβάλας για bullying σε βάρος της από κορυφαίο στέλεχος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, που κατά τις πληροφορίες μας υπηρετεί στην περιοχή για πάνω από πέντε συνεχόμενα χρόνια.

Τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αφιέρωσαν ολόκληρες εκπομπές για το θέμα, πολύ αξιόλογοι δημοσιογράφοι από την Καβάλα επικοινώνησαν μαζί μας και ζήτησαν λεπτομέρειες για την υπόθεση, ενώ όλη αυτή η ιστορία συζητείται πολύ στην περιοχή και όλοι καταδικάζουν τη συμπεριφορά του εισαγγελικού λειτουργού, που, εκμεταλλευόμενος την εξουσία που του δίνει η θέση του, έχει εξαπολύσει, για προσωπικούς και όχι νομικούς λόγους, άγριο, αδιάλειπτο και αναίτιο κυνηγητό σε βάρος της συμβολαιογράφου εδώ και τρία χρόνια. Ένα ακατανόητο και αδυσώπητο bullying εναντίον της, το οποίο συνίσταται σε περιστατικά έντονης λεκτικής βίας, με απειλές και φοβέρες και καταλογισμό τραβηγμένων αδικημάτων, ως… αντιποίνων για τις ενέργειες που έχει προχωρήσει σε βάρος του στην προσπάθειά της να τον αποκρούσει, σωρεία παραβάσεων της ποινικής δικονομίας, κατάχρηση εξουσίας κ.λπ.

Η υπόθεση, ακριβώς επειδή αφορά καταγγελλόμενες αυθαιρεσίες δικαστικών λειτουργών, έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι συγκεντρώνουν στοιχεία για να τη φέρουν στη Βουλή.

Δυστυχώς, οι καταγγελίες της συμβολαιογράφου επιβεβαιώνονται τελικά! Από τις ενέργειες των ίδιων των καταγγελλόμενων προσώπων, όπως φάνηκε στις 12/1/2024 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, στα πλαίσια της δίκης των σε βάρος της συμβολαιογράφου αποδιδομένων αδικημάτων, που αναβλήθηκε τελικά λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Στην έδρα του Ποινικού Δικαστηρίου ήταν δικαστικοί λειτουργοί της Δράμας, δεδομένου ότι εκεί έχει ανατεθεί, με βουλεύματα της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, ο χειρισμός όλων ανεξαιρέτως των μηνύσεων – εγκλήσεων κατά του εν λόγω δικαστικού λειτουργού της Καβάλας, οι οποίες εδώ και δυόμισι χρόνια βρίσκονται στο… ψυγείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δράμας, καθώς μόνιμα –και αμετάβλητα– βρίσκονται στη φάση της προκαταρκτικής εξέτασης!

Η έδρα απαγόρευσε στη συμβολαιογράφο να πλησιάσει και να καταθέσει γραπτό αίτημα του συνηγόρου της, δικηγόρου Αθηνών, που αφορούσε τη νέα ημερομηνία δικασίμου, αλλά αρκέστηκε εν τάχει να δηλώσει ότι της τελείωσαν οι ημερομηνίες! Ορίζοντας νέα δικάσιμο τη συντομότερη για πράξεις που παραγράφονται σε πέντε χρόνια. Και το ερώτημα που γεννάται είναι, αφενός, γιατί τόση βιασύνη μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και, αφετέρου, τι θα συμβεί στην κύρια δίκη, αν γίνονται όλα αυτά για ένα απλό αίτημα αναβολής;

Βλέποντας όλα αυτά, ο κόσμος που έχει πληροφορηθεί την υπόθεση και έχει ευαισθητοποιηθεί διερωτάται:

Πώς είναι δυνατόν να εμπιστευθεί ο πολίτης τη δικαιοσύνη, όταν βλέπει τους λειτουργούς της, που θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, να χρησιμοποιούν τους νόμους και την εξουσία που τους δίνει η θέση τους για να κυνηγούν με εκδικητική διάθεση όσους δεν τους κάνουν τα κέφια; Γιατί, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας για προσωπικούς λόγους κυνηγάει τη συμβολαιογράφο, που κατά τις πληροφορίες μας χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού των πολιτών της Καβάλας.
Και πώς είναι δυνατόν εισαγγελικός λειτουργός, που καταγγέλλεται ότι ασκεί νομικό και λεκτικό bullying κατά ανυπεράσπιστου πολίτη, να πατάξει από έδρας αυτό το έγκλημα;

Το θέμα το παρακολουθούμε στενά, καθώς έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολιτών που επικοινωνούν μαζί μας, και αναμένουμε την άμεση αντίδραση της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που με την ανάληψη των καθηκόντων της δήλωσε ευαισθητοποιημένη σε κάθε μορφή βίας, και αυτήν του υπουργού Δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση του νομικού πολιτισμού που διέπει τον εισαγγελικό θεσμό. Ένας θεσμός που τραυματίζεται ανεπανόρθωτα από τη στιγμή που δικαστικοί λειτουργοί καταγγέλλονται ότι αντί να προστατεύουν και να ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας στον πολίτη, επιδίδονται κάθε φορά, επί προσωπικού, σε ανεπίτρεπτες ενέργειες και συμπεριφορές, που συνιστούν άσκηση νομικής και λεκτικής βίας και φυσικά χρήζουν έρευνας και ελέγχου.

Και κάτι ακόμα. Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που εποπτεύονται από το Δημόσιο, είτε είναι υπουργεία, είτε Αστυνομία, είτε ακόμα και το ίδιο το Στράτευμα, υπάρχει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, οι λεγόμενοι «Αδιάφθοροι», όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει τέτοια υπηρεσία, η οποία ελέγχει τους υπαλλήλους, τους δικαστικούς λειτουργούς κ.λπ.; Και αν υπάρχει, γιατί δεν παρεμβαίνει; Εκτός κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι δικαστικοί πρέπει να είναι στο απυρόβλητο. Αυτό όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί.

Αυτά προς το παρόν και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ