Η αναβάθμιση της διαχείρισης φυσικών καταστροφών, στο επίκεντρο συνάντησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευ. Λέκκα
Συνάντηση με τον κ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας είχαν χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, και ο Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου.
Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η αναβάθμιση της διαχείρισης φυσικών καταστροφών στη χώρα μας, η οποία προκύπτει ως απόλυτη προτεραιότητα μετά τις μεγάλες καταστροφές ιδίως στη Θεσσαλία και στον Έβρο, αλλά και η βελτίωση της ανθεκτικότητας και η προσαρμογή της χώρας απέναντι στην ολοένα και εντεινόμενη κλιματική κρίση.
Όπως τονίστηκε εισαγωγικά από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ η κλιματική κρίση εξελίσσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις προβλέψεις, η ελληνική πολιτεία αντί να αναβαθμίζει την επάρκειά της υποχωρεί σε πόρους και σε θεσμικά εργαλεία. Έτσι δεν προχωρά η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών όπως είναι η στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική κρίση και η ενσωμάτωσή της σε όλες τις πολιτικές, η διαχείριση κινδύνου πλημμύρας, η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, η παραγωγική αναδιάρθρωση για προσαρμογή των οικονομικών δραστηριοτήτων στη λειψυδρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, η διαχείριση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, κλπ.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμαναν ότι η μεγάλη έκταση των καταστροφών των τελευταίων ετών καταδεικνύει ότι απαιτείται άμεσα η ποιοτική αναβάθμιση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Πολιτεία, τόσο σε ό,τι αφορά ένα άλλο μοντέλο πολιτικής προστασίας με διατομεακότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά ιδίως το χωροταξικό και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την πρόληψη των μεγάλων επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, τη διαχείριση υδατικών πόρων, τη διαχείριση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και την ανθεκτικότητα των υποδομών προκειμένου να μειώνονται κατά το δυνατό οι επιπτώσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα αποτελέσματα της αποτύπωσης και της ανάλυσης της κακοκαιρίας Daniel και των επιπτώσεών της στη Θεσσαλία και τις δράσεις που απαιτούνται για τη μείωση της διακινδύνευσης στην περιοχή, όπου περιλαμβάνεται η λεπτομερής αποτύπωση κινδύνων, η ανάλυση τρωτότητας των συστημάτων και ιδιαίτερα των κρίσιμων υποδομών, η ανάγκη για νέο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό με στόχο τη μείωση της τρωτότητας, η ανάπτυξη και η εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, η διαμόρφωση νέων προτύπων και κανονισμών για όλους τους φυσικούς κινδύνους και ξεκάθαρα και σαφή σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, ιδίως σε τοπικό επίπεδο.
Συζητήθηκε επίσης εκτενώς το θέμα της ενσωμάτωσης της επιστημονικής γνώσης στο σχεδιασμό, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας όσο και στο επίπεδο του συνολικότερου σχεδιασμού της πολιτείας, καθώς και η συνέχεια της αμφίπλευρης ενημέρωσης και συνεργασίας για την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στο κρίσιμο θέμα της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας.