Ματίας Αλμέιδα: “Αυτό που έκανε η ΑΕΚ στην Ευρώπη ήταν κάτι το αξιόλογο… Δεν θέλουν όλοι οι ποδοσφαιριστές να έρθουν στην Ελλάδα”

Ματίας Αλμέιδα: “Αυτό που έκανε η ΑΕΚ στην Ευρώπη ήταν κάτι το αξιόλογο… Δεν θέλουν όλοι οι ποδοσφαιριστές να έρθουν στην Ελλάδα”

Καταιγιστικός ο προπονητής της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΑΕΚ καθώς στο πλαίσιο της ανοικτής για τον Τύπο προπόνησης ενόψει του αγώνα με τον ΟΦΗ, δέχθηκε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της Ένωσης και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της ΑΕΚ.

Ο “Πελάδο” αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση που είναι η ομάδα αυτή τη στιγμή, τους τραυματισμούς και τα μεταγραφικά. Απολάυστε τον… (Πηγή: sport24.gr/Β. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ, Θ. ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ)

“Καλημέρα σε όλους. Είναι χαρά μου που είστε εδώ για να λύσουμε οποιοσδήποτε απορίες. Εμένα συγκεκριμένα οι κριτικές δεν με ενοχλούν. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η κριτική είναι δωρεάν. Και επειδή δεν χρειάζεται κάποιος να πληρώσει τότε μπορεί… μιλάει. Όλος ο κόσμος είναι έτσι.

Οπότε εγώ κάποιες κριτικές τις θεωρώ υπερβολικές και οι κριτικές που γίνονται είναι βάση αποτελέσματος και όχι βάση του παιχνιδιού που έχει κάνει η ομάδα. Αν μιλήσουμε για το αγωνιστικό κομμάτι είμαι εδώ και μπορώ να σας δώσω… 70.000 παραδείγματα ότι η ΑΕΚ είναι καλά. Εγώ δεν ακούω, δεν διαβάζω και νομίζω ότι με όλους από εσάς όταν είμαι απέναντί σας σας χαιρετάω με απόλυτο σεβασμό. Αν καταλάβω ότι κάτι θέλετε να πείτε μπορεί να χρειαστεί να απαντήσω σε κάποια ερώτηση – απορία.

Όταν υπάρχουν κριτικές σε μένα προσωπικά με παίρνουν τηλέφωνο και με ενημερώνουν. Επειδή όμως εγώ δεν καταλαβαίνω σας κάλεσα εδώ να συζητήσουμε οποιαδήποτε απορία υπάρχει. Ετσι είναι όλα πιο πιστευτά. Εκθέτω τον εαυτό μου ως προπονητής, δεν έχω πρόβλημα να εκτεθώ και να πω ότι έκανα λάθος ή δεν έκανα λάθος. Ή αν συμφωνώ ή δε συμφωνώ με όσα λέτε. Ζούμε στη χώρα της Δημοκρατίας. Εδώ ξεκίνησε η Δημοκρατία και συνεχίζω να ζω με δημοκρατικά μέσα. Ο κόσμος αλλάζει, εγώ συνεχίζω να πιστεύω στη Δημοκρατία.

Προσπαθώ να μείνω σταθερός στις απόψεις μου και να μην αλλάξω. Δεν είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει. Όλα έχουν να κάνουν από που θα έρθει η κριτική. Τι στόχο έχει αυτή η κριτική. Δεν θέλω να το γενικοποιήσω, αλλά εξαρτάται για ποιον γράφει ο δημοσιογράφος την κριτική. Όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν κανάλια και Μέσα από αντίπαλες ομάδες. Δεν πιστεύω ότι θέλουν να γράψουν καλά λόγια για μένα. Οπότε, επειδή είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, εσείς μεταφέρετε στον κόσμο αυτά που βλέπετε. Όσο μιλάτε ή μιλάνε για εμένα, το ιδανικό θα ήταν πρώτα να μιλάμε μαζί και να γίνονται ξεκάθαρα αυτά που λέω. Φυσικά δέχομαι απόλυτα αυτό που βλέπετε να σας αρέσει ή να μην σας αρέσει.

Εδώ είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε. Προχθές, μετά το παιχνίδι, όταν έκανα τις δηλώσεις είχα διαβάσει κάτι πράγματα περίεργα. Και όταν βλέπω κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο, είναι σαν μου στρώνουν με τέτοιο τρόπο το κρεβάτι ώστε να… ξαπλώσω. Έτσι ξεκινάει η διαδικασία στο ποδόσφαιρο να διώξουν προπονητές! Όταν η ομάδα έχει αποκλειστεί από ένα Κύπελλο, κάνοντας κάποιες συγκρίσεις – με τις οποίες εγώ δε συμφωνώ – ότι δεν καταφέραμε να μπούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ότι μείναμε εκτός Europa League, εκεί είναι όταν πρέπει να μεταφερθούν άλλα πράγματα. Εγώ θεωρώ ότι η ΑΕΚ αυτό που έκανε ήταν κάτι το αξιόλογο στην Ευρώπη.

Ξέρετε πολύ καλά ότι οι ομάδες που αντιμετωπίσαμε είχαν τουλάχιστον 7 φορές παραπάνω μπάτζετ από εμάς.

Οπότε εμείς ήμασταν ανταγωνιστικοί. Χρησιμοποιήσαμε τα εργαλεία που είχαμε, ήμασταν πολύ κοντά. Υπάρχει και μια πραγματικότητα που πρέπει να την πούμε: Ο επιθετικός του Άγιαξ κάνει 30 εκατ. ευρώ. Η Μπράιτον, για παράδειγμα, παίρνει από το πρωτάθλημά της 120 εκατ. ευρώ το χρόνο. Άρα εκεί υπάρχει μια διαφορά. Ποτέ δε θέλω να χρησιμοποιώ δικαιολογίες, γιατί υπάρχει πάντα μία πραγματικότητα.

Με την Μπράιτον παίξαμε ένα αμυντικό χαφ ως στόπερ (σ.σ. Σιμάνσκι), υπήρξαν τραυματίες, δεν χρησιμοποιήσαμε δικαιολογίες. Το σύστημα του παιχνιδιού που χρησιμοποιούμε από την πρώτη ημέρα μέχρι τώρα είναι πάντα το ίδιο. Είμαστε δυο βαθμούς από τον πρώτο στο πρωτάθλημα, άρα είμαστε σε καλό δρόμο. Μείναμε εκτός Κυπέλλου, αυτό είναι αλήθεια. Με ποιον τρόπο… Ποια είναι η ανάλυση του παιχνιδιού. Είναι μόνο το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Προσπαθώ να εμβαθύνω στην αναζήτηση. Εγώ όμως ζω έτσι το ποδόσφαιρο και βέβαια σέβομαι αν σκέφτεστε κάτι διαφορετικό”.

Είναι δύσκολο να μπορεί μία ομάδα να είναι ανταγωνιστική μετά από δυο τίτλους που κέρδισε. Οπότε πιστεύω είμαστε καλά. Είναι καλό όμως να βγάλετε όποια απορία έχετε.

Τώρα το γεγονός ότι έχουμε παίξει 10 παιχνίδια περισσότερα από την περσινή σεζόν, αυτό μας οδήγησε να έχουμε παιχνίδια ανά τρεις ημέρες. Το να έχει παιχνίδι κάθε τρεις ημέρες δεν μου επιτρέπει να δουλέψω μέσα στην εβδομάδα. Δεν είναι μια δικαιολογία, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Οι μισοί από τους παίκτες που συμμετείχαν σε αυτά τα παιχνίδια δεν έκαναν προετοιμασία. Γι’ αυτό και είχαμε τόσους τραυματισμούς. Τώρα στο τελευταίο κομμάτι της χρονιάς ελπίζουμε να τους έχουμε όλους και περισσότερο ρυθμό. Και μετά είναι ξεκάθαρο: Κερδίζουμε και κάνουμε ισοπαλία ολοι. Εδώ είμαστε όλοι μαζί. Στα καλά, στα κακά και στα έτσι κι έτσι”.

“Γι’ αυτό ήθελα και εγώ να έχουμε αυτήν τη δυνατότητα να μπορέσουμε να μιλήσουμε. Να μπορούμε να ανταλλάξουμε ιδέες. Ξέρουμε όλοι ότι τα social media είναι ένα δηλητήριο. Πίσω από ένα social δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται. Εμένα μου αρέσει να υπάρχει διάλογος. Μπορεί να είναι ένας αντίπαλος αυτός που γράφει”.

Όμως σήμερα δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό δεν κουράζομαι να μιλάω για το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί θέλω να είναι ένα ποδόσφαιρο που θα προσελκύει και όχι που θα διώχνει ποδοσφαιριστές. Και το έχω επαναλάβει πολλές φορές μετά τα παιχνίδια: Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο. Είσαι ποδοσφαιριστής και θες να πας σε ένα μέρος που θα παίζεις, θα σε βλέπει κόσμος, δεν θα υπάρχουν προβλήματα και θα είναι ένα παιχνίδι νορμάλ που θα παίζεται μέσα στο γήπεδο και να μην είναι όλοι να βρίζουν από τον έναν πάγκο, από τον άλλο πάγκο, από έξω. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Η ιδέα μου είναι το κλαμπ να υπογράψει παίκτες που να είναι εδώ για τέσσερα χρόνια και αυτός ο ποδοσφαιριστής να αποδώσει και αργότερα να μπορεί να πωληθεί. Και εσείς οι ίδιοι ξέρετε ότι ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει. Παλιότερα αυτό το κλαμπ έφερνε και υπέγραφε ποδοσφαιριστές που ήταν πάνω από 30χρονών. Τι είδαμε τώρα στην Ευρώπη εμείς; Οι ομάδες που παίξαμε αντίπαλοι τι μέσο όρο ηλικίας είχαν; Εκεί είναι ο πραγματικός ανταγωνισμός.

“Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ένας στόχος και για το μέλλον. Οι μισοί παίκτες θα έπρεπε να είναι νεαροί. Θα πρέπει να είμαστε μια ομάδα νικήτρια, όπως είμαστε, αλλά και ένα κλαμπ που παράγει. Να είμαστε ένα κλαμπ που παρουσιάζει κάποιους ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να έχουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές άλλες επιλογές.

Αλλά το πιο βασικό είναι λόγω του συστήματος που παίζουμε. Βλέπετε και εσείς ότι όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να τραυματιστείς. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να έχεις παίκτες με εμπειρία. Αλλά για παράδειγμα, τώρα ανακαλύπτουμε τον Πήλιο. Τώρα είναι η στιγμή να τον στηρίξουμε και να του δώσουμε χρόνο. Έχουμε άλλον έναν ποδοσφαιριστή που ονομάζεται Ραντόνια. Τον είδαμε πολύ λίγο, πρέπει να τον δούμε. Θα τον δούμε και θα αποδώσει. Τον Ζίνι επίσης, να τον έχουμε, να του δώσουμε χρόνο συμμετοχής. Οπότε, το πρότζεκτ το δικό μου είναι σε ενάμιση χρόνο, οι ποδοσφαιριστές που θα είναι, να είναι από το κλαμπ. Οπότε είναι 2-3-4 που μπορεί να κάνουν το ‘’μπαμ’’. Αυτό εάν προλάβουμε (σ.σ. γέλια).

Δεν είναι μόνο αυτοί που ανέφερα. Επειδή δεν είχαμε χρόνο να το συζητήσουμε αυτό, εγώ παρατηρώ και παρακολουθώ πολύ και την ΑΕΚ Β. Δουλεύουν με έναν τρόπο αρκετά παρόμοιο με τον δικό μας. Ψάχνουμε και επιδιώκουμε το σύστημα του παιχνιδιού να είναι παρόμοιο. Οι ποδοσφαιριστές να έχουν αυτήν την ταύτιση, να νιώθουν ότι είναι στην ΑΕΚ, γιατί θέλω να βγάλω παίκτες από την ΑΕΚ Β. Αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο. Να δούμε εάν εγώ θα έχω αυτόν τον χρόνο για να το μπορέσω”.

“Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Το ένα είναι ότι πολλοί από τους παίκτες δεν έκαναν προετοιμασία. Μετά είναι τα πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια και οι λίγες προπονήσεις που υπήρξαν. Το άλλο μπορεί να είναι κακές προπονήσεις από τη δική μας πλευρά. Σε αυτά τα τρία που προείπα νομίζω πως είναι.

Εγώ πιστεύω πολύ στη δουλειά της προετοιμασίας. Εμείς έχουμε έναν παίκτη όπως τον Λιβάι Γκαρσία που δεν έκανε προετοιμασία και έμεινε τρεις μήνες εκτός. Ο Γκαρσία δεν πωλήθηκε σε ένα νούμερο που όλοι ξέρετε. Κάτι που εμείς αποφασίσαμε και ο πρόεδρος αποφάσισε. Αλλά τον χρησιμοποιήσαμε πολύ λίγο. Ο Αραούχο το ίδιο. Πολλοί και σημαντικοί παίκτες έμειναν για καιρό έξω. Δεν είναι δικαιολογία. Είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλές διοργανώσεις Εθνικών ομάδων.

Ο Πινέδα είναι δύο χρόνια τώρα χωρίς διακοπές. Προσπαθώ να τον βάλω, να τον βγάλω, γιατί αυτό το σώμα μια μέρα θα κουραστεί. Αυτές οι ημερομηνίες με τις Εθνικές δεν μας δίνουν το περιθώριο 15 ημερών προκειμένου ένας παίκτης να είναι με την ομάδα το καλοκαίρι και να κάνει για παράδειγμα την προετοιμασία.

Οι Έλληνες επίσης ήταν στην Εθνική για κάποια φιλικά. Αλλά δεν είναι δικαιολογίες. Δεν έχω θέμα με την κριτική. Το καταλαβαίνω απόλυτα με τα social media που σας ρωτάει ο κόσμος και εσείς πρέπει να απαντήσετε. Γι’ αυτό με ενδιαφέρει να έχουμε τον διάλογο ώστε να ξεκαθαρίσουμε τις απορίες και να κάνουμε ένα ποδόσφαιρο πιο όμορφο όλοι μαζί”.

Για το πως φαντάζεται το μακροχρόνιο πρότζεκτ της ΑΕΚ:

“Το πρότζεκτ είναι πάντα σε συνδυασμό με το κλαμπ. Εγώ μπορεί να είμαι προπονητής και να δώσω τις δικές μου ιδέες, το κλαμπ είναι αυτό που στηρίζει, μπορεί και όχι. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο για να τρέξεις ένα πρότζεκτ θα πρέπει να σε βοηθήσουν τα αποτελέσματα για να είσαι και πιο πιστευτός. Σε αυτόν τον προπονητή υπάρχει μια διαφορά. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο ή χειρότερο.

Εγώ βρίσκομαι στο μέρος που θέλω να είμαι. Θέλω να βρίσκομαι εδώ. Και όταν υπέγραψα ένα συμβόλαιο ως το 2028, εγώ θέλω να το ολοκληρώσω αυτό το συμβόλαιο. Οπότε τη λέξη πρότζεκτ τη χρησιμοποιούμε όλοι. Το να φτάσεις ως το τέλος είναι ένα πρότζεκτ. Το να πουλήσει η ομάδα είναι ένα πρότζεκτ. Το να είναι αυτό το κλαμπ ταυτισμένο με ένα σύστημα παιχνιδιού και αυτό είναι ένα πρότζεκτ. Το να κερδίζει ντέρμπι η ομάδα, είναι επίσης μέρος του πρότζεκτ.

Σε μένα το πρότζεκτ ξεκίνησε ανάποδα. Συνήθως πας σε ένα κλαμπ, χτίζεις ένα πρότζεκτ και αυτό αποδίδει μετά από δύο με τρία χρόνια. Εδώ ξεκίνησε ανάποδα. Φτάσαμε και πήραμε δύο τίτλους. Τώρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το να κερδίζουμε πάντα δύο τίτλους, αυτό είναι δύσκολο. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανανεώνεται. Με την ανανέωση έρχεται μια ενέργεια που σε βοηθάει να ξανακάνεις αυτό που θες. Χρειάζεται χρόνος”.

Ολοκληρη η συζήτηση στην πηγή sport24.gr

Σχολιάστε εδώ