Λύση δύο κρατών θέλει η Τουρκία στην Κύπρο

Λύση δύο κρατών θέλει η Τουρκία στην Κύπρο

Kρίσιμο τεστ θα είναι τις επόμενες εβδομάδες η έλευση στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία-Άνχελα Κουεγιάρ, η οποία θα διερευνήσει τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στην πρώτη τέτοια προσπάθεια μετά το Κραν Μοντανά.

Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστικό πλέον την απόλυτη απόρριψη εκ μέρους της Τουρκίας της προοπτικής ομοσπονδιακής λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Πραγματικά, απορεί κανείς για το πώς μπορεί να αναζητηθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών, όταν η Τουρκία επανειλημμένα αλλά και με αφορμή τον διορισμό της κ. Κουεγιάρ δήλωσε ρητά ότι δεν δέχεται να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση, εάν δεν γίνει δεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς για το ψευδοκράτος. Θέση η οποία ουσιαστικά προδιαγράφει λύση δύο κρατών και είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.

Μονιμοποιείται το αδιέξοδο σε βάρος των Ελληνοκυπρίων

Το ερώτημα είναι αν η Λευκωσία θα μπει σε αυτήν τη διαδικασία, κυρίως, όμως, εάν μαζί με την Αθήνα θα απαιτήσουν επιτέλους από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να καταδικάσουν και να επιρρίψουν ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο σε αυτούς που το προκαλούν, με θέσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και τη διεθνή νομιμότητα…

Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα γίνεται ένας νέος κύκλος συνομιλιών για να ξεπλένεται η διχοτομική θέση της Τουρκίας και να μονιμοποιείται το αδιέξοδο εις βάρος των Ελληνοκυπρίων και της σταθερότητας στην περιοχή.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: reporter.com.cy


Σχολιάστε εδώ