Eρχεται νέο κύμα αυξήσεων σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά

Eρχεται νέο κύμα αυξήσεων σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά

Οι ανατιμήσεις σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο αναμένεται να συνεχιστούν και το 2024, με βάση τις τιμές παραγωγού. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών εκροών σε γεωργία – κτηνοτροφία, όπου αποτυπώνονται οι τιμές παραγωγού, αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 3,8% σε ετήσια βάση, την ώρα που το συνολικό κόστος παραγωγής στον αγροτικό κλάδο καταγράφει ετήσια μείωση της τάξης του 5,2%.

Στο ελαιόλαδο οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν κατά 72,4%, στα φρούτα κατά 12,3% και στα λαχανικά κατά 14,8%, αποκαλύπτοντας τις τιμές που θα αντικρίσουν οι καταναλωτές τις επόμενες εβδομάδες στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να σημειώνει νέα αύξηση 8,9% τον Δεκέμβριο.

Μια από τις αιτίες που πυροδοτούν τη συνεχή αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι η κλιματική κρίση, που πλήττει ιδιαίτερα τη φυτική παραγωγή, όπως αποκαλύπτει και η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία. Στην Κρήτη και στη Μεσσηνία η παραγωγή ελαιολάδου κινείται με απώλειες της τάξεως του 70%, κάτι που αναπόφευκτα επηρεάζει τις τιμές.

Επίσης, ο έλεγχος ως προς την εξέλιξη των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι ανεπαρκής λόγω των πολλών ενδιάμεσων, ενώ και οι γεωπολιτικές κρίσεις επηρεάζουν τις τιμές των προϊόντων.

Η κρίση στο Σουέζ πυροδοτεί ήδη σενάρια για αυξήσεις τιμών σε σειρά προϊόντων στην ΕΕ, καθώς προκαλούνται έντονες αρρυθμίες στην τροφοδοσία της αγοράς λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους και των χρόνων παράδοσης των προϊόντων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ